27.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaBerita UtamaKKM sahkan semua sos pasta berkrim carbonara cendawan Prego ditarik balik

KKM sahkan semua sos pasta berkrim carbonara cendawan Prego ditarik balik

Kementerian Kesihatan mengesahkan semua produk sos pasta berkrim carbonara cendawan berjenama Prego keluaran Malaysia ditarik balik daripada pasaran kerana terdapat tanda-tanda kerosakan seperti bau yang tidak menyenangkan, warna berubah, rupa berair dan lapisan cecair yang terpisah.

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM turut menerima notifikasi dari syarikat Campbell Cheong Chan (M) Sdn Bhd yang mengesahkan produk tersebut turut dijual di Malaysia.

Public Health Malaysia / Facebook

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, syarikat itu telah mengenalpasti punca kerosakan produk tersebut disebabkan kesilapan semasa pemprosesan dan sedang dalam proses penarikan balik produk terlibat di pasaran secara sukarela.

Produk yang terlibat dalam penarikan balik adalah Prego Sos Pasta Berkrim Carbonara Cendawan (665 gram) dengan nombor batch 2022081716 bertarikh luput 17 Ogos 2023 dan kod masa 22:18 hingga 23:20.

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan memaklumkan sedang memantau proses penarikan balik produk berkenaan.

Sehubungan dengan itu, para penjual di pasaran yang terbabit hendaklah menghentikan penjualan produk yang terjejas dengan serta-merta.

Manakala pengguna yang telah membeli hendaklah tidak memakan produk tersebut dan bagi yang telah memakannya dinasihatkan berjumpa pegawai perubatan sekiranya berasa tidak sihat atau mengalami gejala keracunan makanan.

Orang ramai disarankan mengamalkan lihat, hidu dan rasa bagi mencegah kejadian keracunan makanan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI