31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaIkan buntal punca warga emas maut

Ikan buntal punca warga emas maut

Seorang wanita maut manakala suaminya dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Enche’ Besar Hajjah Kalsom (HEBHK) selepas makan hidangan ikan buntal.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan Negeri Johor, Ling Tiang Soon, mangsa Lim Siew Guan, 83 yang mengalami gejala sesak nafas dan menggigil pada pukul 5 petang Jumat lalu disahkan maut dua jam kemudian. Manakala suaminya pula, Eng Kuai Sin@Ng Chuan Sing, 84 mengalami gejala yang sama kira-kira sejam selepas isterinya itu mendapat gejala tersebut.

PEXELS

“Kedua-dua pasangan itu dibawa oleh anak mereka yang tinggal berasingan ke Jabatan Kecemasan HEBHK pada pukul 5 petang,” kata Ling Tiang Soon.

Menurut anak kepada pasangan tersebut Ng Ai Lee, 51, itulah kali pertama bapanya membeli ikan jenis itu. Ketika adik lelaki ketiga membawa bapa dan ibunya ke hospital, bapanya sempat memberitahu bahawa dia tidak tahu bahawa ikan yang dibelinya itu adalah ikan buntal dan beracun.

BH ONLINE

“Ini kali pertama bapa dan ibu makan ikan buntal dan tidak mungkin mereka memilihnya suka-suka kerana ibu seorang yang sangat teliti dan menjaga kesihatan.”

Menurut Ng Ai Lee lagi, sebelum ibunya meninggal dunia, dia telah menghubungi penjaja berkenaan. Ternyata selama ini bapanya membeli ikan daripada penjaja itu kira-kira seminggu sekali. Penjual itu berkata selama dia menjual ikan tersebut tiada masalah pun yang timbul selain mendakwa punca keracunan mungkin kerana makanan lain atau faktor kesihatan ibu dan bapanya.

“Saya mohon pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya supaya tiada lagi mangsa yang terkorban kerana penjualan ikan beracun itu yang tidak ada kawalan.

“Kenyataan awal mengatakan bapa membeli ikan berkenaan melalui tempahan di Facebook adalah tidak tepat.

“Ketika ini keluarga menghadapi saat sukar dan tidak tahu hendak mengambil tindakan apa melainkan membuat laporan polis.

“Tetapi kami berharap pihak berkuasa dapat membela nasib bapa dan ibu yang menjadi mangsa sikap tidak bertanggungjawab penjual ikan beracun seperti ini yang sanggup merisikokan nyawa orang lain demi kepentingan sendiri.

Pada hari yang sama (25 Mac) sebanyak 15 kilogram ikan buntal dijual di sekitar Chamek iaitu empat pelanggan dari Paloh dan seorang pelanggan dari Yong Peng. Selain daripada pasangan terbabit, semua pelanggan lain masih belum memakan ikan yang dibeli itu.

Pejabat Kesihatan Daerah Kluang dan Batu Pahat telah mengambil sampel ikan itu daripada pelanggan dan menghantarnya ke makmal untuk tujuan analisa. Namun sehingga kini, hasil kajian masih belum didedahkan oleh pihak makmal.

Ikan buntal yang juga disebut ‘ikan fugu’ merupakan salah satu racun semulajadi yang paling bahaya dan mematikan di dunia. Racun jenis tetrodotoksin tersimpan di dalam hati, kelenjar kelamin, kulit dan usus ikan buntal. Walaupun selepas dimasak atau dibekukan, racun tersebut tidak akan hilang. Oleh yang demikian, ikan tersebut perlu dikendalikan dengan berhati-hati agar dagingnya tidak tercemar dengan racun berkenaan.

Mengikut Jabatan Perikanan (DOF), peniaga yang melakukan kesalahan Akta Makanan 1983, mana-mana orang yang menyediakan atau menjual apa-apa makanan beracun, merosakkan atau memudaratkan kesihatan boleh dipenjara tidak lebih lima tahun atau denda.

Selain itu, pengguna harus memastikan orang yang mengendalikan ikan buntal untuk dimakan adalah mereka yang berpengalaman dan berpengatahuan terhadap ikan ini.

“Sekiranya anda memilih untuk mencuba hidangan ini atau produk berasaskan ikan buntal, elakkan memakan bahagian tubuh ikan buntal yang mengandungi toksin seperti hati, kulit, usus dan ovarium.

Untuk rekod, pada Jun 2021, empat orang maut di Desa Hoder di Sika, Nusa Tenggar Timur kerana memakan ikan buntal beracun manakala 13 orang lagi dikejarkan ke hospilta selepas mengalami sakit perut yang serius. Ketua kampung berkenaan memaklumkan bahawa penduduk mengalami pening kepala selepas makan hidangan ikan itu dalam satu majlis keraian tempatan di kampung.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI