31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaNasionalObor-obor beracun Portuguese Man o’War dikesan di pantai Terengganu, pengunjung diberi amaran...

Obor-obor beracun Portuguese Man o’War dikesan di pantai Terengganu, pengunjung diberi amaran tidak menyentuh

Tidak semua hidupan laut yang berwarna-warni dan cantik selamat untuk didekati atau boleh disentuh dengan sesuka hati.

Baru-baru ini, laman Facebook Pusat Rujukan & Repositori Laut China Selatan memberi amaran kepada orang ramai khususnya pengunjung pantai tentang kehadiran obor-obor beracun Portuguese Man o’War di pantai Bukit Keluang di Besut, Terengganu.

Facebook

“Portuguese Man o’War (Physalia physalis) atau Obor-obor api beracun telah ditemui terdampar di sepanjang pantai Bukit Keluang, Besut, Terengganu. Diharap semua pengunjung dapat memberi kerjasama untuk berhati-hati dan tidak menyentuh obor-obor beracun ini,” tulis mereka.

Walaupun obor-obor ini jarang membawa maut kepada manusia, adalah tidak digalakkan untuk pengunjung pantai itu menyentuhnya kerana sengatannya amat menyakitkan dan berbisa walaupun haiwan itu sudah mati.

Facebook

“Sesungutnya yang panjang memberikan sengatan yang menyakitkan, yang berbisa dan cukup kuat untuk membunuh ikan atau, jarang sekali, manusia.”

“Berbeza dengan penampilannya, Portuguese Man o’War bukanlah obor-obor sebenar tetapi sejenis siphonophore, yang sebenarnya bukan satu organisma multiselular tunggal (obor-obor sebenar adalah organisma tunggal), tetapi organisma kolonial yang terdiri daripada haiwan individu khusus (daripada yang sama spesies) dikenali zooid atau polip,” tambah mereka dalam hantaran itu.

Facebook

Walaupun obor-obor yang berwarna biru cantik ini hanya terdampar atau sudah mati di pantai, tidak bermakna ia tidak boleh menyengat.

Facebook

Sebelum ini, Jabatan Perikanan Negeri Terengganu melaporkan menemui obor-obor beracun berkenaan di pantai Marang, Kuala Nerus, Setiu dan Besut.

Facebook

Saiz haiwan tersebut yang kecil dan lutsinar membuatkannya sukar untuk dilihat dan ia boleh mengundang bahaya kepada orang ramai yang tidak menyedari kehadirannya di pantai.

Pengunjung pantai berkenaan dinasihatkan agar sentiasa berhati-hati.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI