26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita UtamaBadan anak tiba-tiba lembik, rupa-rupanya keracunan karbon monoksida dalam kereta

Badan anak tiba-tiba lembik, rupa-rupanya keracunan karbon monoksida dalam kereta

Suatu ketika dahulu kita digemparkan dengan kes keracunan gas monoksida yang meragut sekumpulan remaja perempuan yang berada di dalam kereta. Bukan hanya di Malaysia, malah kes seperti ini sudah banyak kali dilaporkan di seluruh dunia sehingga digelar ‘pembunuh secara senyap.’ Mana tidaknya, tiada yang boleh mengesan bila kejadian ini akan berlaku, tahu-tahu sahaja ada nyawa yang terancam.

Mungkin ramai yang masih tidak tahu bahawa gas beracun tersebut boleh ‘terlepas’ disebabkan oleh kebocoran di bahagian enjin kereta. Hal ini membuatkan sesiapa sahaja- sama ada pemandu atau penumpang mengalami sesak nafas.

Baru-baru ini kes keracunan gas monoksida berlaku lagi tetapi mujur tiada nyawa yang menjadi korban kali ini. Kejadian cemas tersebut diceritakan oleh seorang pengguna Facebook, Nur Jalilah Leyla, yang telah berkongsi insiden yang menimpa anaknya disebabkan terhidu gas monoksida di dalam kereta.

Dalam status tersebut wanita itu menceritakan yang kejadian tersebut berlaku ketika dia dan anak-anaknya bersama mertuanya dalam perjalanan pulang ke kampung. Pada mulanya tiada apa yang mencurigakan. Anak-anaknya nampak gembira berbual-bual dengan datuk dan nenek mereka.

Namun, selepas dia menghantar gambar anak-anaknya yang sedang tidur kepada suaminya, lelaki itu ada menegur yang wajah anak lelaki mereka kelihatan pucat. Ketika itu dia masih tidak sedar ada sesuatu yang tidak kena. Dia berfikir anak-anaknya kepenatan ditambah lagi dengan cuaca yang panas.

Anak perempuannya kemudian mulai terjaga dan merengek namun tidak membuka mata. Tiba-tiba sahaja tubuhnya mulai lembik dan tidak menunjukan sebarang respon membuatkan mereka panik. Dia cuba menyedarkan anaknya tetapi tiada respons dan pernafasannya semakin lemah.

Ketika memberhentikan kereta dan mendapatkan bantuan, dua orang anaknya terus tidak sedarkan diri. Mujurlah mereka mulai sedar tidak lama selepas itu dalam keadaan menangis.

Mereka kemudian dibantu oleh sebuah keluarga dan meminta mereka membawa kereta ke hospital dengan segera sambil mengikutinya dari belakang. Ketika dalam perjalanan ke hospital seorang lagi anak perempuannya masih tidak sedarkan diri.

Sampai sahaja di hospital mereka terus ke bahagian kecemasan dan si kecil itu terus diberikan bantuan oksigen.

Wanita tersebut mengalami sesak nafas dan muntah-muntah. Ibu mertuanya pula pengsan selepas sampai di hospital manakala bapa mertuanya dan dua orang anaknya lagi turut diberikan bantuan oksigen.

Pihak hospital kemudian mengesahkan bahawa mereka mengalami keracunan gas karbon monoksida yang berpunca daripada kebocoran pada ekzos kereta. Jelasnya, kejadian tersebut seperti satu mimpi negeri.

Di akhir perkongsian tersebut, wanita itu sempat berpesan kepada orang ramai supaya memeriksa dahulu kenderaan sebelum memulakan perjalanan jauh kerana kejadian yang tidak diingini boleh berlaku.

Dia juga turut mengucapkan terima kasih kepada Mr Richard iaitu individu yang membantu mereka ketika dalam situasi panik ini sehingga semuanya selamat mendapatkan rawatan di hospital.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI