28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaRompakan nyaris berlaku, pemandu pantas undur dan pecut laju elak penjenayah yang...

Rompakan nyaris berlaku, pemandu pantas undur dan pecut laju elak penjenayah yang menghalang kereta di lampu isyarat

Amat menyedihkan apabila di Malaysia pada hari ini kita berasa tidak lagi selamat, kerana berita rompakan terdengar di mana-mana. Kadangkala ia dilakukan secara terang-terangan di siang hari, apatah lagi ketika pemandu yang sedang memandu kereta di waktu subuh yang sunyi lagilah penjenayah ini begitu berani.

Rakaman video ini memberi peringatan kepada semua di luar sana, walaupun sudah diingatkan berulang kali, bahawa anda perlu sentiasa berwaspada dan berhati-hati pada setiap masa untuk memastikan pintu kereta wajib dikunci semasa memandu.

Facebook

Laman Facebook 我们是马来西亚人 We are Malaysians baru-baru ini telah memuat naik satu rakaman video dari kamera papan pemuka, yang memaparkan kelibat seorang lelaki yang memutuskan untuk memberhentikan keretanya secara tiba-tiba bagi menghalang laluan kenderaan ini untuk menjadi bakal mangsanya.

Ketika itu, pemandu dan dua penumpang lain baru berhenti di lampu isyarat di Balakong, Cheras Selatan pada awal pagi.

Facebook

Berdasarkan kamera papan pemuka itu, kelihatan pemandu dan dua penumpangnya baru keluar dari sebuah hospital swasta di lokasi itu dan berhenti di persimpangan lampu isyarat untuk membelok ke kanan atau mungkin ingin membuat pusingan U. Ketika berada di sana, hampir tidak ada kereta lain di jalan raya memandangkan kejadian berlaku pada waktu hampir subuh.

Semasa menghalang bakal mangsa dengan kenderaannya, lelaki itu bergerak dengan keretanya yang melawan arus telah segera turun dan mula berjalan ke arah mangsa, mendorong pemandu bertindak pantas untuk berundur dan memecut laju kenderaannya menuju ke arah utara.

Facebook

Lelaki penjenayah itu kemudiannya kelihatan berlari kembali ke keretanya untuk mengejar pemandu ini.

Salah seorang mangsa dalam kereta itu kedengaran memberitahu pemandu untuk memecut lebih laju kerana penjenayah itu semakin menghampiri mengejar mereka.

Facebook

Jika dilihat dengan teliti pada rakaman video, anda akan dapati lelaki itu sudah bersiap sedia menunggu sesiapa sahaja untuk menjadi mangsanya di satu persimpangan jalan itu yang agak sunyi, dan dia bergerak memandu melawan arus apabila kenderaan mangsa sedang berhenti di lampu isyarat, dan pantas menghalangnya.

Video itu tamat apabila mangsa cuba mengelak lelaki itu ketika dia terus mengejar mereka. Dan nombor plat kenderaan lelaki itu telah berjaya dirakam.

Facebook

Adegan itu begitu mendebarkan serta amat menakutkan. Berhati-hati semua pemandu di luar sana tidak kira apa gender anda.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI