25.1 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaBerita UtamaJumlah kompaun RM1,000 atas 30 kenderaan di Klang kerana kesalahan parkir didakwa...

Jumlah kompaun RM1,000 atas 30 kenderaan di Klang kerana kesalahan parkir didakwa tidak masuk akal

Pada 8 Januari, kira-kira 30 pemilik kenderaan mempersoalkan tindakan Majlis Perbandaran Klang (MPK) yang mengeluarkan kompaun berjumlah RM1,000 untuk kesemua kenderaan yang diletakkan di padang Dewan Eng Ann, Taman Eng Ann, Klang.

Menurut laporan Harian Metro, majoriti kenderaan yang diletakkan di situ adalah daripada ibu bapa yang menghadiri pertandingan taekwando anak-anak mereka di dewan yang dianjurkan di peringkat daerah.

Salah seorang ibu bapa yang mahu dikenali sebagai Nantharajan berkata, dia terkejut selepas melihat jumlah saman yang dikeluarkan MPK.

Twitter

“Saya rasa pelik kerana program yang dihadiri hari ini adalah pada hari cuti iaitu hari Ahad. Jumlah kompaun sangat tidak masuk akal,” katanya.

Menurutnya, kebanyakan mereka yang hadir pada hari itu adalah ibu bapa dari pelbagai sekolah di seluruh daerah, dan memandangkan kawasan ini adalah taman perumahan dan pada masa itu, tiada papan tanda larangan meletak kenderaan, jadi mereka merasakan amat tidak adil apabila mereka dikenakan kompaun.

Sementara itu, seorang lagi bapa dikenali sebagai Hafiz turut melahirkan rasa kecewa dengan sikap tidak bertimbang rasa pihak berkuasa tempatan daerah itu.

“Sepatutnya mereka bertimbang rasa kerana padang itu adalah hak milik awam, memang ada akses jalan untuk meletak kenderaan di tepi padang. Penguatkuasa sepatutnya memberi amaran dengan membuat pengumuman terlebih dahulu kerana kami hanya berada di dalam dewan,” katanya.

Beliau menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya berikutan pengeluaran kompaun yang tidak adil dan dalam jumlah yang tinggi.

“Kita minta MPK lebih bertimbang rasa. Jumlah RM1,000 itu bukan sedikit, bayangkan jika hampir semua kenderaan yang diletakkan dikenakan kompaun.”

Susulan isu berkenaan, Exco Selangor Ng Sze Han menyeru mereka yang terjejas dengan saman itu membuat rayuan kepada MPK.

Beliau menambah bahawa beliau telah mengadakan perbincangan dengan presiden majlis Noraini Roslan, yang berjanji untuk mempertimbangkan semua rayuan secara adil.

Sekadar Gambar Hiasan / Facebook

“Saya percaya kebanyakan penerima kompaun itu tidak melakukan kesalahan dengan sengaja. Saya telah membincangkan perkara itu dengan presiden majlis. Beliau menasihatkan mereka untuk merayu terus kepadanya supaya jumlah kompaun dapat dikurangkan,” katanya.

“Pemandu-pemandu sebenarnya telah melanggar undang-undang kecil tempat letak kereta di taman dan tindakan mereka boleh mengakibatkan kerosakan kepada tumbuhan dan tanaman lain,” katanya kepada FMT.

Ng berkata, jumlah denda maksimum adalah RM1,000 dan boleh dikenakan sehingga RM2,000 jika dibawa ke mahkamah.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI