30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaBerita Utama'Platform Anda Harus Diharamkan': komen Ahli Kongres kepada Ketua Pegawai Eksekutif TikTok...

‘Platform Anda Harus Diharamkan’: komen Ahli Kongres kepada Ketua Pegawai Eksekutif TikTok mengenai hubungannya dengan Parti Komunis China

Ahli Kongres dan Ketua Pegawai Eksekutif TikTok terlibat dalam siri perdebatan hangat tentang hubungan aplikasi berkenaan dengan rejim komunis China, ketika Dewan mengadakan persidangan mengenai amalan data peribadi sensitif pengguna oleh TikTok.

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok, Shou Zi Chew menghadiri perbicaraan Dewan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan untuk pertama kalinya, dalam usaha untuk mempertahankan amalan data peribadi sensitif syarikat dan kaitannya dengan Parti Komunis China (PKC), yang memerintah China sebagai negara satu-parti.

WASHINGTON, DC – 23 MAC: Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Shou Zi Chew memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan di Bangunan Pejabat Dewan Rayburn di Capitol Hill pada 23 Mac 2023 di Washington, DC. Perbicaraan itu merupakan peluang yang jarang berlaku bagi penggubal undang-undang untuk menyoal ketua aplikasi video media sosial itu tentang hubungan syarikat dengan pemilik Chinanya, ByteDance, dan cara mereka mengendalikan data peribadi sensitif pengguna. Beberapa agensi kerajaan tempatan, negeri dan persekutuan telah melarang penggunaan TikTok oleh pekerja mereka, kerana kebimbangan mengenai keselamatan negara. (Foto oleh Chip Somodevilla/Getty Images)

Pengerusi Jawatankuasa, Cathy McMorris Rodgers (R-Wash.) membuka perbicaraan berkenaan dengan beberapa dakwaan yang mengecam hubungan antara TikTok dengan rejim komunis China melalui syarikat induknya yang berpangkalan di China iaitu ByteDance.

“Undang-undang PKC memerlukan syarikat China seperti ByteDance untuk mengintip bagi pihak mereka,” kata Rodgers. “Ini bermakna mana-mana syarikat China mesti memberikan akses kepada PKC dan mempunyai keupayaan manipulasi sebagai ciri reka bentuk.”

“TikTok mengawasi kita semua, dan Parti Komunis China (PKC) dapat menggunakan (platform) ini sebagai alat untuk memanipulasi Amerika secara keseluruhan. Kami tidak percaya TikTok akan menerima nilai-nilai Amerika.”

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Berusaha untuk Menjauhkan Diri daripada ByteDance

Perbicaraan itu dibuat ketika Kongres dan pentadbiran Biden meneroka kemungkinan untuk memaksa TikTok dijual kepada syarikat Amerika atau jika tidak berjaya, aplikasi itu akan disekat sepenuhnya di Amerika Syarikat kerana faktor kebimbangan keselamatan negara.

Walaupun Chew telah berusaha untuk memisahkan imej TikTok daripada ByteDance yang berpangkalan di China, dia sendiri bagaimanapun mempunyai hubungan yang kuat dengan syarikat itu, kerana sebelum ini Chew pernah berkhidmat sebagai ketua pegawai kewangan ByteDance di Beijing sebelum ini.

Selain itu, Chew dilaporkan merupakan salah seorang daripada hanya 12 eksekutif yang boleh membuat laporan langsung kepada Ketua Pegawai Eksekutif ByteDance, Liang Rubo, seperti yang pertama kali dilaporkan oleh The Information.

Disamping itu, jelas dapat dilihat bahawa aplikasi TikTok dan ByteDance adalah entiti yang tidak boleh dipisahkan kerana sifat ini dapat disaksikan sepenuhnya ketika Chew tiba untuk perbicaraan dan Chew diapit oleh pelobi terkenal ByteDance, termasuk Michael Beckerman. Walaupun Beckerman berkhidmat sebagai pegawai perhubungan kerajaan tertinggi TikTok, dia akhirnya akan melaporkan aktivitinya kepada kerajaan A.S. di bawah nama ByteDance.

Apabila ditanya oleh Rep. Gary Palmer (R-Ala.) tentang kehadiran Beckerman dan keengganannya sebelum ini untuk mengakui tentang pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap etnik Uyghur di wilayah Xinjiang China, Chew pada mulanya mengelak.

“Boleh saya jelaskan siapa yang awak maksudkan?” Chew bertanya.

“Anda tahu dia ada di sini,” kata Palmer. “Dia duduk betul-betul di belakang awak.”

Chew kemudiannya membantah, dan mengakui bahawa Beckerman adalah antara kakitangan yang telah menyediakannya untuk wawancara dengan Kongres.

Begitu juga, Chew nampaknya cuba untuk mengaburkan lagi hubungan yang dimiliki oleh TikTok dan ByteDance dengan PKC dan enggan mengakui bahawa ByteDance adalah sama sekali merupakan syarikat China, serta Chew berulang kali menegaskan bahawa ia adalah syarikat global yang menjalankan aktiviti di China.

ByteDance mempunyai ibu pejabat di Beijing dan mempunyai beberapa ahli jawatankuasa PKC dalam syarikat itu.

Apabila didesak mengenai isu sama ada data TikTok akan diberikan kepada PKC kerana undang-undang China yang memerlukan semua data diserahkan kepada rejim atas permintaan, Chew sekali lagi menafikan dakwaan itu.

Menjawab persoalan itu, Chew berkata bahawa ia adalah dakwaan yang “tidak benar” bahawa TikTok mematuhi mana-mana undang-undang China, dan seterusnya mendakwa bahawa ByteDance tidak dimiliki oleh PKC dalam apa cara sekalipun.

“ByteDance bukan ejen China atau mana-mana negara lain,” kata Chew.

“Ia tidak dimiliki atau dikawal oleh mana-mana kerajaan atau entiti negeri.”

Dakwaan Chew ini seterusnya bercanggah dengan laporan bahawa PKC telah membeli sebahagian daripada saham langsung dalam ByteDance Beijing Technology pada tahun 2021. Pembelian itu juga seterusnya membenarkan rejim komunis itu untuk melantik secara langsung individu bagi jawatan Pengarah Lembaga di ibu pejabat ByteDance di Beijing.

Apabila ditanya secara langsung sama ada Chew mengetahui tentang pelaburan PKC ini secara lebih awal, Chew kelihatan turut menafikan dakwaan itu.

“Ini tidak berlaku,” kata Chew.

Kongres Mempunyai ‘Sifar Keyakinan’ pada TikTok

Wakil Cathy McMorris Rodgers (R-Wash.), pengerusi Dewan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan bercakap semasa perbicaraan dengan Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Shou Zi Chew di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan di Bangunan Pejabat Dewan Rayburn di Capitol Hill pada 23 Mac, 2023. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Pengerusi Rodgers menyatakan kebimbangan terhadap keengganan jelas Chew untuk mengakui hubungannya dengan ByteDance dan, akhirnya, dengan PKC.

Disebabkan itu, Rodgers memetik jurucakap kementerian perdagangan PKC, yang secara terbuka mengecam potensi penjualan TikTok kepada sebuah syarikat Amerika hanya beberapa jam sebelum keterangan Chew, dan mengatakan bahawa penjualan secara paksaan itu akhirnya akan diputuskan oleh rejim komunis.

“PKC percaya mereka mempunyai kata putus ke atas syarikat anda,” kata Rodgers.

“Saya tidak yakin dengan dakwaan anda bahawa ByteDance dan TikTok tidak terikat dengan PKC.”

Beberapa organisasi telah memberi amaran tentang “jawatankuasa parti dalaman” dalam syarikat ByteDance. Kumpulan Pembela Hak Asasi Manusia Watch berkata jawatankuasa itu dipengerusikan oleh Naib Presiden ByteDance Zhang Fuping, dan pekerjanya “sering berkumpul untuk mengkaji ucapan Presiden Xi Jinping dan berjanji untuk mengikut parti dalam inovasi teknologi.”

Sebelum berkhidmat sebagai ketua pegawai kewangan ByteDance, Chew sendiri adalah seorang eksekutif di Xiaomi Technology, sebuah syarikat yang berpangkalan di Beijing yang kemudiannya digambarkan sebagai “syarikat tentera China komunis” oleh Pentagon.

Begitu juga, Chew berkhidmat sebagai ahli lembaga di Kingsoft Cloud, yang telah disenaraihitamkan sebagai ancaman “keselamatan negara” pada Januari 2021.

Untuk itu, Rodgers berkata bahawa syarikat itu telah menunjukkan kesediaan berterusan untuk membantu barisan parti rejim, dan kelihatan lebih bersedia untuk menggunakan kuasa dan pengaruhnya daripada melakukan apa yang perlu untuk melindungi rakyat Amerika.

“TikTok telah berulang kali memilih laluan untuk mendapat lebih kawalan, lebih banyak pengawasan dan lebih banyak manipulasi,” kata Rodgers.

“Platform anda harus diharamkan.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI