32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGlobalBuaya hantar jasad budak lelaki yang lemas ke pangkuan keluarganya

Buaya hantar jasad budak lelaki yang lemas ke pangkuan keluarganya

Seorang kanak-kanak lelaki berusia 4 tahun dari Kartanegara, Kalimantan Timur, Indonesia, secara tidak sengaja terjatuh ke dalam sungai dan lemas. Dua hari selepas kehilangannya, seekor buaya menghantar jasad budak lelaki itu pulang ke pangkuan keluarganya. 

Pasukan mencari dan menyelamat (SAR) Indonesia mengesahkan mayat budak lelaki dikenali Muhammad Ziyad Wijaya yang hilang telah ditemui di atas kepala seekor buaya dan punca kematiannya dipercayai kerana lemas.

Facebook

Apa yang mengejutkan ialah jasad budak lelaki itu telah dipulangkan dengan keadaan lengkap tanpa sebarang kerosakan dan kesan gigitan.

Berdasarkan laporan Detiknews, Muhammad Ziyad dilaporkan hilang di tebing Sungai Mahakam pada 18 Januari lalu. Pasukan mencari dan menyelamat tidak berjaya menemuinya, tetapi kemudian dimaklumkan pada kira-kira jam 7:00 pagi, 20 Januari bahawa mayat kanak-kanak itu telah ditemui.

Menurut ahli keluarga dan saksi lain, buaya sepanjang 3 meter itu menghantar jasad Muhammad Ziyad ke arah sebuah bot kecil, mengoncangnya, dan kemudian menyelam ke dalam air, yang jauh dari penglihatan selepas jasad budak lelaki itu berjaya dipulangkan, kira-kira 200 meter dari bahagian tebing.

Insiden pelik itu dengan cepat telah tular di media sosial dan menjadi tumpuan laporan media utama Indonesia.

Facebook

Setakat ini, tiada siapa yang dapat memberikan penjelasan munasabah dengan tingkah laku buaya itu, tetapi sesetengah orang percaya bahawa buaya biasanya tidak memburu dan membunuh manusia secara langsung, dan mungkin menghantar jasad budak lelaki yang lemas itu kembali ke penempatan manusia kerana rasa simpati atau menurut nalurinya.

Menurut statistik dari laman web saintifik ResearchGate, terdapat 221 serangan buaya di wilayah Borneo antara tahun 2007 dan 2016, yang mengakibatkan 129 kematian, dengan jumlah tertinggi di Sarawak dan Kalimantan Timur.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI