25.8 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaBerita UtamaKorban nahas lumba haram di Georgetown meningkat kepada empat

Korban nahas lumba haram di Georgetown meningkat kepada empat

Mangsa yang terkorban dalam kemalangan lumba haram yang berlaku di Lebuh raya Tun Dr Lim Chong Eu, Georgetown, Pulau Pinang awal pagi 17 Julai lalu telah meningkat kepada empat orang. Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong, berkata mangsa keempat yang meninggal dunia tersebut ialah Muhammad Harith Zikri Yusnizar, 17 tahun.

METRO

Manakala tiga orang lagi mangsa yang terlibat dalam kemalangan tersebut masih dalam rawatan di Hospital Pulau Pinang. Mereka ialah Mohd Haziq bin Harris, 34 masih dirawat di zon merah akibat kecederaan di kepala, manakala Muhammad Rahimi Shukor, 19 berada di zon kuning akibat kecederaan di muka dan kepala. Sementara itu, Muhammad Shazwan Hafiz Mohd Abdul Sani, 22 juga dirawat di zon kuning akibat kecederaan dibahagian kaki, tangan dan muka.

Menurut Soffian lagi, semua mangsa yang terbabit nahas itu berasal dari Negeri Pulau Pinang dan Kedah. Katanya lagi, pihaknya menerima maklumat berkenaan kemalangan yang berlaku di Lebuh raya Tun Dr Lim Chong Eu menghala ke pusat bandar itu pada jam 4.30 pagi.

Kata Soffian, “beberapa penunggang motosikal dipercayai hilang kawalan dan merempuh antara satu sama lain. Dalam kejadian itu, dua kenderaan jenis Perodua Myvi dan Proton Waja turut dirempuh dari arah belakang oleh kumpulan penunggang motosikal berkenaan.”

Tambah Soffian lagi, sebelum kemalangan berlaku, pihak polis dari Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang dan pasukan trafik dari Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik IPD Timur Laut sudah membuat rondaan awal sebagai tindakan pencegahan aktiviti lumba haram itu. Mereka juga telah mengatur perancangan untuk menangkap individu yang terbabit dalam lumba haram itu.

“Polis menasihati orang ramai supaya tidak terbabit dalam aktiviti lumba haram ini kerana bukan sahaja boleh membahayakan nyawa sendiri malah keselamatan pengguna jalan raya yang lain.

“Ibu bapa juga diseru supaya sentiasa memantau aktiviti anak-anak supaya tidak terjebak dalam aktiviti yang menyalahi undang-undang serta mendatangkan kemudaratan,” kata Soffian.

Menurut salah seorang saksi nahas tersebut yang dikenali sebagai Nalza, 37 berkata, sebelum nahas berlaku, pihak polis telah meronda kawasan tersebut dan mereka yang yang terlibat dengan aktiviti rempit di situ bersurai. Namun tidak lama kemudian, penunggang motosikal datang semula dan kali ini jumlahnya semakin ramai. Difahamkan, aktiviti rempit seringkali diadakan di lokasi terbabit. Biarpun pihak berkuasa telah berusaha membanterasnya namun seakan mencurah air ke daun keladi, aktiviti rempit tersebut semakin rancak dijalankan terutama malam hujung minggu yang biasanya akan bermula kira-kira jam 11 malam.

Terdahulu, Berita Harian melaporkan tiga penunggang motosikal yang terbabit dalam nahas itu maut di tempat kejadian. Mereka ialah Muhammad Eizreel Muhamad Roszadi, 25, Ahmad Haikal Naif Ahmad Nazrul, 19 dan Mohd Syazwan Hakim Mohd Abdul Sani, 22 yang merupakan kembar kepada Muhammad Shazwan Hafiz Mohd Abdul Sani.

UTUSAN

Kes disiasat dibawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI