32.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaBermula 4 Julai, warganegara Malaysia yang pulang ke tanah air tidak perlu...

Bermula 4 Julai, warganegara Malaysia yang pulang ke tanah air tidak perlu mengisi Pas Pengembara

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dalam satu kenyataan media berkata, warganegara Malaysia yang akan pulang ke negara ini tidak perlu lagi mengisi dan melengkapkan ciri-ciri Pas Pengembara dalam aplikasi MySejahtera mereka. Arahan tersebut berkuat kuasa mulai 4 Julai 2022.

Katanya, kelonggaran ini bagi memudahkan warganegara Malaysia kembali ke tanah air, disamping keadaan sistem kesihatan negara yang kini berada pada tahap yang baik dan memuaskan.

Walau bagaimanapun, pemansuhan ini belum dibuat secara menyeluruh di mana ia hanya terpakai kepada warganegara sahaja. Oleh yang demikian, para pengembara bukan warganegara Malaysia tetap perlu melengkapkan ciri-ciri Pas Pengembara dalam aplikasi MySejahtera sebelum memasuki negara ini.

Bagi pemegang-pemegang pas sosial, pas pelajar dan penduduk tetap pula, mereka akan turut diberi kelonggaran pemansuhan keperluan mengisi pas pengembara ini pada masa depan yang akan diumumkan kelak.

Selain pemantauan kes-kes COVID-19 dalam kalangan pengembara luar, ciri-ciri Pas Pengembara tersebut perlu dilengkapkan oleh mereka supaya Kementerian Kesihatan Malaysia berupaya membuat pemantauan rapi ke atas penyakit berjangkit lain dari luar negara seperti cacar monyet.

KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI