28.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaMengagumkan, permintaan daun kering ini sangat tinggi hinggakan jualannya mencecah lima angka!

Mengagumkan, permintaan daun kering ini sangat tinggi hinggakan jualannya mencecah lima angka!

Kecanggihan teknologi dan kesedaran kepentingan pemasaran digital pada masa kini mengembangkan dan memudahkan urusan jual beli dalam talian. Dengan banyak pilihan yang ditawarkan, pelanggan mempunyai lebih banyak masa untuk membuat perbandingan sebelum memutuskan untuk membeli sesuatu barang. Bagi peniaga pula, mereka dapat memasarkan pelbagai barangan mengikut permintaan pelanggan. Ini termasuklah barangan yang terhad dan sukar didapati di kedai-kedai biasa seperti daun kering ini. Mengagumkan, permintaan daun kering ini sangat tinggi hinggakan jualannya mencecah lima angka! 

Rupa-rupanya daun kering itu adalah daun ketapang. Penjual memperoleh daun ketapang dari Kampung Changkat. Daun ketapang tersebut dijual dengan harga RM3 untuk 30 helai daun dan harga promosi ialah RM2. Mengagumkan kerana jualan daun ketapang ini telah pun mencecah sehingga 18,500! 

SHOPEE

Nampaknya daun ketapang ini memang dicari-cari oleh orang ramai. Apakah kegunaan dan khasiat daun ketapang ini?

Daun ketapang sering dikaitkan dengan ikan laga malah telah digunakan sejak dahulu lagi oleh kebanyakan penternak ikan hiasan khususnya. Ini kerana mereka mempercayai daun ketapang mampu memberi tenaga luar biasa kepada ikan-ikan tersebut.

Khasiat daripada air rendaman daun ketapang dikatakan mampu mengurangkan tekanan atau kemurungan yang dihadapi oleh ikan laga. Ini kerana daun tersebut memberikan keselesaan dan kenyamanan pada ikan laga. Apakah punca ikan laga berasa tertekan? Ikan laga berasa tertekan kerana berkongsi tangki dengan ikan lain yang dilihat sebagai pesaingnya.

PEXELS

Daun ketapang mengandungi asid ‘Humin dan Tunnin’ yang boleh menurunkan nilai Ph atau asid dalam air. Namun daun yang dipilih mestilah betul-betul kering kerana hanya air rendaman daun yang telah kering sahaja boleh memberikan kesan optimum untuk ikan laga.

Selain itu, daun ini juga boleh merawat luka-luka pada ikan laga bahkan boleh mencegah anak ikan laga daripada terkena penyakit.

Khasiat lain daun ketapang ini ialah, ia dapat merangsang pembentukan buih ikan laga jantan ketika mengawan serta meningkatkan lagi keinginan ikan laga ketika mengawan.

PEXELS

Rupa-rupanya, daun ketapang juga mampu menggalakkan pertumbuhan warna dan ekor ikan laga yang cantik. Menariknya!

Daun ketapang juga dapat memberi tenaga pada ikan laga selain memastikan ikan laga sentiasa aktif dan kesihatannya berada pada tahap yang optimum.

Air rendaman daun ketapang ini berwarna coklat pudar, jadi ia adalah alternatif atau cara terbaik bagi menggantikan air yang terdapat pada habitat asalnya. Dengan keadaan warna air yang gelap, ikan laga akan berasa seolah-olah ia berada di habitat asalnya.

Selain ikan laga, daun ketapang ini juga digunakan oleh penternak ikan koi, ikan kelisa dan sebagainya kerana sifat semula jadi daun ini yang baik untuk air ikan. Penternak ikan gemar menggunakan daun ketapang sebagai alternatif mudah, jimat dan selamat untuk membesarkan ikan-ikan mereka.

PEXELS

Air yang kurang berkualiti menjadi punca ikan laga berpenyakit. Oleh itu, dengan menggunakan daun ketapang, ia dapat merawat air ikan dan menjadikan ikan lebih sihat dan kurang sakit.

Cara untuk membuat air rendaman daun ketapang:

  1. Ambil seberapa banyak daun ketapang yang sudah kering dan gugur daripada pokoknya.
  2. Masukkan daun ketapang ke dalam air dan rendam selama satu hingga dua jam. Namun harus diingatkan agar tidak merendam daun ketapang tersebut terlalu lama kerana zat-zat yang terdapat pada daun itu akan turut keluar. Rendam hanya untuk membersihkan daun ketapang daripada bendasing seperti pasir, habuk atau serpihan-serpihan yang boleh memudaratkan ikan laga.
  3. Selepas selesai merendam dan membersihkan daun ketapang, buang air tersebut dan jemur daun ketapang itu hingga kering.
  4. Daun ketapang yang telah kering itu lebih empuk dan bersih untuk ikan laga.
  5. Daun ketapang ini boleh disimpan dan digunakan untuk kemudian hari.
PIXABAY

Pokok ketapang atau dipanggil sebagai Indian Almond Leaves ini merupakan pokok yang tahan lasak. Ia tumbuh dengan subur di pelbagai kawasan seperti tanah pantai, tanah berpasir, tanah gambut, asalkan kawasan tersebut tidak ditenggelami air, pokok ketapang dapat membiak dengan baik. Cara pembiakannya juga mudah, sama ada melalui biji benih atau keratan batang atau ranting. Daunnya yang bersaiz besar, lebar, dan dahan bertingkat membuatkan pokok ketapang ini digemari sebagai tempat berteduh.

Jika anda sukar untuk mendapatkan bekalan daun ketapang ini sendiri, beli sahaja secara dalam talian. Jangan pandang sebelah mata kerana daun ketapang ini sangat bernilai dan ia telah pun dipasarkan diperingkat antarabangsa kerana pokok ketapang hanya dapat dijumpai di Asia Tenggara. Permintaan dari negara luar terhadap daun ketapang juga sangat tinggi, jadi dapatkan segera sebelum kehabisan stok dan demi kesihatan ikan hiasan anda terutama ikan laga anda.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI