29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGlobalRang Undang-Undang memerangi penuaian organ paksa di China diluluskan di peringkat jawatankuasa...

Rang Undang-Undang memerangi penuaian organ paksa di China diluluskan di peringkat jawatankuasa Kongres AS

Dewan Perundangan Amerika Syarikat kini memfokuskan undang-undang ke arah memerangi penuaian organ paksa yang dibenarkan oleh rejim China dan rang undang-undang telah diluluskan di peringkat jawatankuasa menuju ke peringkat Dewan Perwakilan dan Senat.

Langkah itu, H.R. 1154, juga dikenali sebagai Akta Hentikan Penuaian Organ Paksa 2023, telah diluluskan sebulat suara oleh Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Dewan pada 28 Februari dan akan dibawa oleh Dewan penuh untuk dibahaskan.

Rang undang-undang itu akan menghalang kemasukan penjenayah ke Amerika Syarikat dan menyekat urus niaga kewangan di muka bumi A.S. Ia juga memerlukan setiausaha negara Amerika Syarikat untuk melaporkan kepada Kongres mengenai penyalahgunaan pemindahan organ yang dilakukan di negara asing.

Rep. Chris Smith (R-N.J.). (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

“Orang ramai akhirnya sedar dengan kekejaman PKC,” kata Rep. Chris Smith (R-N.J.), penaja utama rang undang-undang itu, dalam satu kenyataan pada 28 Februari, merujuk kepada Parti Komunis China. “Kami di Amerika Syarikat-dalam bidang perubatan khususnya-mesti memeriksa keterlibatan moral kami dalam jenayah yang paling keji ini.”

Pengambilan organ secara paksa adalah perdagangan yang menguntungkan di China, secara sistematik dijalankan di bawah pemerintahan negara. Doktor mengeluarkan organ utama daripada mangsa yang kebanyakannya adalah tahanan kerohanian atau hati nurani, membunuh mereka dalam proses itu.

Pada pendengaran jawatankuasa itu, Smith memetik penyiasatan oleh Tribunal China yang berpangkalan di London, yang pada 2019 memutuskan bahawa penderaan yang ditaja kerajaan “telah dilakukan selama bertahun-tahun di seluruh China pada skala yang signifikan,” dengan pengamal Falun Gong yang ditahan menjadi sumber utama penuaian organ.

Disiplin kerohanian, yang menyokong nilai-nilai Sejati, Baik, Sabar dan melibatkan satu set latihan pergerakan badan yang perlahan, dianggarkan mempunyai pengikut seramai 100 juta orang apabila rejim Beijing memulakan kempen penindasan yang meluas pada tahun 1999 untuk menghapuskan kepercayaan penganutnya.

Smith mengingati semasa mempengerusikan perbicaraan kongres kira-kira 25 tahun lalu di mana seorang pegawai keselamatan China memberi keterangan bahawa dia dan ejen keselamatan lain menembak banduan, dengan doktor berdiri bersebelahan dan bersedia untuk mengambil organ mereka.

Gambar oleh Chung I Ho/The Epoch Times

“Itu adalah peringkat permulaan,” katanya kepada NTD, saluran media bersama The Epoch Times. “Kemudian ia menjadi serangan habis-habisan, kerana Parti Komunis China yang menyedari mereka boleh membuat berbilion dolar dengan melakukan perkara ini, dan mereka juga akan mempunyai kit pembaikan untuk diri mereka sendiri.”

Smith merujuk kepada laporan sumber terbuka dari China bahawa pegawai berpangkat tinggi PKC berhak menerima pemindahan organ atas permintaan. Seorang bekas timbalan menteri kebudayaan China yang meninggal dunia semasa gelombang COVID-19 baru-baru ini yang memusnahkan negara itu, telah didedahkan dalam obituari bahawa pelbagai organ telah diganti, menyebabkan dia bergurau yang “banyak komponen badan [bukan] miliknya lagi.”

“Jika Xi Jinping sakit esok dan memerlukan paru-paru baru, dia akan mendapat paru-paru itu daripada pengamal Falun Gong berusia 28 tahun atau mungkin seorang lelaki atau wanita Uyghur,” kata Smith, merujuk kepada pemimpin China itu. Tindakan sedemikian, katanya, mengingatkan eksperimen perubatan oleh doktor Nazi Josef Mengele di Auschwitz, yang “diingati sebagai penjenayah perang.”

Pemerdagangan organ manusia sebagai perusahaan jenayah global menjana sekitar AS$840 juta hingga AS$1.7 bilion setiap tahun, anggaran Integriti Kewangan Global (GFI); walau bagaimanapun, bilangan sedemikian masih boleh mewakili puncak aisberg, kata pakar.

Smith berkata rang undang-undang itu adalah langkah pertama untuk “menghentikan amalan biadab ini—bermula pertama sekali dengan Republik Rakyat China, tetapi kedua pemboleh globalnya.”

Gambar oleh Larry Dye/The Epoch Times

‘Tidak dapat memikirkan apa-apa yang lebih mengerikan’

Dalam industri pemindahan organ gelap di China, tidak dapat dipastikan berapa ramai orang yang terbunuh setiap tahun. Laporan penyiasatan pada 2016, yang menganalisis data seperti kiraan katil, hasil dan kapasiti pemindahan organ di 169 hospital China, berkata kemudahan tersebut secara bersama boleh menjalankan 60,000 hingga 100,000 pemindahan organ setiap tahun.

“Sesiapa yang menerima pemindahan organ sepatutnya sangat mengetahui sumbernya untuk memastikan penderma meninggal dunia secara sukarela yang menawarkan organ mereka-sama ada jantung, hati atau apa sahaja yang mungkin-[dan] bahawa mereka memang sudah meninggal pada masa organ itu menjalani pemindahan,” kata Smith kepada NTD.

“Tetapi di China, semuanya terbalik. Mereka pergi dan memilih dan ‘menakai’—seperti yang mereka panggil—orang yang sangat sihat ini, dan pengamal Falun Gong sangat sihat kerana amalan agama mereka, kerana gaya hidup mereka, jadi mereka menjadi mangsa oleh Parti Komunis China.”

“Mereka menyasarkan orang yang mereka tindas tanpa sebarang hukuman—pengamal Falun Gong atau Uyghur atau Buddha Tibet, tetapi kebanyakannya pengamal Falun Gong,” tambah Smith, sambil menyatakan bahawa penganutnya “bukan ancaman kepada sesiapa pun.”

“[Rejim membenci] mereka yang amat sangat, tetapi mahukan organ mereka. Maksud saya, ini amat keterlaluan.”

Rep. Micheal McCaul (R-Texas). (Gambar oleh Alex Wong/Getty Images)

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Rep. Michael McCaul (R-Texas), penaja bersama rang undang-undang itu, menyatakan penghargaan kepada Smith kerana membawa “rang undang-undang yang telah lama tertunggak” ini akan dibawa perhatian kepada orang awam Amerika, “yang mungkin tidak memahami jenis negara yang sedang kita hadapi dan betapa lengkapnya pengabaian terhadap kehidupan manusia dan hak asasi manusia yang dimiliki [PKC].”

“Saya tidak dapat memikirkan apa-apa yang lebih mengerikan atau lebih biadab daripada amalan ini yang dilakukan oleh Parti Komunis China,” katanya pada perbicaraan itu.

“Untuk menahan orang di luar kehendak dan persetujuan mereka, dan kadang-kadang membius mereka, kadang-kadang tidak, dan mengeluarkan organ mereka yang sangat penting dan kemudian menjualnya dengan harga ratusan ribu dolar – itu benar-benar menjijikkan,” katanya.

Rang undang-undang bipartisan juga ditaja bersama oleh Ahli Perwakilan Bill Keating (D-Mass.), Kathy Manning (D-N.C.), dan French Hill (R-Ark.).

Senator Tom Cotton (R-Ark.), yang mengetuai rang undang-undang sahabat Senat dalam Kongres yang lalu, memberitahu The Epoch Times beliau merancang untuk memperkenalkan semula undang-undang itu pada minggu hadapan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI