27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobalTembakan rambang Highland Park AS: Suspek hadapi 7 pertuduhan membunuh

Tembakan rambang Highland Park AS: Suspek hadapi 7 pertuduhan membunuh

Lelaki didakwa melepaskan tembakan rambang menggunakan raifal terhadap orang ramai yang sedang menyaksikan perarakan Hari Kemerdekaan Amerika Syarikat (AS) pada 4 Julai di Highland Park berhampiran Chicago, didakwa atas tujuh pertuduhan membunuh dengan niat pada 5 Julai.

Jika sabit kesalahan, suspek Robert E Crimo III, berdepan hukuman penjara seumur hidup tanpa kemungkinan dibebaskan, kata pendakwa raya Illinois, Eric Reinhard, ketika mengumumkan pertuduhan itu pada sidang media.

Tambah beliau, ia akan disusuli dengan beberapa pertuduhan tambahan sebelum siasatan selesai, selain pendakwa raya akan memohon Crimo terus ditahan tanpa jaminan.

Suspek tembakan rambang Highland Park, Robert E Crimo III. (Gambar Illinois Department of Motor Vehicles)

Crimo merancang serangan itu sejak beberapa minggu lalu, dan mula mendapat perhatian pihak berkuasa sekurang-kurangnya dua kali selepas laporan mengatakan suspek mengugut membunuh diri atau mencederakan orang lain, lapor media tempatan.

Menurut pihak berkuasa, Crimo melepaskan lebih 70 tembakan secara rambang dari atas bumbung sebuah bangunan ke arah orang ramai yang sedang menonton perarakan Hari Kemerdekaan di Highland Park, Illinois pada 4 Julai.

Suspek kemudian menukar pakaian untuk menyamar sebagai wanita dalam kalangan orang ramai yang sedang panik.

Pihak berkuasa berkata, selain tujuh mangsa yang maut, lebih 36 yang lain cedera dan perlu mendapatkan rawatan bagi kesan tembakan dan kecederaan lain.

Pasukan polis berkawal di lokasi kejadian tembakan rambang perarakan Hari Kemerdekaan 4 Julai di Highland Park, Illinois. (Gambar oleh Youngrae Kim/AFP/Getty Images)

Sebelum ini pada April 2019, pihak berkuasa menerima laporan menerusi panggilan 911 bahawa Crimo cuba membunuh diri, disusuli perbuatan mengancam anggota keluarganya pada Disember tahun yang sama.

Ketika siasatan kes kedua, pihak polis merampas sejumlah 16 pisau dan sebilah pedang milik Crimo di rumahnya, namun dia tidak ditahan kerana tiada sebab munasabah dan tiada aduan dibuat.

Suspek menggunakan raifal berkuasa tinggi dalam serangan itu, mirip kepada model AR-15, yang ditinggalkan di lokasi serangan.

Ketika ditahan dengan memandu kereta ibunya, suspek mempunyai sepucuk lagi raifal jenis sama dan dipercayai memiliki banyak lagi senjata api, kesemuanya dibeli secara sah di Illinois termasuk pistol dan raifal.

Sementara itu, bapa saudara Robert Crimo yang dikategorikan pihak berkuasa sebagai “orang berkepentingan” semasa tembakan rambang beramai-ramai perarakan 4 Julai itu, berkata tiada apa-apa yang mencurigakan tentang anak saudaranya.

Robert Crimo tinggal bersama bapanya, yang dilaporkan memiliki deli dan bertanding jawatan datuk bandar Highland Park beberapa tahun lalu, dan kadang kala tinggal dengan bapa saudara di rumah datuknya, tetapi bapa saudaranya berkata dia secara umumnya mempunyai sedikit sahaja interaksi dengannya. 

Paul Crimo, bapa saudara suspek tembakan rambang Highland Park, Robert Crimo III. (Gambar oleh Max Herman/AFP/Getty Images)

Bapa saudaranya itu, Paul Crimo, memberitahu media tempatan bahawa tiada tanda-tanda anak saudaranya akan melakukan tembakan rambang secara besar-besaran itu.

“Tidak ada kebimbangan yang saya lihat,” kata Paul Crimo kepada stesen Fox tempatan. “Tiada tanda-tanda masalah. Saya tidak nampak tanda-tanda masalah. Dan jika saya melihat tanda-tanda, saya akan mengatakan sesuatu.”

Paul Crimo berkata dia tinggal di rumah yang sama dengan Robert Crimo, memberitahu lelaki berusia 22 tahun itu kadang-kadang akan membantunya ‘di sekitar rumah’. Walau bagaimanapun, Robert sering bersendirian di pangsapurinya sendiri di belakang rumah, dengan mengatakan dia seorang penyanyi rap yang bercita-cita tinggi.

Robert E Crimo III, tambahnya, telah menganggur sejak beberapa tahun yang lalu.

“Saya sangat sedih, dan saya akan patah hati sepanjang hayat saya,” kata Paul Crimo kepada stesen Fox. “Melihat apa yang berlaku membuatkan hati saya hancur. Saya hanya ingin memberitahu semua orang yang saya amat bersimpati, dari lubuk hati saya, dan saya benar-benar kesal kerana perkara ini berlaku.”

“Dia seorang anak yang pendiam,” tambah Paul Crimo kepada CNN mengenai suspek, sambil mengatakan dia tidak tahu tentang sebarang pandangan politik yang dipegang oleh anak saudaranya. “Dia selalunya menyendiri. Dia seorang yang sunyi dan pendiam. Dia menyimpan segala-galanya untuk dirinya sendiri.”

“Saya ada berhubungan dengannya, tetapi saya tidak begitu suka bergaul dengannya. Saya berkata hai dan kemudian apabila saya pergi sambil saya mengucapkan selamat tinggal. Itu sahaja,” tambah Paul Crimo.

Robert Crimo semasa zaman remaja sering muncul secara aktif dalam talian, dengan kerap menyiarkan video muzik ke YouTube dan lagunya di Spotify.

Suspek Robert Crimo III menyamar sebagai wanita ketika meninggalkan lokasi kejadian yang kucar-kacir selepas melepaskan tembakan rambang di Highland Park pada 4 Julai 2022. (Gambar ihsan Lake County Sheriff’s Office)

Datuk Bandar Highland Park Nancy Rotering, yang menandatangani ordinan (pdf) untuk mengharamkan pelbagai jenis raifal di Highland Park pada 2013, memberitahu rancangan ‘Today’ pada Selasa yang beliau mengenali Crimo semasa dia menjadi Cub Scout dan semasa itu beliau menyandang jawatan ketua.

“Saya mengenalinya sebagai seorang yang pernah menjadi Cub Scout semasa saya menjadi ketua Cub Scout … Dia masih budak kecil ketika itu,” katanya dalam ‘Today’.

“Dan ia adalah salah satu perkara di mana anda berundur dan anda berkata, ‘Apa yang sedang berlaku? Bagaimana seseorang menjadi sebegini marah dan benci, sehingga melemparkannya kepada orang yang tidak bersalah yang hanya berkumpul untuk meraikan hari keluarga?’.” soalnya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI