30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaWarga emas 69 tahun habiskan wang sebanyak RM59,644 untuk mengambil ujian memandu...

Warga emas 69 tahun habiskan wang sebanyak RM59,644 untuk mengambil ujian memandu berulang-kali sebanyak 960 ujian

Dimana-mana negara sekalipun, lesen kenderaan adalah salah satu ‘tiket’ rasmi utama yang digunakan bagi mengesahkan kelayakan seseorang untuk memandu kenderaan. Disebabkan itu, hanya individu yang menepati syarat-syarat tertentu dan yang berjaya melepasi ujian memandu yang ditetapkan sahaja yang dapat menerima lesen kenderaan.

Walau bagaimanapun, usaha yang tidak berbelah bahagi yang ditunjukkan oleh seorang wanita warga emas dari Korea Selatan ini untuk mendapatkan lesen kenderaan sememangnya boleh menjadi inspirasi buat orang ramai. 

Gambar hiasan. (Jan Baborak/Unsplash)

Bak kata peribahasa Melayu, ‘alah bisa, tegal biasa,’ usaha Cha Sa-soon yang berumur 69 tahun yang sudah 960 kali mencuba untuk mendapatkan lesen kenderaan akhirnya telah berjaya lulus kesemua ujian bagi mendapatkan lesen berkenaan. Untuk Sa-soon, lesen kenderaan ini adalah penting baginya kerana Sa-soon mempunyai perniagaan sayuran dan dengan memilki lesen kenderaan, pergerakannya akan menjadi lebih mudah.

Menurut perkongsian Kosmo!, Sa-soon pertama kali menduduki ujian bertulis untuk mendapatkan lesen kenderaan pada bulan April 2005. Namun, cubaan pertama kalinya itu telah gagal dan hal itu membuatkan Sa-soon terus mengambil ujian yang sama semula pada setiap hari, lima hari seminggu selama tiga tahun lamanya.

Walau bagaimanapun, selepas 780 kali mencuba dan tetap juga gagal setiap kalinya, Sa-soon memutuskan untuk hanya mengambil ujian bertulis itu sebanyak dua kali seminggu sahaja sehingga dia akhirnya lulus ujian bertulis itu dan boleh menjalani ujian praktikal latihan memandu pula.

Semasa menjalani ujian praktikal itu pula, Sa-soon turut berdepan dengan cabaran yang hampir sama kerana Sa-soon tetap juga gagal dalam ujian. Namun, setelah 10 kali kegagalan, Sa-soon akhirnya telah melepasi segala ‘halangan’ dan berjaya mendapatkan lesen kenderaan yang sah atas namanya.

(Choe Sang-Hun/The New York Times)

Secara keseluruhannya, Sa-soon telah menjalani sebanyak 960 kali ujian dan membelanjakan lebih dari £11,000 (RM59,644) hanya untuk melepasi dua peringkat ujian bagi mendapatkan lesen kenderaan di negara empat musim itu.

Oleh kerana Sa-soon sudah terlalu lama mengambil ujian memandu, guru memandunya berkongsi bahawa semua pekerja di pusat memandu itu turut sama berasa lega dan gembira dengan kelulusan Sa-soon.

“Apabila dia akhirnya mendapat lesen, kami semua keluar sambil bersorak dan memeluknya serta memberinya bunga,”

“Perasaan kami adalah ibarat beban besar telah dialihkan daripada belakang kami. Kami tidak berani menyuruhnya berhenti kerana dia tidak sesekali berputus asa,” kata guru itu.

Sememangnya, semangat dan sikap tidak berputus asa yang ditunjukkan oleh Sa-soon untuk mencapai matlamatnya layak dijadikan inspirasi kepada orang ramai. Berusahalah, selagi masih terdaya, tiada apa yang boleh menghalang kita!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI