31.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaBerita UtamaTidak sedar ditipu hidup-hidup, wang RM100 yang diterima rupanya wang tiruan

Tidak sedar ditipu hidup-hidup, wang RM100 yang diterima rupanya wang tiruan

Kegiatan mencetak wang tiruan nampaknya masih berleluasa di negara ini. Terkini, dua perniagaan tempatan telah tertipu dengan seorang lelaki yang menggunakan wang palsu ketika membayar beliannya. Wang tiruan bernilai RM100 tersebut kelihatan sangat tulen hinggakan polis sendiri sukar mengecamkan wang tiruan tersebut.

Isu penggunaan wang tiruan ini telah diketengahkan oleh KwangSen MY melalui hantaran di Facebook baru-baru ini. Dia yang mengendalikan perniagaan aksesori telefon di kedai HOCX Cellular di Taman Tambak Paya Harmoni, Ayer Molek, Melaka berkata, pekerjanya telah menerima kunjungan lelaki tersebut pada 10 Julai lalu. Lelaki itu dikatakan telah menggunakan dua keping wang RM100 untuk membeli power bank dan kabel telefon yang berjumlah RM136.

Bercakap kepada SAYS, KwangSen berkata, dia telah mengalami kerugian berjumlah RM200 setelah menerima wang tiruan itu.

Menurut KwangSen lagi, pekerja yang menerima wang tersebut tidak merasakan apa-apa yang pelik ketika kejadian berlaku. “Pengurus Kedai hanya memberitahu saya bahawa dia mengesan sesuatu yang tidak kena (mengenai wang) ketika mereka hendak menutup kedai pada waktu malam.”

Apabila ditanya apakah yang tidak kena dengan wang tersebut, KwangSen berkata tekstur dan warna wang tersebut agak “pelik”.

Menurut KwangSen, wang dibahagian atas adalah wang tulen, manakala wang dibahagian bawah adalah wang tiruan.

Difahamkan, pada waktu itu, lelaki berkenaan membawa sejumlah wang RM100 di dalam dompetnya yang dipercayai berjumlah lebih daripada RM1000.

China Press melaporkan bahawa KwangSen telah membuat laporan polis pada keesokan harinya. Pegawai polis yang menerima laporan itu tidak percaya bahawa wang tersebut adalah wang tiruan dan meminta mereka menjelaskan bagaimana mereka tahu jika wang tersebut adalah wang tiruan.

Sementara itu, seorang pemilik kedai runcit, Gary Lim di Johor juga telah membuat pengakuan bahawa dia turut menerima wang tiruan daripada lelaki yang sama. Susulan kejadian itu, Lim telah membuat laporan polis untuk tindakan selanjutnya daripada pihak berkuasa. Dalam laporan tersebut, Lim menjelaskan bahawa lelaki terbabit telah mengunjungi kedainya, Top Eleven Mini Mart di Kawasan Perniagaan Indah, Johor Bahru pada 11 Julai lalu. Lelaki itu telah membeli barangan dengan wang tiruan RM100.

Ketika dihibungi SAYS, Lim memberitahu bahawa lelaki tersebut telah pergi ke kedai pertamanya dan kakitangannya telah tertipu dengannya. Kemudian, Lim pergi ke kedai keduanya dan kakitangan di sana mendapati ada sesuatu yang tidak kena dengan lelaki berkenaan, lantas memeriksa wang yang diterima. Mereka mendapati itu adalah wang tiruan dan segera mengambil gambar.

Kata Lim, pada masa itu mereka semua tidak tahu bahawa kedai pertamanya juga telah menerima wang tiruan. Tidak mahu orang lain menjadi mangsa, Lim telah berkongsikan perihal tersebut di dalam kumpulan Whatsapp. Ketika itulah kakitangan dari kedai pertamanya sedar bahawa dia juga telah ditipu oleh lelaki yang sama. Namun, semuanya telah terlambat, tiada apa yang dapat dilakukan lagi. Menurut Lim, lelaki itu akan terus bercakap dengan juruwang untuk mengalih perhatian mereka semasa melakukan pembayaran.

Jika dilihat dengan mata kasar, memang tidak tahu bahawa wang yang digunakan itu adalah wang tiruan. Oleh itu, kepada peniaga-peniaga terutama peniaga pasar malam diluar sana, jika boleh elakkan daripada mengambil bayaran yang melibatkan penggunaan wang RM100. Ini kerana pembuatan wang tiruan bukan sahaja semakin bijak mengaburi pandangan orang ramai malah pihak berkuasa juga.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI