27.5 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaGlobalMonkeypox: CDC AS keluar makluman waspada kepada para doktor setelah WHO mengesahkan...

Monkeypox: CDC AS keluar makluman waspada kepada para doktor setelah WHO mengesahkan kes di 11 negara

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mengeluarkan makluman pada hari Jumaat 20 Mei yang meminta doktor di seluruh Amerika Syarikat supaya berwaspada terhadap wabak monkeypox atau cacar monyet, setelah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesahkan 80 kes di 11 negara.

Monkeypox adalah penyakit jangkitan virus yang secara tipikal adalah endemik di Afrika tengah dan barat, tetapi sejak awal Mei, berpuluh-puluh kes yang disahkan telah dilaporkan di beberapa negara di luar benua itu. Banyak lagi kes yang disyaki ketika ini sedang disiasat.

CDC meminta para doktor supaya “berwaspada dengan ciri ruam yang dikaitkan dengan cacar monyet” dan menggambarkan ruam sebagai melibatkan “vesikel atau pustula yang mendalam, pejal atau keras, dan menerap lilit dengan baik,” sambil menambah bahawa ‘lesion’ “mungkin berpusat atau jadi bergabung dan berkembang dari semasa ke semasa menjadi kudis.”

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) di Atlanta. (Gambar oleh Tami Chappell/Reuters)

Ia menambah para doktor perlu lebih curiga terhadap penyakit itu dan menganggapnya sebagai diagnosis yang berpotensi sekiranya, sebagai tambahan kepada ruam berciri, pesakit mereka telah mengembara ke negara dengan kes monkeypox yang disahkan baru-baru ini; laporan mempunyai hubungan dengan sesiapa yang menghidap monkeypox, atau disyaki monkeypox, atau mempunyai ruam yang serupa dengan rupa monkeypox; atau seorang lelaki yang kerap mempunyai hubungan peribadi atau intim dengan lelaki lain.

“Luka mungkin merebak atau terletak di kawasan kemaluan atau perianal sahaja,” CDC turut menyatakan dalam makluman itu.

“Sesetengah pesakit mungkin mengalami proctitis, dan penyakit mereka boleh dikelirukan secara klinikal dengan jangkitan seksual (STI) seperti sifilis atau herpes, atau dengan jangkitan virus varicella zoster,” tambah agensi itu. Proctitis adalah keradangan pada lapisan rektum dan boleh menyebabkan sakit rektum, cirit-birit, pendarahan, dan lelehan.

Simptom virus monkeypox yang jelas di tangan pesakit (Gambar ihsan CDC/Getty Images)

Sebelum bulan Mei, kes di luar Afrika adalah antara individu yang mempunyai sejarah perjalanan ke Nigeria atau kontak dengan orang lain yang disahkan menghidap monkeypox, kata CDC. Tetapi terdapat kes yang disahkan sejak awal bulan tanpa sejarah perjalanan ke Afrika, kata CDC, sambil menambah sumber kes adalah “tidak diketahui.”

Kes di luar Afrika telah dilaporkan di United Kingdom, Amerika Syarikat, Australia dan Kanada, serta di seluruh Eropah termasuk Portugal, Sepanyol, Sweden, Itali, Belgium, Perancis dan Jerman. Bilangan monkeypox yang disahkan di United Kingdom tempat penyakit itu pertama kali dikesan di luar Afrika, telah mencecah 20 kes setakat 20 Mei.

CDC menekankan dalam kes United Kingdom, terdapat “kumpulan kes berkelompok sementara yang melibatkan empat orang yang mengenal pasti diri sebagai gay, biseksual atau lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.”

Seorang pesakit menderita penyakit cacar monyet atau monkeypox di Republik Demokratik Congo pada tahun 1997. (Gambar Brian W.J Mahy/CDC)

“Sesetengah bukti menunjukkan kes di kalangan [lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki] mungkin dikaitkan secara epidemiologi; pesakit dalam kluster ini dikenal pasti di klinik kesihatan seksual,” katanya. “Ini adalah penyiasatan yang berkembang dan pihak berkuasa kesihatan awam berharap untuk mengetahui lebih lanjut mengenai laluan pendedahan pada hari-hari mendatang.”

Wabak terkini ‘Atipikal’: WHO

WHO berkata pada hari Jumaat 20 Mei, wabak itu baru-baru ini yang dikesan di 11 negara setakat ini adalah “atipikal (bukan biasa), kerana ia berlaku di negara bukan endemik.” WHO berkata terdapat kira-kira 80 kes disahkan dan 50 siasatan belum selesai, dengan lebih banyak kes mungkin dilaporkan dalam masa terdekat.

“Individu yang berinteraksi rapat dengan seseorang yang menjangkiti lebih berisiko untuk dijangkiti: ini termasuk pekerja kesihatan, ahli isi rumah dan pasangan seksual,” jelas WHO.

Monkeypox bermula dengan gejala seperti selesema yang termasuk demam, sakit otot, dan keletihan, serta pembengkakan nodus limfa. Dalam beberapa hari selepas demam, ruam timbul di muka dan badan, yang juga boleh merangkumi kawasan kemaluan atau perianal, kata CDC. Tempoh inkubasi—jangka masa bermula jangkitan kepada gejala—berkisar antara 5 hingga 21 hari.

Simptom virus monkeypox pada tangan pesakit yang hampir sembuh, kes pada 5 Jun 2003. (Gambar ihsan CDC/Getty Images)

Penyakit ini biasanya sembuh dengan sendiri bersama gejala berlarutan dari 2 hingga 4 minggu, walaupun kes yang teruk boleh berlaku malah boleh mengakibatkan kematian, dengan kadar kematian baru-baru ini adalah sekitar 3 hingga 6 peratus, menurut WHO.

Amerika Syarikat mengesahkan satu kes monkeypox di Massachusetts, yang pertama pada tahun ini. CDC berkata pihak mereka telah bekerjasama dengan jabatan kesihatan negeri untuk menyiasat kes itu. Pesakit yang terlibat mempunyai virus monkeypox strain Afrika Barat, dan kini diasingkan, CDC dalam satu kenyataan. Pesakit baru-baru ini berada di Kanada, di mana dua kes pertama monkeypox atau cacar monyet disahkan pada 19 Mei di Quebec.

Satu lagi kes monkeypox yang disyaki sedang disiasat di New York City.

Pada tahun 2021, Amerika Syarikat mempunyai dua kes monkeypox yang disahkan, satu di Maryland dan satu di Texas. Kedua-dua kes melibatkan individu yang pergi ke Nigeria, di mana virus itu adalah endemik.

Pentadbiran Presiden Biden pada 18 Mei telah mengumumkan perintah untuk berjuta-juta dos vaksin yang bertujuan untuk melindungi daripada penyakit cacar dan monkeypox dari Bavarian Nordic, sebuah syarikat bioteknologi yang berpangkalan di Denmark. Vaksin ini diluluskan di bawah nama Jynneos di Amerika Syarikat, yang tersedia untuk mereka yang berisiko tinggi terkena cacar dan cacar monyet (monkeypox).

Virus monkeypox. (Gambar CDC/REUTERS)

“Jynneos tidak mengandungi virus yang menyebabkan cacar atau monkeypox. Ia diperbuat daripada virus vaccinia, virus yang berkait rapat dengannya, tetapi kurang berbahaya daripada virus variola atau monkeypox dan boleh melindungi daripada kedua-dua penyakit ini,” Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA) menyatakan pada September 2021, semasa meluluskan vaksin. “Jynneos mengandungi bentuk diubah suai dengan virus vaccinia dikenali Modified Vaccinia Ankara, yang tidak menyebabkan penyakit kepada manusia dan tidak mereplikasi, bermakna ia tidak boleh membiak dalam sel manusia.”

Menurut CDC, kerana virus monkeypox berkaitan dengan virus yang menyebabkan cacar, vaksin itu boleh melindungi orang ramai daripada mendapat cacar monyet (monkeypox).

“Data lampau dari Afrika menunjukkan vaksin cacar sekurang-kurangnya 85 peratus berkesan dalam mencegah cacar monyet,” kata CDC. “Keberkesanan Jynneos terhadap monkeypox telah disimpulkan daripada kajian klinikal mengenai imunogenisiti Jynneos dan data keberkesanan daripada kajian haiwan.”

“Vaksin cacar dan monkeypox berkesan untuk melindungi orang ramai daripada monkeypox apabila diberikan sebelum terdedah kepada monkeypox. Pakar juga percaya vaksinasi selepas pendedahan monkeypox boleh membantu mencegah penyakit itu atau menjadikannya kurang teruk,” tambah CDC.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI