26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBisnes & EkonomiPekerjaan bergaji tinggi paling terkesan dengan kecerdasan buatan (AI), kata kajian Amerika...

Pekerjaan bergaji tinggi paling terkesan dengan kecerdasan buatan (AI), kata kajian Amerika Syarikat

Banyak pekerjaan kolar putih boleh dilakukan lebih cekap dengan bantuan kecerdasan buatan seperti ChatGPT, menurut kertas penyelidikan baru-baru ini. Walaupun AI boleh membantu sedikit sebanyak dalam kebanyakan pekerjaan, kesannya cenderung lebih besar kepada pekerjaan bergaji tinggi yang memerlukan tahap pendidikan tinggi, kata laporan penyelidikan itu.

“Penemuan kami mengesahkan hipotesis bahawa teknologi ini boleh memberi impak yang meluas di seluruh bidang pekerjaan di Amerika Syarikat,” kata penyelidik dalam kesimpulan mereka (pdf).

Dua daripada pengarang kertas itu bekerja untuk OpenAI, pembangun ChatGPT.

Gambar Hiasan / Pexels

Para penyelidik melihat tugas individu yang dikaitkan dengan setiap kerja dan menanda tugas “terjejas” – tugas yang boleh diselesaikan sekurang-kurangnya dua kali lebih cepat menggunakan “Generative Pre-trained Transformer” seperti pemprosesan bahasa AI ChatGPT. Mereka mengukur secara berasingan tugas mana yang akan dipengaruhi oleh tujuan-umum GPT secara sendiri dan yang akan dipengaruhi oleh perisian berasaskan GPT khusus.

Mereka mendapati hanya 3 peratus pekerja Amerika Syarikat akan mempunyai sekurang-kurangnya separuh daripada tugas mereka terjejas oleh GPT umum, tetapi peratusan itu akan meningkat kepada hampir 50 peratus jika termasuk alat berasas GPT yang cepat bertindak.

Pekerjaan bergaji tinggi mempunyai kira-kira dua kali ganda bahagian tugas mereka terjejas berbanding pekerjaan bergaji rendah. Selain itu, pekerjaan yang memerlukan ijazah Sarjana Muda atau lebih tinggi mempunyai lebih daripada dua kali tugas mereka terjejas daripada pekerjaan yang memerlukan ijazah bersekutu atau kurang.

Walau bagaimanapun, penulis memberi amaran bahawa “terdapat banyak pekerjaan bergaji rendah dengan pendedahan tinggi dan pekerjaan bergaji tinggi dengan pendedahan rendah” kepada AI.

Kerjaya yang paling terjejas ialah ahli matematik, penyedia cukai, penganalisis kuantitatif kewangan, penulis dan pengarang, pereka bentuk antara muka web dan digital, jurubahasa dan penterjemah, penyelidik hasil kajian, pakar perhubungan awam dan saintis haiwan.

Industri yang paling terjejas ialah pelbagai perkhidmatan pemasaran dan kewangan, hartanah dan perkhidmatan insurans, analisis data, media, dan pekerjaan yang berkisar tentang penulisan, matematik dan pengekodan, menurut kertas itu.

Banyak pekerjaan akan terjejas sangat sedikit atau tidak sama sekali, terutamanya yang tertumpu kepada buruh kasar, seperti pekerja pembinaan, pekerja ladang, dan lain-lain. Setakat mana pekerjaan menggunakan otak, tugas yang memerlukan pemikiran kritis dan saintifik, serta pembelajaran aktif, akan cenderung kekal tidak terjejas.

Hanya kerana pekerjaan seseorang akan sangat terjejas, ia tidak bermakna ini akan di automasi. Kertas itu tidak mengkaji pekerjaan mana yang mungkin hilang disebabkan oleh AI. Ia menunjukkan bahawa banyak tugas boleh dilakukan dengan lebih pantas dengan bantuan AI. Ini mungkin bermakna lebih sedikit pekerja akan diperlukan dalam pekerjaan yang terjejas, tetapi penulis menyatakan “akibat yang meluas” penggunaan teknologi dengan potensi umum sedemikian “telah terdedah selama beberapa dekad” dan “sukar untuk dijangka, terutamanya berkaitan dengan permintaan buruh.”

Logo ChatGPT. (Gambar oleh Dado Ruvic/ REUTERS)

Ia banyak juga bergantung kepada cara teknologi GPT dilaksanakan. Pelbagai alatan berasaskan GPT terlebih dahulu perlu dibangunkan dan pekerja perlu belajar cara menggunakannya dengan berkesan.

“Pengguna GPT dan sistem berkuasa GPT berkemungkinan akan semakin mengenali teknologi dari semasa ke semasa, terutamanya dari segi pemahaman bila dan cara untuk mempercayai hasil keluarannya,” kata kajian itu.

Akhirnya, kerajaan boleh campur tangan dengan mengambil langkah untuk mengawal selia penggunaan GPT.

“Penentu sosial, ekonomi, kawal selia dan lain-lain menandakan bahawa kebolehlaksanaan teknikal tidak menjamin produktiviti buruh atau hasil automasi,” kata penulis.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI