25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaGlobalPanel LED jatuh menghempap dan cederakan dua penari ketika konsert kumpulan popular...

Panel LED jatuh menghempap dan cederakan dua penari ketika konsert kumpulan popular Hong Kong

Seorang penari mengalami kecederaan serius apabila pemegang sebuah panel video besar LED telah terputus dan terjatuh di atas pentas ketika konsert kumpulan popular Hong Kong, Mirror sedang berlangsung pada 28 Julai.

Rakaman video yang tular di media sosial menunjukkan skrin LED itu terjatuh dan terkena pada kepala dan badan hadapan seorang penari sebelum ia melantun ke arah seorang lagi penari.

Insiden itu menyebabkan yang lain turut terperangkap dan mendorong pihak berkuasa memulakan siasatan segera.

Twitter

Media tempatan melaporkan, sekurang-kurangnya dua penari cedera, dengan seorang berada dalam keadaan kritikal dan seorang lagi dilaporkan stabil selepas dikejarkan ke Hospital Queen Elizabeth. 

Salah seorang penari mengalami kecederaan di bahagian kepala dan seorang lagi berada dalam keadaan kritikal selepas mengalami kecederaan serius di bahagian leher, SCMP melaporkan. 

Tiga penonton turut dilaporkan cedera, dengan ramai peminat beremosi selepas adegan kemalangan yang mengerikan itu berlaku.

“Saya terkejut dengan kejadian itu. Saya bersimpati dengan mereka yang cedera dan berharap mereka akan pulih segera,” kata Ketua Eksekutif Hong Kong John Lee pada 29 Julai.

Twitter

Katanya, kerajaan akan menyiasat dan mengkaji semula prosedur keselamatan untuk melindungi penghibur, kakitangan dan orang ramai. 

Setiausaha Kebudayaan Hong Kong, Kevin Yeung berkata jadual konsert akan ditangguhkan atau dibatal sehingga struktur pentas itu dipastikan selamat.

Dalam satu kenyataan, biro riadah kerajaan, Jabatan Riadah dan Perkhidmatan Kebudayaan Hong Kong sudah menghubungi penganjur konsert berhubung insiden pentas lain sejak kebelakangan ini.

Gambar SCMP

Kumpulan Mirror yang amat popular di Hong Kong ditubuhkan pada tahun 2018 melalui rancangan realiti televisyen dan telah merancang 12 siri konsert di Coliseum Hong Kong, bersebelahan pelabuhan Victoria.

Lebih 13,000 peminat Mirror telah menandatangani petisyen dalam talian meminta penganjur konsert menyelesaikan masalah dan memastikan keselamatan untuk semua penghibur, menurut laman web petisyen itu.

Penganjur konsert, MakerVille yang dimiliki taikun Hong Kong Richard Li dari PCCW Media Group berkata pihaknya sedang menyiasat secara menyeluruh punca kemalangan itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI