30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 3, 2023
UtamaGlobalPerarakan ulang tahun ke-64 Hari Kebangkitan Tibet di Taiwan diganggu, warga Tibet...

Perarakan ulang tahun ke-64 Hari Kebangkitan Tibet di Taiwan diganggu, warga Tibet menyeru PKC hentikan penganiayaan

Perarakan “Ulang Tahun Ke-64 Hari Kebangkitan Tibet 310” telah dilancarkan oleh kumpulan dari Tibet di Taiwan yang berlangsung pada 5 Mac di Daerah Timur Taipei. Warganegara Tibet menyanyikan lagu kebangsaan negara itu dan menyatakan bantahan terhadap rejim PKC ke atas penganiayaan terhadap orang Tibet, Uyghur dan Hong Kong, serta ancaman China untuk menakut-nakutkan Taiwan. 

Bagaimanapun, seorang wanita berusia lingkungan separuh abad muncul di lokasi perhimpunan dan menjerit “keamanan antara kedua-dua belah selat” dan “Budaya Tibet adalah budaya China”, dan telah dipujuk oleh sepasukan polis untuk meninggalkan lokasi kejadian.

Gambar Liberty Times Net

Perarakan dan jadual acara bermula dari SOGO Zhongxiao Fuxing dan mereka berarak di sepanjang Jalan Timur Zhongxiao ke Daerah Xinyi. Apabila perarakan tiba di Dewan Memorial Sun Yat-Sen, warga Tibet menghormati mereka yang terkorban demi Tibet dengan berhenti dalam diam dan bersujud, kemudian mementaskan adegan “penganiayaan belum berakhir ” drama aksi “The Truth Is Not Known, The Resistance Has Not Ended” di hadapan Bank of China dan akhirnya di Dataran Demonstrasi Xinyi, mereka menyanyikan lagu rakyat, lagu kebangkitan dan lagu kebangsaan Tibet.

“Tibet mahukan kebebasan, tentera China keluar dari Tibet!” Tashi Tsering, presiden Persatuan Kebajikan Tibet di Taiwan, berkata Dalai Lama membawa orang Tibet dalam buangan keluar dari negara. Ramai daripada generasi pertama orang Tibet telah meninggal dunia. Orang Tibet di luar negara sangat ingin kembali ke Tibet, tetapi menyedari berhadapan dengan PKC tidaklah semudah itu.

Tashi Tsering berkata PKC tidak peduli sama ada anda seorang Tibet atau Uyghur, selagi anda tidak mendengar dan patuh, mereka akan menyusahkan anda. Orang Tibet sebenarnya tidak membenci orang China. Mereka faham kedua-dua orang Tibet dan China hidup di bawah pemerintahan kejam PKC. Tsering berharap orang China akan bangkit menentang PKC.

Kelsang Gyaltsen, pengerusi Yayasan Agama Tibet Dalai Lama, menekankan Tibet menandatangani perjanjian damai dengan China pada tahun 1951, dan dalam tempoh lapan tahun PKC melanggar perjanjian itu dengan memperbaharui sistem politik dan ekonomi Tibet. Sudah 64 tahun berlalu sejak Lhasa memprotes pemerintahan kejam dan zalim PKC. PKC menindas Tibet dengan kekerasan. Pada hari apabila kerajaan Tibet yang sah dibuang negara ke India juga merupakan hari penghinaan kebangsaan buat rakyat Tibet yang kehilangan kebebasan mereka.

Gyaltsen mengkritik PKC yang telah memerintah Tibet selama 70 tahun, dan membunuh lebih daripada 1.2 juta rakyat Tibet, memusnahkan lebih daripada seribu biara dan sekolah, dan elit Tibet sama ada dibunuh atau diasingkan ke luar negara. Dalam beberapa tahun kebelakangan, 159 rakyat Tibet telah berkorban membakar diri untuk menyatakan Tibet mahukan kebebasan, hanya berharap Dalai Lama boleh kembali ke Tibet, tetapi anda akan dianiaya. Masih ramai orang Tibet yang dipenjarakan. Penganiayaan China terhadap orang Tibet, Uyghur, dan Mongolia selatan berterusan hingga ke hari ini.

Kaunselor Kelsang Gyaltsen menyebut China mengadakan Dua Sesi di Beijing, dan beribu-ribu timbalan dalam Kongres Kebangsaan Rakyat menyanyikan “lagu pengebumian” rejim China. Walau bagaimanapun, pergerakan kertas putih dan revolusi rambut putih yang berlaku pada masa lalu telah ditindas oleh PKC, jadi mereka mesti terus bangkit dan bersuara. Bekas Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Nancy Pelosi pernah berkata jika isu Tibet tidak dapat didengar, nilai moral yang tinggi akan hilang. “Saya berharap rakyat yang menderita di Taiwan dan Tibet dapat bekerjasama untuk mendapatkan demokrasi dan kebebasan,” katanya.

Penggubal Undang-undang Parti Progresif Demokratik Hong Shenhan mengkritik situasi hak asasi manusia di Tibet yang semakin memburuk. PKC melaksanakan pelbagai dasar asimilasi terhadap orang Tibet, malahan secara keterlaluan mengumpul DNA orang Tibet secara besar-besaran. Laporan penyelidikan antarabangsa mendedahkan sehingga 1.2 juta sampel telah dikumpulkan. Setiap seorang daripada orang Tibet telah dikumpulkan, yang bermaksud PKC telah menganggap semua orang Tibet di China sebagai suspek jenayah yang berpotensi, dan juga telah menjalankan pemantauan menyeluruh terhadap orang Tibet.

Gambar Liberty Times Net

Hong Shenhan menegaskan PKC tidak membenarkan kanak-kanak Tibet menerima pendidikan bahasa Tibet, dan memaksa kanak-kanak Tibet hanya berbahasa Cina dan meraikan ulang tahun orang Han. Mereka tidak boleh menerima pembaptisan budaya Tibet. Rakyat kini berhadapan situasi yang sangat mendesak. Taiwan merupakan salah satu daripada beberapa tempat di dunia berbahasa Cina yang menikmati kebebasan bersuara, dan menjadi tanggungjawab mereka untuk bersuara.

Selain itu, Li Mingzhe, seorang petugas NGO Taiwan yang menyertai perarakan itu, berkata dalam satu temu bual, sejak beberapa tahun kebelakangan ini selepas insiden itu, banyak kumpulan Tibet di Taiwan turut memasukkan agensinya sebagai salah satu objek perpaduan bagi agenda protes antarabangsa mereka terhadap China dan pembebasan tawanan politik Tibet.  Rakyat Tibet ini telah banyak menderita, tetapi mereka tidak pernah lupa untuk menunjukkan solidariti terhadap orang lain. Ini adalah sentimen yang sangat mulia.

Li Mingzhe berkata selepas kembali ke Taiwan, “sudah tentu dia akan hadir” ke acara tahunan kebebasan Tibet. Kebebasan dan demokrasi Taiwan dahulunya dibantu oleh ramai orang asing. Jadi warga Taiwan juga perlu membantu rakyat dari negara lain dan membiarkan mereka pulang jalan ke kehidupan asal dengan tidak bersendirian, maka itulah jalan yang wajib dilakukan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI