30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGaya HidupAnak tidak sengaja bersandar pecahkan patung Teletubbies 1.8 meter, ibu bapa tiada...

Anak tidak sengaja bersandar pecahkan patung Teletubbies 1.8 meter, ibu bapa tiada pilihan bayar pampasan hampir RM20,000

Baru-baru ini, pasangan ibu bapa dari Hong Kong membawa anak mereka ke pusat beli-belah, tetapi kanak-kanak itu secara tidak sengaja telah terlanggar anak patung Teletubbies gergasi setinggi 1.8 meter dan mereka terpaksa membayar pampasan hampir RM20,000. 

Selepas insiden itu, satu video dalam talian membuktikan kanak-kanak itu sebenarnya tidak berniat memecahkan patung Teletubbies Laa-Laa bernilai HK$52,800 dan hanya tersandar lalu ia terjatuh.

Twitter

Media Hong Kong melaporkan, petugas di kedai mainan berkata pada masa itu, “Anak lelaki awak menendang anak patung ini”, dan bapanya tersilap menyangka anak lelakinya yang menendang patung Teletubbies Laa-Laa itu, jadi dia terpaksa membayar pampasan kepada kedai mainan yang memakan kos ganti rugi HK$33,600 (RM18,813) selepas diberi diskaun.

Twitter

Sehingga hari ini, selepas video tular di platform media sosial, semua orang mengetahui yang budak lelaki berkenaan sebenarnya tidak menendang Teletubbies Laa-Laa dengan sengaja, seperti yang dikatakan petugas itu, menyebabkan ia terjatuh, tetapi dia secara tidak sengaja mahu bersandar lalu menyebabkan insiden patung jatuh dan pecah itu berlaku.

Facebook

Ibu bapa budak itu juga mengetahui kebenaran selepas melihat video yang tular, dan mendapati mereka telah salah menyalahkan anak mereka. Mereka juga mendakwa petugas itu berkata dengan nada mengelirukan apabila mula menuduh mereka sebelum mengetahui kebenaran.

Facebook

Mereka menyangka anak mereka yang menendang Teletubbies Laa-Laa, tetapi percaya kedai itu juga bertanggungjawab kerana mendedahkan patung mahal kepada kerosakan.

Patung Teletubbies gergasi itu sepatutnya dilindungi atau ditutup dengan pagar untuk menghalang sesiapa daripada menghampiri, memandangkan ia anak patung gergasi yang mahal. 

Twitter

Selepas para netizen melihat video itu, mereka telah memberi komen dengan rata-rata memarahi secara langsung:

“Anak itu tidak sengaja, anda tidak boleh menyalahkan dia seperti ini!”

“Letakkan anak patung yang mahal di tengah, dan anda tidak memerlukan pagar!”

“Satu penipuan yang jelas sama sekali..” 

Sambil beberapa netizen mencadangkan: 

“Di pusat membeli-belah, anda perlu menjaga tangan anda, supaya tidak terlalu banyak menyusahkan.”

“Bawa anak-anak ke tempat begini, mesti patuh dan jangan kecoh.” 

Twitter

Dan beberapa netizen mendedahkan bahawa ini bukan kali pertama insiden berlaku di kedai itu, dengan mengatakan perkara sebegini sudah tiga kali berlaku, tetapi kesahihannya masih belum dapat dipastikan.

Kedai mainan KK Plus yang terlibat dalam kejadian itu turut menjelaskan dalam kenyataannya pada 24 Mei dengan mengatakan kejadian itu telah ditangani dan diselesaikan dengan persetujuan kedua-dua pihak. Mereka juga menjelaskan selepas insiden ini, kejadian yang sama akan dipastikan tidak lagi berulang.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI