27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaBerita UtamaSelepas mendapat upah, gelandangan ini melakukan hal yang sungguh mengejutkan majikannya

Selepas mendapat upah, gelandangan ini melakukan hal yang sungguh mengejutkan majikannya

Seorang gelandangan begitu gembira sekali apabila ditawarkan pekerjaan oleh pemilik kedai makan. Namun, Selepas mendapat upah, gelandangan ini melakukan hal yang sungguh mengejutkan majikannya. Kisah penuh inspirasi ini dikongsi oleh Sense di Facebooknya. Mari teruskan pembacaan.

Sense

Pada suatu hari ada seorang lelaki yang tidak terurus datang ke kedai makan Sense. Dia meminta sedikit wang daripada Sense. Sense tidak memberikan wang kepada lelaki itu sebaliknya dia menasihati lelaki tersebut agar mencari pekerjaan. Kata Sense, tiada apa yang percuma.

Lelaki yang berpenampilan kusut-masai itu membalas dengan berkata, “Sebenarnya, saya melakukan banyak jenayah serius dan disebabkan itu tiada siapa yang mahu mengambil saya bekerja. Jadi sekarang saya terpaksa menjadi gelandangan dan dapatkan duit sama ada mencuri atau mengemis.”

PEXELS

Selepas mendengar kata-kata lelaki tersebut, Sense bertanya, “awak nak kerja? saya ada kerja untuk awak!”. Kebetulan ketika itu Sense kekurangan pekerja, jadi dia menawarkan pekerjaan kepada lelaki berkenaan.

Lelaki yang kasihan itu kelihatan begitu teruja dengan tawaran Sense. Dia sangat gembira kerana ada orang yang sudi mengambilnya bekerja walaupun sudah tahu kedudukannya sebagai gelandangan dan penjenayah. Dia tersenyum lebar bagai bertemu sinar harapan yang begitu cerah di hadapannya ketika itu. Sense sendiri berasa gembira melihatkan senyuman lelaki tersebut.

Tanpa berfikir panjang, lelaki itu menerima tawaran Sense, malah katanya dia sanggup melakukan apa sahaja demi sesuap nasi.

PEXELS

Kini selepas dua minggu bekerja, lelaki yang tidak dinyatakan namanya itu datang bekerja tepat pada waktunya. Menurut Sense, lelaki itu membantunya membuang sampah, membasuh pinggan mangkuk dan sebagainya.

Sense begitu gembira kerana dapat membantu lelaki tersebut mencari rezeki. Namun, selepas memberikan upah, Sense sangat terkejut dengan tindakan lelaki itu. Sense tidak menyangka bahawa lelaki itu mahu membeli makanan di kedainya dan memutuskan untuk membayarnya.

Kata lelaki itu, dia berasa lega dan bersyukur kerana akhirnya dia dapat membeli makanan dengan duitnya sendiri. Sense meraikan ketulusan hati lelaki tersebut dan memberikan potongan harga makanan kepadanya.

Dikesempatan itu, Sense mengingatkan orang ramai agar berbuat baik pada orang lain dan tidak menghakimi seseorang lebih-lebih lagi jika orang itu meminta duit. Ini kerana kita tidak tahu keadaan sebenar dan mungkin orang itu sungguh terdesak sehingga terpaksa mengemis.

Kata Sense lagi, Tuhan telah merahmati hidupnya, jadi tidak salah jika dia berkongsi rezeki dengan orang lain.

Tinjauan di ruang komen menunjukkan warganet bersetuju dan menyokong tindakan Sense yang mengambil gelandangan itu bekerja dengannya. Mereka malah mengucapkan terima kasih kepada Sense kerana berbuat baik dengan lelaki itu.

Kesimpulannya, kita hendaklah membantu orang yang memerlukan pertolongan dan tidak menjatuhkan hukuman kepada seseorang hanya dengan memandang luaran sahaja.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI