25.1 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaBerita UtamaKhairy Jamaluddin berkongsi Pak Lah menghidap demensia

Khairy Jamaluddin berkongsi Pak Lah menghidap demensia

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, buat pertama kalinya, berkongsi bapa mentuanya, bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, menghidap penyakit demensia, dan tidak mengingati ahli keluarganya lagi.

Khairy berkata Tun Abdullah, yang mesra dikenali sebagai Pak Lah, mula menunjukkan tanda-tanda kecacatan kognitif sejurus selepas bersara sebagai Perdana Menteri kelima pada 2009 dan sejak itu keadaannya semakin merosot.

“Saya tidak pernah berkongsi perkara ini sebelum ini. Ramai yang bertanya di mana Pak Lah? Beliau menghidap penyakit demensia dan itulah sebabnya kita tidak melihatnya di khalayak ramai lagi. Ia adalah situasi yang sangat kejam. Tubuh ada tetapi mindanya tidak. Beliau kini berkerusi roda,” dedah Khairy.

Twitter

“Bapa mentua saya tidak boleh berfungsi secara normal lagi. Beliau tidak ingat nama saya, nama isteri saya. Satu-satunya sebab yang saya tahu beliau mengenali saya adalah melalui kerlipan matanya ketika saya melawatnya,” jelas Khairy.

“Ada lebih banyak hari buruk daripada hari baik. Jadi doakan beliau dan kami berharap untuk hari yang lebih baik pada masa akan datang,” kata Khairy pada Majlis Pelancaran Panduan Amalan Klinikal (CPG) Pengurusan Demensia (Edisi Ketiga) dan Pengurusan Schizophrenia (Edisi Kedua) pada 11 September.

Khairy berkata sebelum keputusannya untuk berkongsi mengenai keadaan Pak Lah, beliau telah bertanya kepada isterinya, Nori Abdullah, abang iparnya dan ibu mertuanya, Tun Jeanne Abdullah, jika boleh memberitahu orang ramai mengenainya dan mereka bersetuju. Beliau berkata sesetengah orang tahu tentang keadaannya, manakala yang lain tidak.

Twitter

Katanya, keadaan Pak Lah merosot sehingga sukar bercakap.

“Bagi kami, sudah tentu pengurusan penjagaannya mencabar. Saya melihat bagaimana ibu mertua saya Aunty Jean (Tun Jeanne), melalui situasi sukar kerana demensia bukan hanya mengenai pesakit, tetapi penjagaan rapi oleh penjaga memerlukan setiap masa yang berterusan,” katanya.

“Apabila pesakit demensia merosot, ahli keluarga boleh membantu, tetapi selepas beberapa ketika, ia menjadi sukar kerana mereka memerlukan penjagaan sepanjang masa. Kami bertuah kerana boleh mendapatkan jagaan jururawat profesional,” kata Khairy.

Twitter

“Keluarga saya mungkin mampu mendapatkan sokongan perubatan profesional untuk Pak Lah, tetapi situasi yang sama mungkin tidak dapat diperolehi atau diakses oleh sebahagian besar keluarga pesakit demensia di negara ini,” tambahnya.

Khairy menjelaskan KKM sedang merangka Kertas Putih Kesihatan yang turut merangkumi usaha pemerkasaan dan pelaburan bagi memastikan dalam komuniti terdapat akses penjagaan kesihatan pesakit demensia di rumah.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI