30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaAiskrim tidak cair selepas dicucuh api menjadi tanda tanya pelanggan

Aiskrim tidak cair selepas dicucuh api menjadi tanda tanya pelanggan

Baru-baru ini tular video aiskrim tidak cair malah bentuknya masih kekal selepas dicucuh dengan api daripada pemetik api. Video itu tersebar diserata China menyebabkan syarikat pengeluar aiskrim tersebut dikecam hebat. Masing-masing menuntut keterangan daripada syarikat terbabit mengenai bahan yang digunakan dalam pembuatan aiskrim tersebut dan mempersoalkan sekiranya aiskrim tersebut selamat untuk dimakan. “Dengan api tidak boleh cair”, “Aiskrim berharga tinggi China Zhong Xuegao”, “letak satu jam tanpa kimia” adalah antara topik yang menjadi perbualan hangat dilaman sesawang Weibo.

Video yang tular itu menunjukkan sebatang aiskrim terbakar (dengan kesan hitam) tetapi tidak cair selepas dicucuh api daripada pemetik api. Netizen mempersoalkan: “ini aiskrim atau gam salji?”, “siapa yang berani makan aiskrim yang tidak cair?”

Syarikat Zhong Xuegao memberi maklum balas pada 2 Julai lalu bahawasanya aiskrim Zhong Xuegao mengandungi kandungan pepejal yang tinggi dan kurang air, jadi ia tidak cair. Kemudian, pada 6 Julai, Zhong Xuegao mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa karaginan (rujukan PRPM: kumpulan hidrokoloid semula jadi yang terdiri daripada polisakarida yang mempunyai berat molekul yang tinggi, lelurus dan tersulfat. Karaginan diekstrak daripada beberapa spesies rumpai laut merah dan digunakan dengan meluas dalam industri makanan sebagai agen penstabil, pemekat dan pengegel. Contohnya dalam pembuatan daging tin, puding dan aiskrim) telah ditambahkan ke dalam aiskrim. Jumlah karaginan yang ditambahkan ke dalam aiskrim adalah mengikut piawaian kebangsaan dan ia sesuai untuk membuatkan aiskrim kekal stabil. Tambah mereka lagi, “Kami tidak fikir ia adalah saintifik untuk menilai kualiti aiskrim dengan membakar, mengeringkan aiskrim atau memanaskan aiskrim.”

Walau bagaimanapun, netizen tidak percaya dengan kenyataan tersebut malah mengejek: “hanya menambah sejumlah karaginan yang betul untuk meningkatkan rasa, penebat kalis api dan kalis air bahan baharu akan datang!” “Oh, tiada jongkong emas di dalamnya, tetapi mengapa saya perlu membelanjakan lebih daripada 20 sen untuk karaginan?”

Zhong Xuegao digelar aiskrim ‘mewah’, berharga berpuluh-puluh yuan dan orang ramai mengejeknya sebagai ‘pembunuh aiskrim’ kerana ia dicampur dengan aiskrim murah dan dijual, dan pengguna telah mengambilnya secara tidak sengaja.

Selain itu, Zhong Xuegao mengiklankan bahawa harga aiskrimnya mahal kerana bahan mentah yang istimewa. Pada masa kini, aiskrim Zhong Xuegao telah terdedah sebagai ‘suhu tinggi tidak cair’ dan ‘tidak boleh terbakar’, dan netizen mengejek: “Jadi sebab mengapa anda mahal adalah bahan tambahan?” “bukan harga aiskrim naik, tapi harga gam naik.” “Ia telah menguasai teknologi hitam tiada siapa sebelum atau selepas orang dahulu.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI