25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaKesihatanMySejahtera tambah ciri baharu pengesanan penyakit berjangkit di sesuatu lokasi

MySejahtera tambah ciri baharu pengesanan penyakit berjangkit di sesuatu lokasi

Sebelum ini, Menteri Kesihatan Malaysia Khairy Jamaluddin memaklumkan bahawa fungsi ‘Hotspot Tracker’ yang dahulu digunakan untuk menjejak kawasan titik panas kes COVID-19 dalam aplikasi MySejahtera akan diubah menjadi ‘Infectious Disease Tracker’ atau Pengesan Penyakit Berjangkit.

Kemas kini MySejahtera versi terbaru (1.1.9) akan menambah ciri baharu ini bagi memudahkan pengguna memantau penyakit berjangkit di sekitar kawasan mereka.

Tambah baik atas kemas kini akan memaparkan menu baharu yang dinamakan ‘Pengesan Penyakit Berjangkit’.

Twitter

Pengguna MySejahtera kini boleh mengesan empat jenis penyakit berjangkit selain COVID-19 iaitu Denggi, Penyakit Anjing Gila (Rabies), Demam Campak (Measles) dan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD).

Dengan menggunakan aplikasi yang sudah dikemas kini, pengguna perlu memasukkan lokasi sesuatu tempat, dan selepas itu melihat taburan semasa kes aktif untuk penyakit berjangkit yang disenaraikan.

Ikuti langkah-langkah berikut:

1. Buka aplikasi MySejahtera dan akses ke tab MySejahtera.

2. Buka ciri ‘Pengesan Penyakit Berjangkit’.

3. Masukkan lokasi anda atau lokasi yang anda ingin kunjungi di ruang ‘Carian’

4. Anda kemudian boleh melihat senarai penyakit berjangkit berserta jumlah kes aktif yang tertera. 

Ini membolehkan orang awam untuk lebih berhati-hati dalam mengenal pasti kawasan berisiko dalam radius berbeza mengikut penyakit.

Di samping ia mungkin dapat membantu mereka dalam membuat beberapa keputusan ketika menjalankan aktiviti harian atau melakukan rancangan perjalanan seperti percutian ke sesuatu lokasi.

Semoga masyarakat dapat menggunakan aplikasi ini dengan sebaiknya supaya kes penyakit berjangkit di Malaysia dapat ditangani dengan lebih baik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI