30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGlobalKajian CDC: Ramai penerima vaksin belia AS alami keradangan jantung, miliki keputusan...

Kajian CDC: Ramai penerima vaksin belia AS alami keradangan jantung, miliki keputusan MRI tidak normal beberapa bulan kemudian

Majoriti anak muda Amerika Syarikat yang mengalami keradangan jantung selepas menerima vaksin COVID-19 mempunyai keputusan MRI yang tidak normal, menurut kajian baharu dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat.

Penyelidik CDC telah memerhatikan keadaan belia yang mengalami myocarditis, sejenis keradangan jantung, selepas menerima vaksin Pfizer atau Moderna COVID-19, yang kedua-duanya menggunakan teknologi messenger RNA (mRNA).

Penyelidik melaporkan dalam The Lancet mengenai hasil daripada tinjauan yang diisi oleh golongan muda Amerika Syarikat dan penyedia penjagaan kesihatan mereka. Mereka termasuk keputusan daripada 47 peratus daripada 836 pesakit berumur 12 hingga 29 yang mengalami myocarditis selepas vaksinasi sekurang-kurangnya 90 hari sebelum penyedia penjagaan kesihatan mengisi tinjauan. Myocarditis bagi setiap pesakit telah dilaporkan kepada Sistem Pelaporan Kesan Advers Vaksin (VAERS). Pesakit yang mengisi kaji selidik sendiri adalah dikecualikan.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Kira-kira 81 peratus daripada pesakit yang dimasukkan telah dianggap oleh penyedia penjagaan kesihatan untuk pulih sepenuhnya atau “mungkin pulih sepenuhnya” daripada myocarditis. Walau bagaimanapun, hampir separuh daripada pesakit terus melaporkan simptom, termasuk sakit dada. Dan dalam kalangan 151 pesakit yang mempunyai keputusan MRI jantung susulan, 54 peratus mempunyai penemuan tidak normal, seperti bengkak dan parut.

“Maksud penemuan MRI jantung di kalangan subset pesakit yang menerima pengimejan jantung adalah tidak jelas. Bukti myocarditis berterusan pada MRI jantung susulan berdasarkan kriteria Lake Louise yang diubah suai adalah jarang berlaku,” tulis penyelidik CDC Amerika Syarikat. “Bagaimanapun, konsisten dengan beberapa siri kes myocarditis yang diterbitkan selepas vaksinasi mRNA COVID-19, kami mendapati hampir separuh daripada pesakit (71/151) dengan MRI jantung susulan mempunyai peningkatan baki gadolinium lambat berkembang, menunjukkan parut miokardial.”

Dalam sesetengah pesakit, pengimejan jantung awal adalah normal, tetapi pengimejan susulan selepas beberapa bulan adalah tidak normal, yang mungkin menunjukkan bahawa keadaan bertambah buruk dari semasa ke semasa.

“CDC sedang menjalankan pemeriksaan susulan tambahan ke atas pesakit yang tidak dianggap pulih sekurang-kurangnya 12 bulan sejak permulaan simptom, untuk lebih memahami hasil jangka panjang mereka,” kata penyelidik.

Ian Kracalik, penyelidik CDC dan pengarang utama, tidak menjawab soalan melalui e-mel The Epoch Times.

Pertimbangan pakar kardiologi 

Dr Anish Koka, pakar kardiologi di Pennsylvania, berkata kajian itu “sepatutnya menghilangkan tanggapan tidak munasabah bahawa myocarditis klinikal-sebuah entiti penyakit yang terdedah apabila anda mengalami sakit dada kerana sel-sel di dalam jantung anda sedang mati- adalah ringan.”

Dr Koka, yang menulis di Substack, berkata kebanyakan keabnormalan atau keadaan luar biasa yang dikesan pada MRI “kemungkinan besar” berkaitan dengan myocarditis.

CDC berkata bukti semasa menyokong hubungan sebab akibat antara vaksin berasaskan mRNA dan dua bentuk keradangan jantung: myocarditis dan pericarditis.

“Ini berkemungkinan besar adalah parut sebenar. Soalan yang sah dan terbuka ialah apakah maksud parut ini untuk jangka masa panjang. Dan jawapan terbaik ialah kita tidak tahu,” kata Dr Koka.

Vaksin mRNA Pfizer ( Gambar oleh Ezra Acayan/Getty Images)

Laporan kepada VAERS menunjukkan golongan muda, terutamanya lelaki muda, berada pada risiko yang lebih tinggi daripada jangkaan mengalami keradangan jantung selepas menerima suntikan Pfizer atau Moderna. Kadar tertinggi dilaporkan ialah 78.7 setiap juta dos kedua yang diberikan, untuk lelaki berusia antara 16 dan 17 tahun, kata CDC pada awal September. Beberapa analisis risiko-manfaat telah menyimpulkan risiko kepada golongan muda yang sihat daripada suntikan melebihi manfaatnya.

Para penyelidik dalam kajian baru itu menulis, “Walaupun kejadian myocarditis yang lebih tinggi daripada jangkaan selepas vaksinasi COVID-19, faedah vaksin COVID-19 mRNA telah terbukti melebihi risiko myocarditis.” Mereka memetik kertas CDC dari Julai 2021 dan kertas CDC dari April 2022.

Dr. Peter McCullough, pakar kardiologi di Texas, berkata di Twitter bahawa risiko kesan sampingan kepada golongan muda adalah “sebab kukuh” bagi mereka untuk menolak mendapatkan vaksin ketika ia menyerlahkan keputusan daripada kertas baharu itu. Dr McCullough berkata beliau melihat remaja dalam amalannya dengan penemuan yang tidak normal lebih satu tahun selepas vaksinasi.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI