29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaBerita UtamaJPJ tambah kiosk untuk kurangkan kesesakan urusan kaunter, Menteri Pengangkutan terus usahakan...

JPJ tambah kiosk untuk kurangkan kesesakan urusan kaunter, Menteri Pengangkutan terus usahakan perkhidmatan ‘online’ tidak lama lagi

Pada 5 Januari, Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook mengadakan lawatan mengejut ke Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Sembilan dan meninjau keadaan operasi di sana.

Jika anda ingin memperbaharui lesen memandu dan cukai jalan, selepas ini anda mungkin TIDAK perlu lagi menghabiskan masa berjam-jam untuk menunggu dan berbaris bagi tujuan itu.

Anthony Loke Siew Fook / Facebook

Dalam hantaran Facebook Anthony Loke, beliau mendedahkan pusat JPJ dan cawangan di seluruh negara telah menambah beberapa kiosk yang membolehkan pengunjung memperbaharui dokumen mereka. Kiosk kini dipasang untuk mengurangkan kesesakan orang ramai di kaunter.

Anthony Loke mengumumkan waktu operasi untuk kiosk akan dilanjutkan selepas waktu pejabat. Oleh itu, orang ramai tidak perlu bimbang dan boleh berurusan dengan JPJ untuk memperbaharui cukai jalan dan lesen mereka yang tamat tempoh dengan menggunakan kiosk yang disediakan.

Anthony Loke Siew Fook / Facebook

Melangkah dalam talian, ke era digitalisasi JPJ

Anthony Loke membuat pengumuman mengenai penambahbaikan selanjutnya. Beliau berkata pendigitalan JPJ bukan sahaja berakhir dengan pemasangan lebih banyak kiosk tetapi rakyat Malaysia boleh mengharapkan perkhidmatan dalam talian tidak lama lagi.

Anthony Loke Siew Fook / Facebook

“Bayangkan memperbaharui lesen memandu dan cukai jalan melalui aplikasi pada telefon pintar anda. Cepat dan mudah bukan? Ya, JPJ sedang mengusahakannya,” Anthony memberi jaminan kepada rakyat.

Pemasangan kiosk dan perkhidmatan dalam talian yang akan tersedia tidak lama lagi akan mengurangkan barisan para pengguna untuk urusan di kaunter.

Anthony Loke Siew Fook / Facebook

Ia juga akan menjimatkan lebih banyak masa kerana proses penting bertambah mudah dan boleh segera dilakukan dengan hanya beberapa klik pada skrin anda menggunakan peranti.

Pengumumannya bukan sahaja memberi kejutan, malahan ramai warganet yang memuji Menteri Pengangkutan ini atas usaha dan kerja keras serta perubahan demi perubahan yang beliau janjikan pasti akan dilaksanakan tidak lama lagi.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI