26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaInspirasi“Pastikan Tuhan berada di pusat perkahwinan anda,” Suami isteri ini berkongsi rahsia...

“Pastikan Tuhan berada di pusat perkahwinan anda,” Suami isteri ini berkongsi rahsia perkahwinan bahagia selama 70 tahun

Sepasang suami isteri dari South Dakota, Amerika Syarikat yang berkahwin selama 70 tahun, dan masih dilamun cinta seperti ketika pertama kali mengikat tali pertunangan, telah berkongsi rahsia kebahagiaan dan hubungan cinta sejati mereka yang kekal sehingga hari ini.

Pasangan Lubbers, Melvin, 92 tahun dan Nancy, 87 tahun, pertama kali bertemu di gelanggang luncur tempatan di Mitchell pada tahun 1951.

“Datuk saya sering berkata dia ‘membelok ke arah nenek dengan kakinya’ semasa mereka bermain luncur,” kata cucu pasangan itu, Anna Behning, 24 tahun.

Anna Behning / Facebook

Mereka jatuh cinta dan bertunang beberapa bulan kemudian.

Melvin mengimbau telah melamar Nancy di taman tempatan, dan bergurau dia “tidak pasti sama ada dia akan berkata ya!” Pasangan itu mengikat tali pertunangan pada 6 Januari 1952, di Gereja First Lutheran di Mitchell.

Nancy mengingati detik membeli gaun pengantinnya dari Jarold’s Shop, sebuah kedai milik ibu jirannya, di pusat bandar Mitchell. Dia menjelaskan pakaian pengantinnya berharga AS$35 dan vel AS$15.

Anna Behning / Facebook

Mengimbas kembali pada hari itu, Nancy teringat “jambak bunga ros merah yang cantik,” manakala Melvin mengingati makan kek dan ais krim selepas majlis di gereja bersama seluruh keluarga besar mereka yang hadir.

Menurut Melvin, majlis perkahwinan itu tidaklah terlalu glamor.

Beberapa minggu selepas hari istimewa mereka, Melvin telah dikerahkan dengan Tentera Amerika Syarikat untuk berkhidmat dalam Perang Korea. Komunikasi dengan isteri barunya begitu terhad.

Anna Behning / Facebook

“Kami tiada telefon dengan mudah untuk menghubungi satu sama lain,” kata Nancy. “Kami terpaksa menunggu surat sampai, dan itu satu-satunya bentuk komunikasi yang kami ada.”

Apabila Melvin pulang dengan selamat ke Mitchell, dia menjadi jurujual dan menjalankan ternakan biri-biri sebagai hobi dan menjana pendapatan sampingan. Nancy bekerja di kedai runcit tempatan dan membesarkan lima orang anak pasangan itu.

Hari ini, 70 tahun kemudian, keluarga mereka telah berkembang menjadi 12 cucu dan 21 cicit.

“Memiliki lima anak yang membesar di rumah dan terus mempunyai keluarga sendiri adalah sesuatu yang sangat kami banggakan,” kata Nancy. “Keluarga kami amat bermakna buat kami, dan kami amat gembira apabila mereka datang melawat.”

Anna Behning / Facebook

Sebagai meraikan tujuh dekad Melvin dan Nancy bersama, cucu pasangan itu, Anna yang bekerja sebagai jurugambar perkahwinan sepenuh masa, mencetuskan idea untuk mengadakan sesi fotografi romantik buat datuk dan neneknya.

Anna, yang dibesarkan berhampiran Sioux Falls, South Dakota, dan kini tinggal di Marshall, memberitahu The Epoch Times, “Ibu dan saya memandu ke Mitchell pada suatu petang apabila kami membincangkan topik pakaian perkahwinan. Saya sedang membuat persiapan untuk majlis perkahwinan saya sendiri, iaitu kira-kira sebulan selepas penggambaran ini berlangsung, jadi saya mempunyai idea perkahwinan di dalam kepala!”

Anna menyedari neneknya masih menyimpan pakaian perkahwinannya, jadi dia bertanya kepada ibunya jika dia boleh mencetus idea sama ada neneknya boleh memakainya sekali lagi.

“Satu kejutan buat kami, nenek berasa sangat teruja untuk memakai gaun pengantinnya semula,” kata Anna.

Duo ibu dan anak perempuan itu kemudiannya mempunyai idea untuk meyakinkan Melvin kembali memakai seragam tenteranya yang lama. “Dia tidak begitu teruja untuk memainkan permainan ‘berdandan’,” kata Anna, “jadi anda akan lihat dalam gambar kami mengikat uniformnya itu!”

Anna Behning / Facebook

Penggambaran fotografi impromptu itu berlangsung di halaman rumah Melvin dan Nancy pada 3 April 2021, kira-kira sembilan bulan sebelum ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-70. Anna mendakwa pasangan merpati dua sejoli itu “sangat comel bersama” dan dia akan mengabadikan gambar itu buat selama-lamanya.

Semasa Melvin membuat jenaka ringan semasa penggambaran gambar itu, Nancy “sangat memikat” yang dia masih sesuai dengan pakaiannya.

Apabila melihat Nancy dalam gaun pengantin itu, Melvin membunyikan siulan dan memanggil isterinya cantik.

Anna Behning / Facebook

“Tujuh puluh tahun kemudian dan datuk masih menganggap nenek adalah perkara yang paling cantik berjalan di planet Bumi, walaupun dia tidak memakai gaun pengantinnya,” kata Anna.

Untuk ulang tahun perkahwinan mereka pada bulan Januari, ibu Anna dan kakaknya membawa kek dan aiskrim ke rumah Melvin dan Nancy untuk meraikannya.

Anna Behning / Facebook

“Sebagai jurugambar perkahwinan, saya hampir boleh meramalkan sama ada pasangan itu akan kekal bersama seumur hidup,” fikir Anna. “Petunjuk utama ialah cara mereka melayan satu sama lain pada hari perkahwinan mereka, dan sebelum hari perkahwinan ketika saya bekerja dengan mereka.

“Jika mereka meletakkan keperluan pasangan mereka di hadapan diri mereka sendiri dan menunjukkan cinta yang tidak mementingkan diri sendiri, mereka pasti akan kekal bersama selama-lamanya.”

Anna Behning / Facebook

Gambar ulang tahun Melvin dan Nancy yang menyentuh hati bertukar menjadi catatan blog Anna di laman web peribadinya, yang telah menerima banyak komen “manis dan bermakna” daripada para netizen dan dia berkongsi yang terbaik daripada mereka dengan datuk dan neneknya.

Menjadi saksi cinta mereka yang telah lama terjalin, Anna mengagumi pasangan yang tabah ini kerana saling menghormati dan keupayaan mereka menyelesaikan pelbagai masalah. Dia juga menghargai datuk dan neneknya kerana mewariskan kebijaksanaan serta pegangan Kristian mereka mengendalikan segala masalah pasangan kepada keluarga.

Anna Behning / Facebook

Tujuh puluh tahun bersama juga telah memberi Melvin dan Nancy gambaran tentang apa yang menjadikan perkahwinan mereka berkekalan dan bahagia.

“Melupakan dan memaafkan, dan buat yang terbaik dalam situasi hidup anda,” kata Nancy kepada The Epoch Times, sambil menambah, “Melvin kadang-kadang boleh menjadi sangat degil, dan saya terpaksa belajar bagaimana untuk menerima usikannya.”

Anna Behning / Facebook

Walaupun hati Nancy mungkin bertambah sakit dengan situasi itu, dia tahu Melvin amat menyayanginya.

Sementara itu, Melvin menambah, “Setiap kali anda mempunyai perselisihan faham, pastikan anda duduk dan mencari penyelesaian. Sebaik sahaja anda mempunyai penyelesaian, jangan bangkitkannya semula.”

Pasangan itu juga berkongsi nasihat untuk pasangan muda yang sedang bercinta, dengan berkata, “Sentiasa letakkan Tuhan sebagai pusat perkahwinan anda dan fikirkan orang lain sebelum diri anda sendiri.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI