25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGlobalFilem animasi “Eternal Spring”, kisah penganiayaan mengejutkan 21 tahun lalu terima sambutan...

Filem animasi “Eternal Spring”, kisah penganiayaan mengejutkan 21 tahun lalu terima sambutan hebat di New York dan pengiktirafan global

Mengimbau kembali dengan penceritaan peristiwa sebenar yang menggemparkan dunia, filem dokumentari animasi “Eternal Spring” karya artis terkenal antarabangsa Daxiong, yang turut terlibat dalam pasukan pembikinan siri komik “Justice League” dan “Star Wars” di Amerika Syarikat terus menggamit perhatian dunia. 

Karya beliau telah memenangi pelbagai anugerah di peringkat antarabangsa. Karya indah menggunakan berus dan cat air untuk bersuara bagi pihak dirinya sendiri juga keadilan mewakili semua pengamal Falun Gong yang teraniaya. 

Filem “Eternal Spring” atau “Insiden Changchun” yang memakan masa enam tahun dalam pembikinan, bukan sahaja memaparkan memori mengenai kampung halaman yang dirindui Daxiong, malah kemunculan semula peristiwa sebenar yang mengejutkan, membuatkan penonton tidak dapat menahan sebak sehingga menitiskan air mata.

YouTube

Daxiong, kartunis terkenal berusia 47 tahun, atau nama sebenarnya Guo Jingxiong, gemar melukis sejak kecil. Bermula 1999, beliau telah menerbitkan lebih daripada 100 komik, yang meliputi kisah ahli falsafah purba seperti Laozi, Zhuangzi, Confucius, dan Mencius. Ia diterbitkan di China, Jepun, dan Taiwan, dan beliau dikenali sebagai “Raja Anime” China.

Karya dengan bakat mengagumkan oleh Daxiong telah memenangi pelbagai anugerah di dalam dan luar negara. Pada tahun 2000, beliau memenangi Pertandingan Animasi dan Komik Shanghai dengan karya  “Chinese Ghost Story”. Pada tahun 2006, beliau bekerjasama dengan Jin Yong untuk komik “Demi Gods and Semi Devils” dan memenangi anugerah penghormatan tertinggi di Festival Komik Antarabangsa Angoulême di Perancis. Bagaimanapun, pada tahun 2008, Daxiong telah ditangkap dan dipenjarakan kerana menyinggung perasaan kerajaan PKC dengan lukisannya, dan terpaksa mendapatkan suaka di New York, Amerika Syarikat selepas bencana itu.

Daxiong terus mencipta nama di New York, dengan gandingan paling terkenal untuk komik yang dilukis untuk siri “Star Wars” dan “Justice League” yang popular di Amerika Syarikat. Bukan itu sahaja, Daxiong juga secara sukarela melukis siri komik “Hong Kong Come On” semasa kempen anti-ekstradisi pada 2019, yang menjadi popular di jalanan dan lorong-lorong Hong Kong. 

Walaupun mampu mencipta nama dengan hanya melukis watak adiwira Amerika, cita-cita besarnya adalah menonjolkan wira sebenar di kalangan masyarakat umum, jadi beliau menggunakan berus dan cat untuk bercakap mewakili mereka dalam dokumentari animasi “Eternal Spring”, dan menjelaskan: “Ia bukan kerana mereka mempunyai tenaga atau kuasa luar biasa, tetapi kerana mereka mempunyai hati yang berani dan teguh mencari kebenaran.”

YouTube

“Eternal Spring” menggabungkan temu bual animasi dan aksi langsung mencipta semula “305 TV Interlude Incident” yang kurang dikenali dan menggemparkan dunia 21 tahun lalu. Di skrin besar, Daxiong yang baru berusia 27 tahun pada masa itu, mengambil masa 20 tahun untuk berhijrah ke luar negara, dan menghabiskan 6 tahun untuk menghasilkan karya “Insiden Changchun” ini. Tarian naga dan singa yang indah di dalam filem itu menggamit perasaan nostalgia cerita dongeng zaman silam kalangan penonton.

Daxiong berkata, “Saya dibesarkan di sana pada zaman kanak-kanak. Ramai rakan saya kehilangan nyawa mereka kerana penganiayaan, dipenjarakan, dan kehilangan 20 tahun. Saya menggunakan 20 tahun ini untuk berjalan dari Changchun ke pentas dunia. Saya berharap dapat menggunakan kuasa saya untuk menceritakan kisah ini.”

“Eternal Spring” telah menarik perhatian penggemar filem animasi dan menerima sambutan hebat selepas tayangan antarabangsanya pada penghujung tahun lalu, terutama selepas ia ditayangkan di Film Forum New York. Disebabkan sambutan yang menggalakkan daripada penonton, tempoh masa telah dilanjutkan sebanyak tiga kali, dengan bilangan tayangan telah ditambah daripada 35 kepada 140 di metropolitan itu.

Tonton trailer di bawah:

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI