26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaBerita UtamaKesal dengan kerajaan, Ahli Parlimen Sepanggar membeli peralatan dan membaiki sendiri jalan...

Kesal dengan kerajaan, Ahli Parlimen Sepanggar membeli peralatan dan membaiki sendiri jalan berlubang di kawasan pimpinannya – “Ini peranan bersama”

Kadang-kadang terdetik di hati ini, mana perginya pemimpin kawasan ini? Jalan yang rosak tidak dibaiki, bukannya baru sehari dua, malah sudah beberapa tahun masalah yang sama tidak diselesaikan. Mungkin mereka sendiri tidak melalui jalan tersebut, jadi tidak tahu bagaimana peritnya apabila setiap hari terpaksa melalui jalan yang sama. Maka, tiada tindakan sewajarnya dilakukan. Janji manis sewaktu membentangkan manifesto sesi pilihanraya lalu hanyalah omongan kosong. Undi sudah diraih, namun kerjanya sekadar melepaskan batuk di tangga.

Namun, tidak semua pemimpin begitu kerana ada pemimpin yang benar-benar menjalankan tugas sebagai seorang pemimpin. Antaranya ialah Ahli Parlimen Sepanggar, Datuk Mohd Azis Jamman yang begitu cakna keselamatan rakyat pimpinannya, hingga sanggup membeli peralatan dan membaiki sendiri jalan berlubang di kawasan pimpinannya. Tindakannya itu akhirnya berjaya buka mata Kerajaan untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

Menerusi catatannya di Facebook, Mohd Azis meluahkan rasa kesalnya kerana kerajaan lambat bertindak untuk membaiki jalan raya yang rosak di sekitar Parlimen Sepanggar. Ini kerana pada 7 September lalu, beliau sendiri telah turun untuk meninjau keadaan jalan-jalan di sekitar Inanam hingga ke Manggatal selepas menerima aduan berkenaan kerosakan jalan di beberapa kawasan. Selepas pasukannya menandakan jalan-jalan yang rosak, ternyata memang terdapat banyak jalan yang perlu dibaiki.

Tidak sampai seminggu, jalan-jalan berlubang di sekitar Inanam telah ditampal oleh pihak berwajib. Kata Mohd Azis, ini membuktikan bahawa Ahli Parlimen bukan kerajaan boleh berperanan dalam mendesak kerajaan untuk bertindak dengan lebih cekap khususnya dalam menangani masalah asas seperti kerosakan jalan raya. Ini kerana masalah tersebut bukan hanya menyusahkan pengguna jalan raya malah boleh meragut nyawa. Beliau mengucapkan terima kasih atas tindakan pantas pihak berkuasa dan beliau sendiri akan terus memantau dan menandakan lubang-lubang jalan di sekitar Sepanggar dengan harapan pihak berkuasa akan segera mengambil tindakan selanjutnya.

Namun, baru-baru ini, Mohd Azis menerima puluhan lagi aduan kerosakan jalan dan telah melihat sendiri video-video yang ditularkan sehingga menyebabkan beberapa kenderaan mengalami kerosakan di Parlimen Sepanggar. Disebabkan kerajaan lambat bertindak, beliau bersama pasukannya telah membeli peralatan dan membaiki sendiri jalan berlubang tersebut.

“Suka atau tidak, selaku pemimpin maka saya terpaksa mencari penyelesaian kepada isu ini. Ini bukan gerakan untuk meraih undi atau simpati rakyat,” catatan Mohd Azis. Bagi mereka yang telah lama mengikuti perkongsian Mohd Azis di Facebook, pasti sudah tahu bahawa beliau bukanlah pemimpin yang bekerja secara bermusim lebih-lebih lagi apabila pilihanraya semakin hampir.

Beliau dengan tegas menjelaskan bahawa bukan tugas Ahli Parlimen Pembangkang sebaliknya tanggungjawab kerajaan untuk menyelesaikan masalah-masalah asas seperti kerosakan jalan. Isu kerosakan jalan dan isu air di Sepanggar telah pun beliau suarakan di sidang Parlimen namun tiada tindakan diambil daripada pihak berkuasa.

Katanya lagi, kerajaan yang mengawal segala peruntukan namun tiada peruntukan disalurkan kepada Mohd Azis. Beliau juga faham mungkin kerajaan negeri tidak menerima peruntukan yang mencukupi daripada kerajaan persekutuan. Maka, beliau mengambil keputusan dan inisiatif untuk bertindak dengan dana dan jentera yang diusahakannya sendiri. Dana tersebut diperolehi daripada para penyumbang yang sudi berkongsi kesusahan rakyat.

Selepas membeli compact machine / plate compactor untuk kegunaan meratakan tar, Mohd Azis dan pasukannya menggerakkan misi menampal lubang jalan yang sudah menjadi seperti kolam air di Anjung Selera, Tanjung Lipat. Kerja-kerja membaiki pulih jalan tersebut dikongsi secara ‘Live‘ menerusi Facebook Mohd Azis. Selepas itu, mereka meneruskan kerja menampal lubang di jalan raya di Pekan Manggatal.

Susulan tindakan yang diambil oleh Mohd Azis itu, pada keesokan harinya, pihak berwajib melakukan kerja-kerja menampal jalan di kawasan Likas pula. Katanya, kekerapan kerja-kerja menampal jalan berlubang ini adalah penting bagi mengelakkan berlakunya kemalangan hingga meragut nyawa pengguna jalan raya. Tambah beliau lagi, jika kerajaan sibuk, beliau dan pasukannya sedia membantu demi merealisasikan cita-cita ‘Ke Arah Sepanggar Tanpa Jalan Berlubang’.

Biarpun ada pihak yang mempertikaikan usaha Mohd Azis membantu kerajaan dalam menangani isu kerosakan jalan di kawasan Sepanggar, beliau tetap terus menjalankan tanggungjawabnya. Ini kerana, jika beliau terus menunggu kerajaan mungkin ramai lagi yang akan menjadi mangsa kemalangan akibat kerosakan jalan raya tersebut. Lagi pula, sebelum ini sudah pernah berlaku kemalangan hingga meragut nyawa dan ramai pengguna mengalami kerugian disebabkan tayar dan rim kenderaan mereka rosak. Tambahnya lagi, kemalangan boleh berlaku bila-bila dan ia tidak mengenal parti, bangsa atau agama. Maka, membaiki kerosakan jalan adalah peranan bersama.

Semoga Mohd Azis akan terus berjuang membela nasib rakyat di Sabah khususnya di kawasan pimpinan beliau, Sepanggar. Jasa pemimpin yang baik dan bertimbang rasa sepertinya pasti akan dikenang oleh rakyat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI