25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaBerita UtamaKeluarga mengesahkan bekas isteri Donald Trump, Ivana meninggal dunia

Keluarga mengesahkan bekas isteri Donald Trump, Ivana meninggal dunia

Ivana Trump, bekas isteri pertama Donald Trump disahkan meninggal dunia oleh keluarganya. Ibu kepada tiga anak pertama Trump itu meninggal dunia pada Khamis, 14 Julai 2022 ketika berusia 73 tahun.

“Ibu kami adalah seorang wanita yang luar biasa – penggerak perniagaan, seorang atlet bertaraf dunia, seorang yang cantik berseri dan seorang ibu dan kawan yang penyayang,” kata ahli keluarga Trump dalam satu kenyataan mengenai kematian Ivana.

“Ivana Trump adalah seorang pemandiri. Dia berhijrah daripada komunisme dan mengharumkan nama negara ini,” tambah mereka. Ivana Trump dilahirkan di bekas Czechoslovakia, sebuah negara Pakatan Warsaw yang dikawal oleh Kesatuan Soviet sehingga pembubaranya pada awal 1990-an.

Dia merupakan ibu kepada Donald Trump Jr., Ivanka Trump dan Eric Trump. Dua orang anak Trump yang lain ialah Barron dan Tiffany Trump.

Menurut keluarga Trump, Ivana mengajar anak-anaknya tentang ketabahan dan ketangguhan, belas kasihan dan keazaman,” tambah keluarga Trump. “Dia akan sangat dirindui oleh ibunya, tiga anaknya dan sepuluh cucu.”

Di Truth Social, bekas ketua komander itu memuji Ivana sebagai “wanita yang hebat, cantik, dan menakjubkan yang menjalani kehidupan yang hebat dan memberi inspirasi… berehatlah dengan tenang, Ivana!”

“Saya berasa sangat sedih untuk memaklumkan semua orang yang menyayanginya, yang mana begitu ramai, bahawa Ivana Trump telah meninggal dunia di rumahnya di Bandar New York,” tulis bekas Presiden Trump.

Selepas meninggalkan Czechoslovakia, Ivana berkahwin dengan Donald Trump pada tahun 1977. Namun, jodoh mereka tidak panjang dan mereka bercerai pada tahun 1992.

Selepas penceraian mereka, Ivana Trump telah membina kehidupannya dengan membangunkan perniagaan yang melibatkan pakaian, barang kemas dan produknya sendiri. Dia juga telah mengarang beberapa buku, termasuk satu yang bertajuk “Membesarkan Trump,” serta beberapa potongan nasihat.

Bercakap kepada New York Post, Ivana Trump mengimbas kembali satu kisah di mana Trump menerima surat pada penghujung tahun 1980 yang mengatakan kepadanya bahawa dia patut bertanding jawatan Presiden.

“Mungkin lima tahun sebelum penceraian kami, Reagan atau seseorang telah membawakan surat untuknya dan berkata, ‘Awak patut bertanding jawatan presiden,'” kata Ivana kepada surat khabar pada tahun 2016.

Katanya lagi, “Jadi, dia memikirkan tentang perkara tersebut. Namun kemudian…terdapat penceraian, skandal, dan wanita Amerika sayangkan saya dan bencikan dia…jadi tiada cara untuk dia terlibat dalam bidang politik pada ketika itu. Namun, dia sentiasa menggunakan idea tersebut.”

Bekas suami Ivana yang terkini, Rossano Rubicondi, meninggal dunia pada tahun 2021. Dia kemudiannya mengesahkan kepada majalah People pada masa itu bahawa dia ‘hancur’ dengan pemergiannya.

Punca kematian Ivana tidak didedahkan oleh keluarga.

Pihak berkuasa berkata bahawa polis di Bandar New York menjawab panggilan seseorang yang mengalami serangan jantung di East 64th Street di Upper East Side pada 12.40 tengah hari. ET. Menurut ABC7, orang itu dikenal pasti sebagai Ivana Trump.

Kematian Ivana tidak dianggap mencurigakan. Pegawai memberitahu ABC7 bahawa dia nampaknya meninggal dunia atas sebab semula jadi.

Maklumat tambahan tidak disediakan oleh keluarga atau pegawai.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI