26 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBerita UtamaLebih 10 juta rakyat Malaysia mungkin terkesan banjir pada akhir tahun: MetMalaysia

Lebih 10 juta rakyat Malaysia mungkin terkesan banjir pada akhir tahun: MetMalaysia

Lebih 10 bulan lalu, penduduk yang tinggal di Shah Alam, Selangor berdepan bencana banjir terburuk dalam masa lebih 25 tahun. Banyak rumah musnah dan kebanyakannya tidak bersedia untuk bencana itu.

Paras air melepasi bumbung di beberapa kawasan perumahan dan bot penyelamat diperlukan untuk menyelamatkan mangsa di kawasan terjejas.

Banjir pada hujung tahun lalu telah memberi kesan kepada lapan buah negeri dengan lebih 70,000 kehilangan tempat tinggal serta mencatatkan kerugian kira-kira 6.1 bilion.

Facebook

Mangsa yang terjejas berkongsi keperitan berhadapan bencana banjir dengan sebahagian daripada mereka masih trauma dan sehingga kini ada yang belum pulih sepenuhnya dengan terus berusaha membaiki rumah dan harta benda terjejas.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan ramalan pada 20 September yang menyebut musim banjir sudah tiba dan berkemungkinan akan kekal sehingga awal tahun depan.

Musim tersebut berkemungkinan besar akan menjejaskan lebih 10 juta rakyat Malaysia dan musim banjir mungkin bakal melanda bermula bulan November hingga Januari 2023.

Facebook

Berdasarkan ramalan itu, MetMalaysia menyebut negeri-negeri yang bakal terjejas adalah seperti berikut:

  • Kelantan (1.8 juta orang)
  • Terengganu (1.2 juta orang)
  • Johor (4 juta orang)
  • Pahang (1.6 juta orang)
  • Sebahagian Sarawak (2.5 juta orang)

Kawasan ini akan terjejas oleh musim monsun atau musim tengkujuh dan berkemungkinan besar akan mengalami hujan lebat berterusan.

Selain itu, MetMalaysia juga menyebut negeri-negeri berikut mungkin akan turut dilanda banjir akibat perubahan cuaca:

  • Selangor
  • Kuala Lumpur
  • bahagian utara Kedah
Facebook

Presiden Pengurusan Bencana Kebangsaan (Nadim), Roslan Ab. Ghani berkata, “Sukar untuk meramalkan sama ada banjir akan berlaku atau tidak kerana cuaca hari ini tidak menentu dan boleh berubah dengan cepat, ia di luar jangkaan menyebabkan bencana boleh berlaku di luar kawasan dan di luar musim.”

Beliau menekankan, “malah bahagian yang tidak pernah dinaiki air sebelum ini kini mengalami banjir.”

Beliau menggesa rakyat perlu bersiap sedia dan mengingatkan setiap negeri untuk memperkasakan komuniti masing-masing di peringkat daerah dalam soal pengurusan banjir dan memastikan pusat pemindahan berhampiran disediakan apabila diperlukan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI