29.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 21, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalDoktor tukar pendirian untuk menentang vaksin mRNA, menyeru henti sementara secara global

Doktor tukar pendirian untuk menentang vaksin mRNA, menyeru henti sementara secara global

Seorang doktor yang dahulu mempromosikan vaksin COVID-19 kini menyeru pihak berkuasa kesihatan di seluruh dunia untuk menghentikan sementara pentadbiran dua vaksin COVID-19 yang paling banyak digunakan, dengan mengatakan manfaat daripada vaksin mungkin tidak melebihi risiko.

“Terdapat lebih daripada mencukupi bukti -saya akan mengatakan bukti itu amat menggalakkan-untuk menghentikan sementara pemberian vaksin,” kata Dr. Aseem Malhotra, pakar kardiologi dan perubatan berasaskan bukti dari Britain, kepada The Epoch Times.

Satu kertas kajian daripada Dr. Malhotra yang memperincikan bukti telah diterbitkan pada 26 September.

Dr. Aseem Malhotra (Gambar ihsan Dr. Aseem Malhotra)

Antara petikan tersebut ialah analisis semula ujian klinikal Pfizer dan Moderna yang baru-baru ini menyimpulkan bahawa peserta percubaan yang divaksin mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami kejadian buruk yang serius. Yang mana beliau menggelar kajian itu sebagai “smoking gun”.

Dr. Malhotra juga menekankan kekurangan pengurangan kematian atau penyakit teruk dalam ujian, yang diselesaikan pada 2020.

Dengan mengambil kira kadar kematian dan angka lain sejak itu, bilangan orang yang perlu diberi vaksin untuk mencegah satu kematian COVID-19 adalah antara 93,000 untuk individu berusia 18–29 hingga 230 untuk individu berusia 80 tahun ke atas, menurut analisis data keselamatan dan keberkesanan United Kingdom oleh Pasukan Penasihat dan Pemulihan Kesihatan negara itu.

Penulis juga menyatakan bahawa kesan sampingan yang serius telah dikesan selepas ujian, seperti myocarditis, satu bentuk keradangan jantung.

Secara keseluruhan, melihat kepada faedah dan kelemahan mutlak vaksin, sudah tiba masanya untuk menghentikan penggunaannya dan membenarkan pihak berkuasa dan pakar lain untuk memeriksa data dengan teliti bagi tujuan melihat sama ada vaksin itu harus digunakan semula, menurut Dr. Malhotra.

Kertas itu diterbitkan dalamJournal of Insulin Resistancedalam dua bahagian berikutan semakan rakan sejawat.

Pfizer dan Moderna tidak membalas permintaan untuk memberi komen.

Pembalikan pendapat

Dr. Malhotra menerima siri utama Pfizer pada Januari 2021. Beliau menjadi promoter vaksin, malah muncul dalam rancangan “Good Morning Britain” untuk menasihati pengarah filem India Gurinder Chadha untuk mendapatkan vaksin itu. Chadha berbuat demikian tidak lama kemudian.

Dr. Malhotra berkata beliau mula menggali semula data vaksin selepas kematian bapanya, Dr. Kailash Chand, yang mengalami serangan jantung di rumah kira-kira enam bulan selepas menerima vaksin Pfizer.

Bedah siasat menunjukkan dua arteri utama Dr. Chand tersumbat teruk, walaupun Dr. Malhotra menyifatkan bapanya sebagai seorang yang cergas dan tidak mempunyai sebarang masalah jantung yang ketara.

Dr. Malhotra mula membaca tentang isu pasca vaksinasi, termasuk kajian abstrak dalam jurnal ‘Circulation’ yang mengenal pasti risiko serangan jantung yang lebih tinggi berikutan vaksinasi dengan vaksin Pfizer dan Moderna dan kajian dari negara Nordic yang mengenal pasti risiko myocarditis yang lebih tinggi.

Walaupun pihak berkuasa mendakwa myocarditis adalah keadaan lebih biasa selepas COVID-19 daripada vaksinasi, banyak kajian mendapati sebaliknya, dengan sekurang-kurangnya untuk kumpulan umur tertentu. Sesetengah kertas kerja mendapati tiada peningkatan insiden keradangan jantung untuk pesakit COVID-19.

Dr. Malhotra mula mempercayai bahawa kematian bapanya dikaitkan dengan vaksin itu.

“Saya sentiasa mendekati perubatan dan sains dengan ketidakpastian kerana perkara sentiasa berubah. Dan maklumat yang saya ada pada masa itu berbeza sama sekali dengan maklumat yang saya ada sekarang,” kata Dr. Malhotra kepada The Epoch Times. “Dan sebenarnya, ia adalah tugas dan tanggungjawab saya kerana maklumat telah berubah untuk bertindak atas maklumat itu. Dan itulah yang saya lakukan.”

Respons terhadap kritikan

Selepas kertas baru diterbitkan, pengkritik menekankan Dr. Malhotra adalah ahli lembaga ‘Journal of Insulin Resistance’.

Beliau mengakui kedudukan itu tetapi berkata artikel itu melalui proses semakan rakan sejawat bebas dan beliau tidak mempunyai pautan atau kaitan kewangan kepada jurnal itu.

Doktor ini menggalakkan orang awam melihat sejarah penerbitannya, yang termasuk artikel dalam British Medical Journal dan Journal of the American Medical Association.

Menurutnya, beliau memilih untuk menyerahkan kertas itu kepada jurnal insulin atas beberapa sebab, termasuk ia “salah satu daripada beberapa jurnal yang tidak mengambil wang daripada industri farmaseutikal.”

“Saya tidak fikir ada kesahihan untuk mempersoalkan integriti karya itu. Orang ramai boleh berhujah saya mempunyai tahap kecenderungan intelektual yang berat sebelah. Kita semua mempunyai berat sebelah intelektual, tetapi pastinya tiada berat sebelah dari segi kewangan untuk saya,” katanya.

Doktor sedang menyediakan vaksin Pfizer-BioNTech di pusat vaksinasi di Halifax, England pada 31 Julai 2021. (Gambar oleh Ian Forsyth/Getty Images)

Kertas kajian menerima sokongan

Para saintis terkemuka berkata kertas baharu itu adalah penting.

“Kami percaya sepenuhnya bahawa vaksin adalah salah satu penemuan hebat dalam bidang perubatan yang telah meningkatkan jangka hayat secara dramatik, bagaimanapun, vaksin genetik mRNA adalah berbeza, kerana penilaian keselamatan jangka panjang adalah kurang tetapi wajib untuk memastikan keselamatan awam,” Presiden Persatuan Pembedahan Vaskular Antarabangsa, Sherif Sultan berkata dalam satu kenyataan.

Sultan juga menyatakan penemuan itu “menimbulkan kebimbangan mengenai kesan sampingan kardiovaskular yang tidak dapat dikesan yang disebabkan oleh vaksin dan menggariskan hubungan sebab akibat yang telah ditetapkan antara vaksin dan myocarditis, penyebab kerap serangan jantung yang tidak dijangka ke atas individu muda.”

Dr. Jay Bhattacharya, seorang profesor perubatan dan epidemiologi di Universiti Stanford, berkata Dr. Malhotra “membuat satu kes yang baik bahawa terdapat kepelbagaian yang besar merentas kumpulan usia dan keadaan komorbid lain dalam manfaat yang dijangkakan dan profil jangkaan terhadap kesan sampingan vaksin” dan “mendapati walaupun terdapat kes untuk orang yang lebih tua untuk mengambil vaksin kerana faedahnya mungkin melebihi bahaya yang dijangkakan, yang mungkin tidak berlaku untuk orang yang lebih muda.”

Dr. Campbell Murdoch, penasihat Royal College of General Practitioners, berkata kajian itu “menggambarkan pelbagai kegagalan sistemik dalam penyediaan ubat berasaskan bukti yang selamat dan berkesan” dan keadaan itu menyebabkan “mustahil bagi pesakit dan orang ramai untuk membuat pilihan dengan makluman tentang apa yang terbaik untuk kesihatan dan kehidupan mereka.”

Beberapa orang lain mengkritik kertas itu, termasuk Dr. Victoria Male, seorang pakar imunologi di Imperial College London.

Dr. Male menulis di Twitter, jadual dalam kertas yang menggariskan bilangan individu dalam setiap kumpulan umur yang dianggarkan memerlukan vaksinasi untuk mencegah kematian COVID-19 “adalah cukup memihak kepada vaksinasi.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI