31.1 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGlobalPengawet mayat temui banyak ketulan bekuan darah panjang berserabut yang tiada ciri-ciri...

Pengawet mayat temui banyak ketulan bekuan darah panjang berserabut yang tiada ciri-ciri biasa bedah siasat

Beberapa pengawet mayat di beberapa negeri di Amerika Syarikat telah melakukan pemerhatian bahawa terdapat banyak ketulan bekuan “berserabut” yang besar, dan kadangkala sangat panjang, pada mayat yang mereka rawat, dan mendedahkan penemuan mereka.

Pengawet mayat dari negeri yang berbeza mengesahkan kepada The Epoch Times bahawa mereka telah melihat ketulan bekuan pelik ini, bermula dari tahun 2020 atau 2021.

Ia masih belum diketahui sama ada punca fenomena bekuan darah baru ialah COVID-19, vaksin, kedua-duanya, atau sesuatu yang berbeza.

The Epoch Times menerima video tambahan dan gambar ketulan bekuan anomali, tetapi tidak dapat memuat naiknya atas sebab tahap gambar yang boleh mendatangkan gangguan.

Gambar ihsan Richard Hirschman (The Epoch Times).

Mike Adams, yang mengendalikan makmal bertauliah ISO-17025 di Texas, menganalisis bekuan itu pada bulan Ogos dan mendapati ia kekurangan zat besi, kalium, magnesium dan zink.

Makmal Adams menggunakan spektrometri jisim plasma (ICP-MS) yang digabungkan secara induktif, spektrometer jisim quadrupole tiga kali ganda dan spektrometri jisim kromatografi cecair, biasanya menguji makanan untuk logam, racun perosak dan glifosat.

“Kami telah menguji salah satu bekuan daripada juruawet Richard Hirschman, melalui ICP-MS. Juga melakukan ujian sebelah menyebelah, darah manusia hidup daripada individu yang tidak divaksinasi,” Adams memberitahu The Epoch Times.

Adams mendapati bekuan itu kekurangan elemen utama yang terdapat dalam darah manusia yang sihat, seperti besi, kalium, dan magnesium, menunjukkan ia terbentuk daripada sesuatu selain daripada darah.

Adams menyertai pasukan analitik dengan lebih ramai doktor dan merancang untuk melabur dari poket mereka sendiri dalam bentuk peralatan bagi tujuan menentukan dengan lebih lanjut komposisi dan kemungkinan penyebabnya.

Struktur seperti tali berangkai yang berbeza dari segi saiz, tetapi yang paling panjang boleh sepanjang kaki manusia dan yang paling tebal boleh setebal jari kelingking.

Peningkatan drastik dalam bekuan darah

Richard Hirschman, pengarah pengebumian berlesen dan pengurus mayat di Alabama, mengingatkan beliau telah menceburi bidang itu sejak tragedi 9/11.

“Sebelum 2020, 2021, kita mungkin akan melihat antara 5 hingga 10 peratus mayat yang akan kita awet [mempunyai] bekuan darah,” kata Hirschman kepada The Epoch Times.

“Kami sudah biasa dengan pembekuan darah, dan kami terpaksa menanganinya dari semasa ke semasa,” katanya.

Hirschman berkata kini, 50 peratus hingga 70 peratus daripada mayat yang dilihatnya mempunyai bekuan darah.

“Bagi saya mengawet mayat tanpa sebarang bekuan, seperti keadaan pada hari itu, sebelum semua perkara ini … Ia jarang berlaku,” kata Hirschman.

“Pengecualian adalah untuk mengawet mayat tanpa bekuan,” katanya.

Analisis bekuan darah

Carta di bawah menunjukkan perbezaan antara darah yang tidak divaksinasi dan bekuan yang diuji dengan ICP-MS, menurut analisis Adams.

Gambar The Epoch Times

“Perhatikan penanda elemen utama darah manusia seperti unsur zat besi hilang dalam bekuan (yang hanya pada 4.4 peratus darah). Cerita yang sama dengan magnesium, kalium dan zink. Ini adalah penanda yang jelas untuk darah manusia. Darah manusia yang hidup akan sentiasa mempunyai zat besi yang tinggi, atau orang itu akan mati. Bekuan ini hampir tidak mempunyai zat besi, mahupun magnesium, dan lain-lain,” Adams memberitahu The Epoch Times.

Wade Hamilton, pakar kardiologi yang biasa dengan pembekuan darah, memberitahu The Epoch Times: “Fakta bahawa magnesium, kalium, dan besi sangat rendah dalam sampel boleh menunjukkan ia bukan bekuan bedah siasat biasa, yang sepatutnya ada. Tiada aliran darah dalam saluran ini. Struktur ini dibangkitkan tetapi tidak dapat dijawab sepenuhnya yang menjadi persoalan menarik.”

“Gabungan elektrolit rendah dan struktur novel seperti tali berangkai yang sangat kuat menunjukkan kawasan di mana struktur seperti rangkaian yang dilihat di dalam saluran darah tidak menerima peredaran biasa. Ia bukan penemuan bedah siasat ‘normal’ menurut pengawet mayat berpengalaman yang ingin mendapatkan akses vaskular keseluruhan tubuh mayat dari satu tapak, yang disebabkan ‘ketulan’ luar biasa, yang mana mereka tidak dapat lakukan,” tambahnya.

“Ia bukan bekuan bedah siasat biasa tetapi rangkaian kecil yang panjang mungkin menjadi punca kematian, menghalang peredaran darah ke kawasan tersebut. Yang lain telah menunjukkan spike protein boleh dan memang terbentang dan membentuk konfigurasi yang berbeza, menyumbang kepada struktur terikat seperti tali berangkai yang ketat dengan berpusing membujur serta pengikatan silang, boleh dilihat dengan mikroskop, setiap satunya mengukur diameter angstrom dimana ia memerlukan 254,000,000 angstrom untuk mendapatkan satu inci—kapilari biasa adalah sekitar 5 mikron, jadi banyak rangkai diperlukan untuk menutup saluran darah.”

Proses pengawetan juga menjadi lebih sukar, menyebabkan sesetengah pengawet mayat terpaksa mengalirkan darah melalui beberapa titik dan bukannya satu titik selari.

‘Tidak pernah lihat’ sebelum ini

“Dalam 20 tahun kerjaya pengawetan, saya tidak pernah melihat struktur berserabut putih ini dalam darah, dan tidak juga mereka yang lain, dalam bidang saya. Pada tahun lalu, saya telah melihat bekuan aneh ini dalam ramai individu yang berbeza, dan nampaknya tidak kira macam mana mereka mati, mereka selalu dijumpai mempunyai bahan yang serupa dalam darah mereka. Ini membuatkan saya sangat bimbang kerana jika ada sesuatu yang tidak kena dalam darah, ia menimbulkan persoalan: adakah sesuatu yang menyebabkan seseorang meninggal dunia sebelum waktunya?” kata Hirschman.

“Ketika musim panas 2021, kematian akibat COVID-19 semakin berkurangan, tetapi bekuan ini semakin meningkat. Saya mengesyaki ia ialah vaksin mungkin menjadi punca kepada pembekuan aneh ini. Saya sedar saya bukan seorang doktor dan bukan juga seorang saintis, tetapi saya tahu rupa darah dan saya sangat biasa dengan proses pengawetan yang telah saya lakukan selama dua dekad. Saya tidak tahu 100 peratus apa yang menyebabkan pembekuan ini, tetapi saya tahu dari pengalaman saya dan melalui percakapan bersama beberapa pengamal dan pengarah pengebumian yang lain, tiada seorang pun daripada kami pernah melihat pembekuan aneh ini sebelum ini.”

Hirschman menghantar bekuan darah itu kepada beberapa ahli patologi dan mendakwa sesetengah daripada mereka telah “terlepas pandang”, mungkin kerana takut akan tindakan balas.

Beliau telah mengawet beribu-ribu mayat dan sangat biasa dengan darah, dan merasakan darah kebanyakan mayat yang dilihat dalam dua tahun terakhir “telah berubah”.

Hirschman tidak takut kehilangan pekerjaannya kerana beliau seorang pengamal bebas dan tidak bekerja di rumah pengebumian, tetapi juga berhati-hati untuk tidak mendedahkan di mana beliau bekerja.

“Mereka tidak meninggal dunia akibat COVID-19. Mereka meninggal dunia akibat serangan jantung, strok, kanser secara mengejut. Nampaknya tidak kira apa kematian orang-orang ini pada masa kini, begitu ramai daripada mereka mempunyai anomali yang sama dalam darah mereka.”

“Darah jadi berbeza. Ada sesuatu yang menyebabkan darah berubah. Dan keseluruhan tujuan saya cuba mendedahkan adalah untuk cuba berkata: lihat, ada sesuatu yang tidak kena. Mari kita fikirkan apakah ia supaya mungkin kita boleh mencari jalan untuk membantu memecahkan perkara ini dan menyelamatkan nyawa orang awam,” kata Hirschman.

“Jika ia bukan vaksin, baiklah! Apakah ia? Mari kita fikirkan, kerana ada sesuatu yang menyebabkannya terjadi dan ia bukan sesuatu yang sihat.”

Status vaksinasi

Hirschman tidak selalu dapat bercakap dengan keluarga si mati tetapi telah berusaha dengan gigih untuk mengesahkan sama ada mayat yang mempunyai bekuan darah telah divaksinasi.

Rumah pengebumian kadangkala mengetahui status vaksinasi si mati dan memberitahunya; kadang-kadang mungkin juga orang itu mendapatkan vaksin dan tidak memberitahu keluarga.

“Saya mendapat kes seorang lelaki berusia 49 tahun, sihat sepenuhnya dan bersiap untuk bekerja, tiba-tiba rebah dan meninggal dunia. Perkara seterusnya yang anda tahu, saya mengawet si mati, dan rasa apa yang saya tarik keluar daripada dia? Perkara yang sama. Perkara yang sama! Dia benar-benar baik-baik saja, benar-benar sihat. Semua orang terkejut. Didapati, oh, ya. Bukan sahaja dia telah divaksin, juga telah mendapat dos penggalak,” kata Hirschman.

Hirschman mendakwa menemui “barang yang sama” ke atas seorang lelaki yang mengalami strok semasa tidur dan yang meninggal dunia akibat kanser.

“Saya bercakap dengan seorang pengawet mayat di Louisiana dan dia berkata perkara yang sama,” kata Hirschman. “Kadang-kadang ia tidak besar, terdapat jenis anomali lain, beberapa daripadanya kecil, kadang-kadang ia adalah bintik-bintik kecil, seperti kepingan pasir atau serbuk kopi.”

Hirschman menjelaskan butiran mayat yang telah diawetnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini:

  • 2018 jumlah mayat: 410

Suku Pertama 90

Suku Kedua 77

Suku Ketiga 110

Suku Keempat 133

  • 2019 jumlah mayat: 439

Suku Pertama 95

Suku Kedua 76

Suku Ketiga 101

Suku Keempat 167

  • 2020 jumlah mayat: 572

Suku Pertama 130

Suku Kedua 60

Suku Ketiga 166

Suku Keempat 216

  • 2021 jumlah mayat: 632

Suku Pertama 198

Suku Kedua 91

Suku Ketiga 164

Suku Keempat 179 (19 November bekuan; 19/40 Disember bekuan)

  • 2022 jumlah mayat setakat ini: 364

Suku Pertama 146 (38 tiada bekuan, 67 bekuan berat, 20 disahkan divaksinasi)

Suku Kedua 90 (11 tiada bekuan, 38 bekuan berat, 21 disahkan divaksinasi)

Suku Ketiga 128 (19 tiada bekuan, 51 bekuan berat, 15 disahkan divaksinasi)

Pengawet mayat lain

Wallace Hooker ialah seorang pakar pengurusan mayat yang memberi syarahan di peringkat kebangsaan dan juga antarabangsa. Beliau mempunyai kehadiran yang signifikan di media sosial, terutamanya di beberapa laman web juruawet mayat peribadi.

Hooker menguruskan kira-kira 300 mayat setahun, dan telah melihat banyak ketulan yang sama seperti yang Hirschman alami.

Wallace Hooker memberitahu The Epoch Times bahawa “orang awam melihat [bekuan] ini, bukan sahaja Richard dan saya dan Anna [Foster],” seorang lagi juruawet mayat.

“Saya mempunyai orang yang menghantar saya gambar hampir setiap minggu tentang apa yang mereka lihat,” kata Hooker.

Selepas menyatakan dengan mengesyaki vaksin mungkin ada kaitan dengan bekuan darah, Hooker telah ditolak oleh beberapa individu yang mengatakan beliau bukan seorang doktor yang berkelayakan yang boleh mengulas mengenai punca kematian itu.

Hooker juga mengesyaki dengan apa yang dipanggil Sindrom Kematian Dewasa Mengejut yang mungkin mempunyai kaitan dengan pembekuan ini.

Hooker tinggal di kawasan luar bandar yang konservatif, dan dari pemerhatiannya, kurang sedikit sahaja orang di sana telah diberi vaksin berbanding mereka di bandar-bandar besar.

“Sekurang-kurangnya 25 peratus daripada apa yang saya mengawet akan memaparkan sejumlah signifikan pembekuan,” kata Hooker.

Hooker juga menyatakan sesetengah pengamal yang mempunyai kemahiran yang lebih rendah mungkin tidak menemui bekuan selepas melakukan proses pengeringan dan pakar patologi yang melakukan bedah siasat ke atas mayat mungkin tidak melakukan pemeriksaan penuh pada sistem vaskular.

“Sesetengah pengamal bukan juruawet yang menyeluruh. Ramai yang bekerja untuk firma korporat yang sama sekali tidak membenarkan telefon bimbit di dalam bilik pengawetan. Mereka tidak membenarkan gambar diambil, dan ini adalah alasan untuk pemecatan serta-merta. Saya telah bercakap dengan mereka yang bekerja untuk firma ini,” katanya lagi.

Anna Foster, pengarah pengebumian berlesen dari Missouri, menjelaskan beliau mula melihat bekuan yang lebih kerap dan lebih besar selepas pandemik COVID-19 bermula.

“Saya sering duduk bersama keluarga si mati untuk membuat persiapan. Keluarga cenderung untuk memberitahu kami tentang apa yang membawa kepada kematian individu itu, dan mengetahuinya kerana saya mengawet orang itu pada malam sebelumnya, menyebabkan saya menjejaki kes-kes ini,” kata Foster kepada The Epoch Times.

“Pada mulanya, tiada seorang pun yang pernah didiagnosis dengan COVID-19, tetapi mereka semua telah diberi vaksin. Kemudian, sepasang suami isteri telah dijangkiti COVID-19 tetapi tidak baru-baru ini, dan mereka juga telah diberi vaksin,” tambahnya.

“Kebanyakan mayat yang saya uruskan dan nampak perubahan ini berusia lebih 75 tahun dan tinggal di fasiliti penjagaan, kecuali dua lelaki berusia awal lima puluhan. Salah seorang daripada lelaki ini adalah rakan kami, dan dia telah diberi vaksin, dan selepas dos kedua, dia mula sakit. Isterinya membawanya ke doktor keluarga mereka, dan doktor segera menghantarnya ke wad kecemasan kerana dia menunjukkan tanda-tanda bekuan darah atau serangan jantung. Dia mengalami serangan jantung semasa dipindahkan, dan meninggal dunia tidak lama kemudian. Mayat diawet sejurus selepas kematian, dan pembekuan itu tidak dapat dijelaskan, dan ketika inilah saya mula berasa sangat prihatin tentang vaksinasi dan membatalkan niat saya untuk menerima vaksin itu sendiri,” kata Foster.

Dalam satu kes, Foster mengeluarkan bekuan yang berukuran 2 kaki panjang dan “beberapa lagi” yang sekurang-kurangnya 12 inci—daripada mayat yang sama.

“Saya tahu sebelum vaksinasi, kes pengawetan saya tidak mempunyai jumlah pembekuan yang saya lihat sekarang, dan sangat jarang anda dapati banyak mempunyai fibrin yang melekat; kini, ia sekurang-kurangnya sepuluh kali ganda jumlahnya, jika tidak lebih,” katanya.

Bekuan pelik

Larry Mills, seorang juruawet mayat berlesen dan pengarah pengebumian di negeri Alabama, telah menjalankan perniagaan pengebumian sejak tahun 1968 dan terlibat dengan prosedur pengawetan sejak awal kerjayanya.

“Kami sebagai juruawet mayat melihat beberapa bekuan pelik sejak pandemik COVID-19. Bekuan ini terasa sangat bergetah dan sangat lama apabila ia dikeluarkan dari urat yang kita gunakan semasa prosedur pengawetan. Bentuknya benar-benar kelihatan seperti cacing tanah. Saya tidak pernah melihat perkara ini dalam kerjaya saya sehinggalah pada masa kini,” Mills memberitahu The Epoch Times.

Pengarah pengebumian atau juruawet mayat lain ingin nama mereka tidak dikenali, kerana mereka tidak tahu bagaimana rumah pengebumian akan bertindak balas.

“Saya boleh memberitahu anda dengan pasti bahawa bekuan yang Richard tunjukkan dalam talian adalah fenomena yang saya tidak pernah saksikan sehingga mungkin pertengahan tahun lalu. Itu sahaja yang saya ingin katakan mengenainya. Saya tidak tahu apa yang menyebabkan pembekuan itu, tetapi ia nampaknya mula muncul sekitar pertengahan 2021,” kata seorang lagi pengawet mayat, yang mendapat lesennya sekitar 2001, kepada The Epoch Times.

“Anda boleh berasa yakin yang bekuan kami lihat itu bukanlah sesuatu yang pernah dilihat sebelum tahun lepas,” tambahnya.

Seorang pengarah pengebumian berlesen dan juruawet mayat pelatih yang telah berkecimpung dalam industri pengebumian selama lebih 3 tahun telah mengambil bahagian dalam lebih 200 pengawetan.

“Sepanjang Mei 2021, proses pengawetan menjadi lebih sukar. Pengeluaran darah yang normal hampir terhenti oleh darah pekat seperti jeli. Sebaliknya, darah yang mengalir normal ke bawah meja, ia sangat likat. Sangat tebal, sehingga ia tidak akan senang mencuci meja tanpa bantuan,” katanya kepada The Epoch Times.

Setelah masa berlalu sejak vaksinasi diberikan, beliau telah melihat lebih banyak “darah pekat likat” serta “ketulan tebal berserabut.”

Bekuan itu bukan sahaja membekukan urat tetapi juga arteri.

Beliau menjelaskan pengawetan normal biasanya mengambil masa kira-kira dua jam, tetapi kini ia boleh mengambil masa sehingga empat jam.

“Pengagihan cecair arteri disekat oleh bekuan ini dan menyukarkan kerja saya. Bekuan itu sangat besar dan tebal sehingga dengan aliran larutan arteri, urutan dan manipulasi arteri atau vena adalah perlu untuk dikeluarkan,” tambahnya. “Saya dapat membantu mengeluarkan beberapa bekuan besar dengan forsep.”

“Ramai keluarga telah melaporkan kematian orang tersayang mereka sebagai serangan jantung secara tiba-tiba, embolisme, dan pembekuan darah. Ramai keluarga telah menyatakan, bahawa ahli keluarga mereka tidak mempunyai masalah kesihatan sebelum menerima vaksin. Saya sendiri telah diberi vaksin, begitu juga dengan ibu bapa saya. Bapa saya telah divaksin dengan vaksin Moderna, dua minggu kemudian dia menjalani pembedahan kecemasan untuk pembekuan darah di arteri poplitealnya. Selepas dos vaksin kedua, dia dimasukkan ke hospital dengan lebih banyak bekuan darah, dia menjalani pembedahan untuk kali kedua, dan kali ketiga dia hampir maut. Bapa saya terpaksa mempunyai pintasan lengkap di kakinya,” katanya.

“Semasa bapa saya dimasukkan ke hospital, bapa kawan baik saya menjalani pembedahan kecemasan di hospital yang sama kerana serangan jantung yang teruk, yang dia alami beberapa minggu selepas menerima vaksin.”

“Bapa saya kini mengalami kerosakan saraf dan kehilangan pergerakan yang lancar di kakinya. Selepas ibu saya menerima vaksin Moderna, dia telah mengalami komplikasi kegagalan injap jantung, dan pembedahan untuk pembekuan darah di arterinya. Saya telah didiagnos, dengan efusi perikardial injap trikuspid dan saya juga mempunyai myocarditis. Saya mula mengalami sakit dada yang tajam, sesak nafas, dan ia semakin teruk. Saya pergi ke bilik kecemasan dan membuat susulan dengan pakar kardiologi, yang mendiagnos saya. Tekanan darah saya berada pada tahap yang tinggi sepanjang masa. Saya adalah seorang yang sangat sihat sehingga saya menerima vaksin Moderna,” tambahnya.

The Epoch Times menghubungi Moderna untuk mendapatkan komen.

Empat pengamal lain juga mengesahkan melalui telefon telah menyaksikan bekuan darah anomali.

Doktor: Penjelasan yang mungkin

“Bekuan darah yang sangat besar yang dikeluarkan sebelum dan selepas kematian adalah tidak seperti apa yang pernah kita lihat dalam perubatan,” Dr James Thorp, pakar perubatan sakit puan dan janin yang telah memerhatikan anomali pada wanita hamil dan janin, memberitahu The Epoch Times.

“Vaksin COVID-19 mengalihkan tenaga daripada proses fisiologi dalam badan ke arah penghasilan spike protein yang toksik,” kata Thorp. “Ini mengalihkan tenaga daripada proses normal pencernaan dalaman yang juga dikenali sebagai ‘autophagy’. Ia mengakibatkan salah lipatan protein dan penyebaran bekuan darah intravaskular yang besar dan juga pelbagai penyakit berkaitan termasuk penyakit prion, penyakit Creutzfeldt-Jakob, amyloidosis, dan demensia termasuk Alzheimer dan lain-lain. Walaupun ada kemungkinan penyakit COVID-19 itu sendiri berpotensi menyumbang kepada penyakit ini, tidak mustahil berkemungkinan dan jika demikian kesan vaksin akan 100 hingga 1,000 kali ganda lebih besar daripada penyakit COVID-19,” katanya.

Gambar ihsan James Thorp (The Epoch Times)

Hamilton menambah, “Penjelasan lain yang mungkin tentang elektrolit rendah ialah ia telah diambil dan terikat kepada toksin sebagai sebahagian daripada proses yang gagal untuk menyingkirkan ‘toksin’, seperti apabila Vitamin B-12 diturunkan kepada pesakit yang menggunakan ubat anti-psikotik apabila badan cuba menyingkirkan ubat, terikat kepada B-12 sebagai langkah dalam penyingkiran. Setiap toksin mesti terikat dengan elektrolit untuk meninggalkan badan.”

Hamilton berpendapat bekuan luar biasa yang berangkai ini yang mempunyai “hampir kekuatan keluli” boleh menyebabkan kegagalan pelbagai organ dan kematian.

“Istilah amyloid sebelum ini telah digunakan untuk menggambarkan beberapa keadaan patologi dalam organ berpenyakit dan merupakan punca kematian dalam keadaan genetik yang jarang berlaku iaitu amyloidosis. Ia tidak pernah normal. Sama ada pengumpulan sebahagian daripada beribu-ribu struktur seperti rangkaian boleh menyebabkan keletihan berdasarkan pengaliran darah yang berkurangan, kabus otak, atau kematian dewasa secara mengejut adalah spekulatif, tetapi pastinya berkemungkinan,” kata Hamilton.

“Pakar patologi perlu melakukan pemeriksaan yang lebih terperinci daripada yang biasa dilakukan untuk menjawab soalan ini. Proses ini, sebagai contoh, boleh membawa kepada infarksi miokardium akut dengan peningkatan enzim dalam pemain bola sepak muda tanpa penemuan anatomi kasar.

Dr Sherri Tenpenny, yang telah menganalisis tindak balas buruk vaksin selama kira-kira tiga dekad, juga berpendapat bekuan itu mempunyai kaitan dengan protein amyloid.

“Nampaknya jawapan datang terus melalui jarum itu. Penyakit spike protein, membawa kepada pemendapan amyloid dalam organ dan mengisi arteri dan urat,” kata Dr Tenpenny kepada The Epoch Times.

“Spike protein juga berinteraksi dengan platelet dan fibrinogen, mengganggu aliran darah, juga membawa terus kepada hiperkoagulasi. Apabila spike protein dicampur dengan protein darah lain, gabungan struktur seperti amyloid itu tahan terhadap enzim yang biasanya akan memecahkan bekuan (dipanggil fibrinolisis yang terjejas),” tambahnya.

“Ini membawa kepada kegigihan sejumlah besar mikro beku dalam saluran darah kecil di seluruh badan yang dipanggil kapilari. Berjuta-juta bekuan kecil ini secara berkesan menghalang laluan sel darah merah ke dalam tisu, mengurangkan pertukaran oksigen dan membawa kepada kegagalan sistem multiorgan,” jelas Dr Tenpenny.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI