28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalBantahan besar-besaran selepas kebakaran maut pangsapuri Xinjiang, pihak berkuasa China digesa melonggarkan...

Bantahan besar-besaran selepas kebakaran maut pangsapuri Xinjiang, pihak berkuasa China digesa melonggarkan perintah berkurung

Bantahan besar-besaran yang jarang berlaku terhadap perintah berkurung COVID-19 telah berlaku di seluruh China, termasuk di beberapa bandar besar, berikutan kematian ngeri sekurang-kurangnya 10 orang di Urumqi, ibu kota Xinjiang, di barat laut China, apabila responden pertama tidak dapat menyelamatkan mangsa dalam kebakaran sebuah pangsapuri, yang dibiarkan terbakar selama berjam-jam akibat sekatan ketat dan perintah berkurung COVID-19 di seluruh kawasan kediaman berkenaan.

Rakaman video kejadian itu menjadi tular di media sosial China sebelum penapis internet berjaya mengalih keluar berita tentang tragedi itu, mencetuskan kemarahan apabila lebih banyak daerah di beberapa wilayah China mengumumkan penutupan mereka sendiri sebagai tindak balas kepada peningkatan jumlah jangkitan COVID-19.

Protes tercetus di banyak tempat di seluruh bandar Urumqi pada 25 November, dengan penduduk yang marah mendesak agar perintah berkurung di seluruh bandar, yang telah berlangsung selama tiga hingga empat bulan, ditarik balik.

Bantahan perintah berkurung sifar COVID-19 di Beijing, China pada 27 November 2022. (Gambar oleh Kevin Frayer/Getty Images)

Seorang penduduk komuniti Lianxing di Urumqi memberitahu The Epoch Times pada 26 November, ramai penduduk bergegas keluar dari kediaman mereka pada malam 25 November. “Orang ramai keluar untuk membantah di semua komuniti di Urumqi, semuanya keluar.”

Penduduk yang marah telah memecahkan sekatan dan merobohkan pagar, menjerit slogan “turun Parti Komunis” dan “Xi Jinping perlu meletakkan jawatan.”

Berhadapan dengan protes, pihak berkuasa bandar itu pada 26 November mengumumkan mereka telah melonggarkan sekatan COVID-19 di Urumqi.

Rakyat diberitahu mereka boleh meninggalkan rumah selagi telah diasingkan selama tiga hari dan premis perniagaan dibenarkan dibuka semula. Kawasan berisiko tinggi yang tidak melaporkan jangkitan baharu selama lima hari berturut-turut juga akan diklasifikasikan semula sebagai kawasan berisiko rendah, membolehkan penduduk keluar dari kawasan kediaman mereka.

Seorang penduduk yang memiliki restoran di Daerah Midong memberitahu The Epoch Times, “Kali ini, protes itu agak keras, jadi ia berjaya.”

Bantahan perintah berkurung dan sekatan ketat COVID-19 di Urumqi, Xinjiang di China pada 25 November 2022. (Gambar Reuters)

“Ramai juga orang dalam komuniti lain yang keluar,” katanya. “Kami telah ditahan dan disekat terlalu lama … Semua orang sangat lemas [dengan perintah berkurung] yang mereka akan meletup, dan restoran perlu dibenarkan dibuka sekarang selepas protes.”

Seorang pemilik pasar raya di Shuimu Shangcheng, Urumqi, mengesahkan kepada The Epoch Times bahawa perniagaannya dibenarkan dibuka semula pada 26 November.

Sementara itu, berikutan kongres kebangsaan Parti Komunis China (PKC), rejim itu mengeluarkan peraturan pencegahan epidemik baharu yang bertujuan mencegah penggunaan langkah kawalan yang berlebihan oleh pihak berkuasa tempatan. Walau bagaimanapun, dasar yang dikemas kini masih mematuhi pendekatan “sifar-COVID” yang mengehadkan, menyebabkan pihak berkuasa tempatan tidak mempunyai banyak ruang untuk membuat sebarang perubahan dasar.

Dengan jumlah jangkitan yang semakin meningkat bulan ini, lebih banyak bandar di China telah mengumumkan lebih banyak penutupan di kawasan baharu, menyebabkan kemarahan orang ramai yang semakin meningkat.

Selepas protes meletus di Xinjiang, protes besar-besaran juga telah dilihat di Beijing, Guangzhou, Shanghai, Zhengzhou, dan bandar-bandar lain terhadap langkah kawalan “sifar-COVID” PKC yang tidak mampan.

Penduduk Beijing berdiri bersama untuk tidak mematuhi perintah berkurung

Pada awal November, jumlah rasmi jangkitan baharu di Beijing melebihi 10,000. Walaupun memaksa 20 kawasan baharu dikenakan perintah berkurung, pihak berkuasa Beijing tidak berani mengumumkan penutupan di seluruh bandar, walaupun kebanyakan bahagian bandar itu dikenakan sekatan.

Bagaimanapun, berikutan protes Xinjiang pada 25 November, ramai penduduk di Beijing, tidak dapat menahan sekatan lagi, lalu melanggar sekatan mereka sendiri dan membebaskan diri ke jalanan kerana melanggar perintah berkurung kerajaan.

Seorang wanita dikenali Li dari daerah Daxing di Beijing memberitahu The Epoch Times pada 27 November bahawa komuniti kediaman yang dia tinggal telah lama menjalani perintah berkurung dan menyertai protes itu.

“Semua orang dalam komuniti kami membuka pintu tertutup mereka dan keluar. Dalam komuniti di belakang kami dan di sebelah kami, penduduk juga menolak sekatan ini dan keluar,” katanya.

Dia juga mendedahkan banyak kedai kini dibuka untuk perniagaan walaupun terdapat perintah berkurung secara lisan daripada pihak berkuasa tempatan.

Pelajar Universiti Tsinghua di Beijing, China membantah sekatan menangani COVID-19 pada 27 November 2022, (Gambar Reuters)

Komuniti perumahan di Beijing sering ditutup ekoran terdapat individu yang diuji positif untuk COVID-19. Penduduk telah mula mengambil tindakan kolektif untuk menyokong jiran mereka yang didapati positif dan tidak mahu dibawa secara paksa ke pusat kuarantin oleh pihak berkuasa.

Menurut laporan oleh media kawalan rejim China ifeng.com, di kawasan perumahan besar Beijing, Wangjing, penduduk di kebanyakan komuniti menyiarkan surat umum di media sosial China dengan menyatakan, “Jika jiran yang dijangkiti menghadapi sebarang bentuk paksaan, seperti kuarantin dan pemeriksaan semula serta langkah-langkah lain yang berkaitan, kami bersedia membantu mereka dalam melindungi hak individu mengikut undang-undang.

“Kami tidak menyalahkan atau mendiskriminasi jiran tidak bersalah yang telah dijangkiti. Ini adalah untuk mengekalkan penghormatan moral yang paling asas kepada manusia dalam masyarakat bertamadun! Dan kami akan menyediakan bantuan sebanyak mungkin.”

Pemerhati China Zhou Xiaohui menulis dalam ruangannya untuk The Epoch Times: “Tindakan penduduk Beijing ini adalah bantuan yang diatur sendiri terhadap kawalan COVID-19 yang ketat oleh rejim, dan ia menunjukkan kebangkitan mereka.”

Penduduk Guangzhou menentang pihak polis

Sebuah video yang telah tersebar di media sosial menunjukkan penduduk di daerah Haizhu di bandar Guangzhou bertempur dengan polis pada 25 November. Mereka merobohkan pagar besi dan membuang najis dan objek lain dari khemah pencegahan wabak pihak berkuasa di kawasan kejiranan mereka.

Meng (bukan nama sebenar), salah seorang penduduk di Houjiao Village, daerah di mana ramai penduduknya merupakan pekerja asing di bandar itu, mengesahkan kepada The Epoch Times bahawa rakaman video itu adalah benar. “Ia terlalu huru-hara sekarang, wabak itu ada di mana-mana, dan Daerah Haizhu ditutup sepenuhnya.”

Meng berkata punca langsung konflik ialah kedai komuniti menjual rokok berharga tinggi semasa penutupan, dan penduduk tempatan memulakan pergaduhan dengan pemilik kedai.

“Kawasan kami telah ditutup selama sebulan. Sesetengah orang tidak dapat membeli makanan, dan ramai orang tidak mempunyai apa-apa untuk dimakan. Rakyat mengambil peluang ini untuk memberontak,” katanya.

Seorang lagi penduduk dikenali Shen memberitahu The Epoch Times, pihak berkuasa hanya mengedarkan bekalan sekali sahaja pada 16 November, dan pada masa lain, penduduk ditinggalkan untuk membeli sayur-sayuran dan bekalan pada harga melambung tinggi.

Bantahan di Beijing pada 28 November 2022. (Gambar oleh Kevin Frayer/Getty Images)

Meng berkata, selepas kejadian dengan pemilik kedai itu, polis datang dengan beberapa kenderaan dan memulakan konflik ganas dengan penduduk. Selepas itu, penjual sayur tidak dapat memasuki kawasan itu, dan pegawai yang bertugas tidak membenarkan penduduk keluar untuk membeli makanan.

“Tiada makanan untuk dimakan, dan semua orang melepaskan kemarahan mereka melalui pergaduhan dan pertengkaran. Mereka [pihak berkuasa] mengurung semua pekerja asing dari dalam dan mereka tidak mempunyai makanan untuk dimakan. Jadi sudah tentu [penghuni] menendang semua kepingan besi yang menyekat kawasan itu.”

“Pergaduhan itu berlarutan dari pagi sampai ke malam,” kata Meng. “Empat atau lima kereta anggota polis datang. Ia berakhir pada pukul 7 atau 8 malam. Akhirnya ribuan penduduk keluar termasuk yang menonton dari tepi. Polis membawa senjata dan belantan, dan menangkap beberapa orang. Polis rusuhan memukul beberapa penduduk yang tidak bersenjata.”

Bantahan di Shanghai pada 27 November 2022. (Gambar oleh HECTOR RETAMAL/AFP/Getty Images)

Rakyat China tidak mampu bertahan lagi

Zheng Xuguang, ahli ekonomi yang berpangkalan di Amerika Syarikat, memberitahu The Epoch Times bahawa PKC tidak lagi boleh mewajarkan langkah pencegahan epidemik yang ketat kerana ramai orang yang marah, dan sekatan telah mencapai tahap yang tidak boleh ditanggung. Selepas hampir tiga tahun hidup di bawah dasar sifar COVID-19, semakin ramai orang menyertai protes.

Pengulas hal ehwal semasa Hui Huyu memberitahu The Epoch Times pada 27 November bahawa kebangkitan di Shanghai, Beijing, Xinjiang, Guangzhou dan tempat lain baru-baru ini menunjukkan bahawa toleransi masyarakat umum di China terhadap dasar “sifar-COVID” telah mencapai titik kritikal, di mana rakyat tidak mahu menanggungnya lagi, dan mereka mahu memberontak.

Jika kerajaan tidak mengambil inisiatif untuk menarik balik perintah berkurung, maka rakyat akan bangkit untuk menggulingkan dasar ini. “Sembilan puluh peratus rakyat jelas melaungkan slogan bergema suatu era, ‘Tundukkan parti komunis.’ Saya rasa amat sukar bagi PKC untuk bertahan kali ini.”

Polis menahan pemprotes di jalanan Shanghai pada 27 November 2022. (Gambar oleh HECTOR RETAMAL/AFP/ Getty Images)

Kolumnis Zhou juga berkata apa yang telah dilakukan oleh PKC terhadap China dan rakyat China selama tiga tahun wabak itu bukan sahaja menyebabkan ekonomi menjadi layu dan rakyat hidup dalam keadaan yang teruk, tetapi ia juga telah menyebabkan kekacauan sosial dan pelbagai tragedi. 

Beliau mempersoalkan mengapa PKC telah membelanjakan begitu banyak wang, tenaga kerja, dan usaha untuk menghantar individu yang positif COVID-19 ke tempat khas bagi kuarantin berpusat.

“Tidak kira apa pun, PKC tidak menghiraukan pendapat dan sentimen awam, dan terus turun ke jalan yang hanya berakhir dengan membunuh dirinya sendiri,” kata Zhou.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI