32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaKes rasuah projek solar: Rosmah didapati bersalah, hukuman penjara 10 tahun dan...

Kes rasuah projek solar: Rosmah didapati bersalah, hukuman penjara 10 tahun dan denda RM970 juta

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 1 September, menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan denda RM970 juta kepada Datin Seri Rosmah Mansor atas kesalahan rasuah.

Isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak itu didapati bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan rasuah dalam perbicaraan kes rasuah projek solar hibrid berjumlah RM1.25 bilion melibatkan 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan yang mensabitkan Rosmah dalam penghakimannya berkata kes sedemikian sudah meresapi hampir setiap lapisan masyarakat dan perlu dibendung sebelum menjadi pandemik.

Twitter

Dalam penghakiman setebal 116 halaman, hakim Mohamed Zaini berkata jika rasuah dibiarkan tanpa sebarang kekangan, masyarakat di negara ini akan menerimanya sebagai satu kebiasaan dalam hidup atau dunia perniagaan.

“Saya telah mengambil kira faktor rayuan yang dikemukakan oleh peguam yang bijaksana serta respons pihak pendakwaan. Pertimbangan utama dalam memutuskan hukuman yang sesuai ialah kepentingan awam,” katanya.

“Hukuman harus menggambarkan rasa tidak senang atau jijik terhadap jenayah itu. Hukuman juga mestilah mencerminkan keseriusan kesalahan yang dilakukan. Ia juga hendaklah menjadi faktor pencegah kepada tertuduh dan orang lain daripada melakukan jenayah seperti ini,” tambahnya.

Hakim Mohamed Zaini berkata hukuman bagi kesalahan di bawah Seksyen 26(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 diperuntuk di bawah Seksyen 24(1) akta sama yang menyatakan bahawa mana-mana orang yang melakukan kesalahan di bawah Seksyen 16, 17, 20, 21, 22 dan 23 hendaklah apabila disabitkan boleh dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau jumlah RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi. 

Beliau menjelaskan hukuman yang diperuntukkan di bawah seksyen itu adalah berat yang menandakan keseriusan kesalahan rasuah.

Rosmah didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama.

Twitter

Hakim Mohamed Zaini menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun bagi setiap pertuduhan ke atas Rosmah dan hukuman berjalan serentak. Hukuman adalah bermula dari tarikh penghakiman.

“Hukuman berjalan serentak kerana kesalahan yang dilakukan adalah berkait rapat antara satu sama lain. Tertuduh juga didenda sebanyak RM970,000,000 bagi ketiga-tiga pertuduhan, atau penjara 10 tahun,” katanya ketika membacakan keputusan penghakiman itu.

Peguam Rosmah, Datuk Jagjit Singh kemudian meminta hukuman penjara sehari.

Ketua pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram mengemukakan bantahan dengan menggesa Mahkamah Tinggi mengambil kira berat kesalahan itu, dengan berkata, “Jika hanya penjara sehari dikenakan, ia akan menghantar mesej yang salah”.

Hakim Mohamed Zaini berkata peguam Rosmah telah menyatakan kepada mahkamah bahawa pihak tertuduh akan memfailkan rayuan kepada Mahkamah Rayuan dan meminta agar hukuman penjara dan denda ditangguhkan, yang tidak dibantah oleh pihak pendakwaan.

“Oleh itu, saya menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara dan denda sehingga rayuan tertuduh di Mahkamah Rayuan selesai. Jaminan RM2 juta yang dibuat sebelum ini dilanjutkan dengan syarat yang sama sehingga rayuan selesai,” katanya.

Berikutan itu, Datin Seri Rosmah Mansor tidak akan dipenjarakan setakat ini.

Twitter

Jika gagal dalam rayuan pertamanya di Mahkamah Rayuan, Datin Seri Rosmah Mansor boleh memfailkan rayuan ke mahkamah tertinggi iaitu Mahkamah Persekutuan.

Dalam pada itu, peguam Rosmah berkata denda RM970 juta yang dikenakan “belum pernah terjadi” dan merupakan jumlah tertinggi dalam sejarah perundangan Malaysia.

“Siapa yang mampu membayar denda hampir RM1 bilion?.. Anak guam saya tidak mempunyai sebarang punca pendapatan. Adakah ini yang kita sifatkan sebagai keadilan?” soalnya ketika membuat kenyataan media.

Peguam Datuk Jagjit Singh memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan pada 2 September 2022.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI