26 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBerita UtamaMarah kek Apollonya diambil orang, gelagat kucing ini merajuk buatkan netizen terhibur

Marah kek Apollonya diambil orang, gelagat kucing ini merajuk buatkan netizen terhibur

Baru-baru ini tular video seekor kucing comel merajuk apabila kek Apollonya diambil orang. Video yang dimuat naik di TikTok oleh “kimsyaf20” tersebut telah dikongsi oleh netizen hingga hampir 200 ribu kali dan hampir 70 ribu komen dapat dibaca mengenai telatah kucing tersebut.

Melalui rakaman video itu, kelihatan seekor kucing sedang memeluk erat dua pek kek Apollo sambil didukung oleh tuannya. Si perakam video mengambil satu kek Apollo daripada pelukan kucing itu.

Si kucing tersebut terdiam. Satu lagi kek Apollo yang berada dalam pelukan si kucing diambil membuatkan kucing itu mengiau beberapa kali sebagai tanda tidak suka. Si perakam mengagah untuk memberikan kek Apollo itu kepada si kucing dan si kucing cuba menyambutnya tetapi ditarik semula oleh si perakam.

Terhibur dengan telatah kucing itu, si perakam cuba mengusiknya lagi dengan mengambil kek Apollo itu semula. Si kucing mengiau lagi tanda tidak suka diperlakukan sedemikian.

Geram dengan usikan si perakam, kucing itu akhirnya merajuk! Si kucing memeluk tuannya seakan mengadu, “dia ambil kek Apollo saya!” sambil memalingkan wajahnya daripada si perakam.

Si perakam memberikan semula kek Apollo tersebut kepada si kucing. Mungkin masih rasa sebal di dada, si kucing mengambil juga kek Apollo yang dihulurkan kepadanya tetapi ia tidak sedikit pun memandang si perakam. Wajahnya masih lagi mencuka!

Si kucing terus memegang erat kek Apollonya itu dengan wajah yang menunjukkan ia tidak puas hati diperlakukan sedemikian. Kemudian, si kucing diberikan satu lagi kek Apollo.

Dengan wajah yang masih tidak puas hati, ia mengambil kek Apollo itu. Si perakam mengusap kepala si kucing dengan penuh kasih sayang. Seronok bergurau dengan si kucing.

Bagi mereka yang memelihara kucing pasti sudah faham benar dengan sikap dan tingkah laku si comel.

Mereka tahu bila kucing mereka marah atau merajuk. Betul, kucing pun tahu merajuk, bimbang dan marah dan tanda-tandanya ialah:

1. Menjauhi anda.
Biasanya kucing memang suka dimanjakan. Namun, menurut Michael Rueb, seorang pakar tingkah laku kucing dan Pengurus Operasi Persatuan Perlindungan Kucing Kebangsaan, jika tiba-tiba ia menjauhi anda dalam tempoh masa yang panjang lebih daripada kebiasaan, itu menunjukkan ia marah, takut atau bimbang.

Apa yang perlu anda lakukan sekiranya berhadapan dengan kucing yang sedang merajuk, bimbang dan marah? Biarkan sahaja. Kucing juga perlukan masa. Ia akan kembali kepada anda apabila ia telah bersedia untuk berhadapan dengan anda.

2. Memberikan jelingan tajam kepada anda.
Jika manusia menjeling kerana tidak puas hati akan sesuatu, kucing juga begitu. Malah dikatakan kucing begitu pakar dalam mengekspresikan perasaannya melalui pandangan matanya. Contohnya jika anda lewat memberi makan kepadanya. Solusinya ialah, berikan makan kepadanya mengikut jadual kebiasaan kata Kac Young, penulis The One Minute Cat Manager.

3. Menyorok di tempat tersembunyi.
Menurut Amy Shojai, perunding tingkah laku kucing bertauliah, kucing yang menyorok ditempat tersembunyi adalah tanda ia takutkan anda atau pun sesuatu atau sedang bersedih. Jika kucing dalam keadaan seperti ini, biarkan sahaja kerana jika anda berkeras, ia akan menjadi semakin agresif.

4. Tidak mahu makan walaupun dihidangkan makanan kegemarannya.
Kata Campbell, apabila kucing merajuk, ia mungkin kurang makan atau langsung tidak mahu makan. Tetapi jika kucing tidak makan lebih sehari atau dua hari, sila bawanya berjumpa doktor haiwan kerana mungkin ia sebenarnya sakit.

5. Membuat pelbagai jenis bunyi.
Kucing yang sedang marah boleh membuat pelbagai jenis bunyi, kata Michael Rueb. Jika anda berhadapan dengan situasi seperti ini, cuba lakukan perkara-perkara yang akan mewujudkan suasana yang positif seperti memberi ia makan, mengajaknya bermain dengan permainan, mendandannya atau bercakap lembut dengannya. Percayalah, emosinya akan stabil semula.

PEXELS

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI