26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaBisnes & EkonomiElon Musk keluar notis makluman kepada kakitangan Twitter

Elon Musk keluar notis makluman kepada kakitangan Twitter

Lebih seminggu selepas pengumuman Elon Musk akan membeli Twitter, orang terkaya di dunia mengeluarkan notis kepada kakitangan Twitter tentang apa yang mereka boleh harapkan.

Antara beberapa harapan lain, Musk berkata beliau menghargai etika kerja yang positif. Musk memberi maklum balas menerusi hantaran Twitternya sebelum ini tentang arah tuju yang beliau mahu lihat dalam Twitter selepas mengambil alih pemilikan firma itu.

“Jangkaan etika kerja adalah melampau, tetapi jauh lebih rendah daripada yang saya minta berbanding untuk diri saya sendiri,” kata Musk di Twitter pada hujung minggu lalu.

Elon Musk (Gambar oleh Andrew Kelly/REUTERS)

Pada 25 April, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tesla dan Twitter mengumumkan firma itu menerima tawaran AS$44 bilion Musk. Sementara itu, dilaporkan Musk akan berkhidmat sebagai CEO sementara firma itu sebaik sahaja perjanjian selesai, walaupun Musk tidak mengeluarkan komen awam mengenai tuntutan itu.

Pemfailan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) pada 5 Mei memberi isyarat bahawa Musk mengumpul AS$7.14 bilion untuk membiayai pembelian Twitter.

Dalam hantaran sebelum ini, jutawan paling kaya di dunia itu menggembar-gembur bahawa Twitter di bawah kepimpinannya akan “lebih tertumpu pada kejuruteraan perisian tegar, reka bentuk, infosec [dan] perkakasan pelayan.”

“Saya amat mempercayai bahawa semua pengurus dalam bidang teknikal semestinya sungguh cemerlang dari segi teknikal,” tulis Musk. “Para pengurus dalam perisian mestilah penulis perisian yang hebat atau ia seperti kapten pasukan berkuda yang tidak boleh menunggang kuda!”

Apabila perjanjian itu diumumkan, Elon Musk mencadangkan beliau akan memberi penekanan kepada kebebasan bersuara selepas pengambilalihan, yang boleh mengambil masa beberapa minggu atau bulan untuk diselesaikan. Sebelum ini, Musk telah mengkritik dasar penyederhanaan kandungan Twitter.

Gambar hiasan / Pixabay

“Kebebasan bersuara adalah asas kepada demokrasi yang berfungsi, dan Twitter ialah dataran bandar digital di mana perkara-perkara penting untuk masa depan umat manusia dibahaskan,” kata Musk dalam satu kenyataan. “Saya juga mahu menjadikan Twitter lebih baik daripada sebelumnya dengan mempertingkatkan produk dengan ciri baharu, menjadikan algoritma sumber terbuka untuk meningkatkan kepercayaan, menewaskan bot spam dan mengesahkan semuanya manusia. Twitter mempunyai potensi yang sangat besar—saya berharap dapat bekerjasama dengan syarikat dan komuniti pengguna untuk membuka kuncinya.”

Pada 6 Mei, Twitter dan Elon Musk telah disaman oleh dana pencen Florida yang bertujuan untuk menghalang Musk daripada mempercepatkan dalam pelaksanaan pengambilalihan syarikat itu. Dalam aduan yang difailkan di Delaware, Dana Pencen Polis Orlando menulis Elon Musk tidak dapat menyelesaikan pengambilalihan sehingga sekurang-kurangnya 2025 melainkan dua pertiga daripada saham yang tidak dimiliki olehnya diluluskan.

Tuntutan saman itu menyatakan Elon Musk hanya menjadi “pemegang saham yang berminat” selepas mengambil alih lebih daripada 9 peratus kepentingan Twitter, yang memerlukan penangguhan. Twitter dan lembaga pengarah, termasuk Ketua Eksekutif Parag Agrawal, juga difailkan sebagai defendan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI