26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGlobal80 'pelakon mencurigakan' dan 'saksi penting' dalam pemerhatian peguam pembelaan kes pencerobohan...

80 ‘pelakon mencurigakan’ dan ‘saksi penting’ dalam pemerhatian peguam pembelaan kes pencerobohan Capitol AS 6 Januari

Peguam pembelaan sedang berusaha untuk mengenal pasti dan menyiasat 80 pelakon mencurigakan juga sebagai saksi penting, beberapa orang dalam kalangan mereka yang didakwa menjalankan operasi perangkap terhadap Oath Keepers pada 6 Januari 2021, dan melakukan jenayah termasuk mengalihkan pagar keselamatan, melanggar garisan polis, menyerang pegawai polis, dan menghasut orang ramai untuk menyerbu Capitol Amerika Syarikat.

Dalam usul (pdf) dan dokumen tambahan (pdf) yang difailkan selepas jam 11 malam pada 5 Mei di mahkamah persekutuan di Washington, peguam Brad Geyer menyenaraikan 80 orang, yang beberapa daripada mereka dikatakan boleh menjadi sama ada ejen kerajaan atau pencetus provokasi. Orang awam dilihat dalam video yang beroperasi secara terkoordinasi di seluruh kawasan Capitol pada 6 Januari, dakwa peguam itu.

Cadangan Geyer mengenai rancangan perangkap akan bergema senada dengan berpuluh-puluh peguam bela lain pada 6 Januari, yang muncul sejurus dua lelaki dibebaskan daripada dakwaan komplot untuk menculik Gabenor Michigan Gretchen Whitmer (D). Terdapat juri yang digantung atas tuduhan terhadap dua defendan lain. Juri dalam kes itu dibenarkan untuk mempertimbangkan perangkap FBI sebagai pembelaan.

Gambar oleh peguam Brad Geyer/grafik via The Epoch Times

Geyer, yang mewakili defendan Kenneth Harrelson dari Oath Keepers, sedang mendapatkan perintah mahkamah daripada Hakim Daerah Amerika Syarikat Amit Mehta yang memaksa pendakwa raya persekutuan untuk membantu mengenal pasti individu tersebut dan mendedahkan sama ada mereka bekerja untuk penguatkuasaan undang-undang atau mana-mana agensi kerajaan pada 6 Januari. Geyer menulis maklumat adalah ekskulpatori untuk memihak defendan, yang memaksa kerajaan untuk menghasilkannya. Defendan Oath Keepers lain dijangka akan menyertai usul itu.

Pemfailan 5 Mei itu dibuat berikutan usul Oath Keepers pada 12 April yang mendakwa sekurang-kurangnya 20 “aset” dari FBI dan Biro Alkohol, Tembakau, Senjata Api dan Bahan Letupan (ATF) telah dibenam dalam kalangan orang ramai pada 6 Januari.

Menurut pemfailan baharu itu, bukti video yang diperoleh oleh pembelaan hanya baru-baru ini menunjukkan sebahagian daripada 80 orang menyerang polis, orang lain dan ahli Oath Keepers; memasuki Capitol di sebelah barat “dengan kebenaran jelas atau persetujuan pelakon kerajaan”; membuka Pintu Columbus di sebelah timur Capitol “dari dalam, mungkin dengan bantuan lebih lanjut daripada pelakon kerajaan”; dan menggunakan “teknik gelagat kesesakan orang ramai yang sofistikated,” mengorientasikan diri mereka di antara penunjuk perasaan dan polis.

Gambar oleh peguam Brad Geyer/ Paparan Skrin The Epoch Times

Pelakon yang mencurigakan dilihat dalam video “bergaul, berbincang dan mengembara dengan orang awam lain, terlibat dalam tingkah laku untuk mengelirukan penguatkuasaan undang-undang melalui topeng badan, topeng muka, perubahan pakaian dan tingkah laku pertelagahan yang mengelirukan,” tulis Geyer.

Orang yang disyaki menggunakan alat pendengaran, telefon satelit dan lain-lain peralatan komunikasi. “Sering kelihatan peranti komunikasi ini nampaknya tidak terjejas oleh sekatan kapasiti atau kesesakan sofistikated yang terbukti digunakan sepanjang hari,” tulis Geyer.

“Sekiranya dapat dibuktikan pelakon yang mencurigakan (SA) ini adalah ejen kerajaan, ini boleh menjadi pembelaan perangkap yang akan melupuskan dakwaan ke-7 ini sebelum perbicaraan,” kata usul itu.

“Jika boleh dibuktikan kesemua SA, walaupun tanpa membuktikan agensi kerajaan, dari barat atau tempat lain, telah dibenarkan masuk ke Capitol dan/atau membantu membuka Pintu Columbus dari dalam—kesimpulan yang munasabah daripada keterangan video—juri yang munasabah mungkin membuat kesimpulan bahawa satu atau lebih SA mempunyai tajaan kerajaan,” tulis Geyer.

Sebelas anggota Oath Keepers telah didakwa pada 12 Januari dengan konspirasi menghasut, menghalang prosiding kerajaan, dan pertuduhan lain. Kerajaan mendakwa ahli Oath Keepers melakukan jenayah itu untuk menghalang pengesahan undi Electoral College dalam pilihan raya presiden 2020.

Dua defendan ahli Oath Keepers daripada 11 yang asal menerima tawaran yang dikemukakan oleh pendakwa raya dan mengaku bersalah atas konspirasi dan halangan menghasut. Seorang lagi ahli Oath Keepers dari North Carolina telah didakwa pada 4 Mei dengan pertuduhan yang sama dan mengaku bersalah pada 5 Mei. Ketiga-tiga mereka dijangka membantu FBI dalam siasatan 6 Januari yang sedang berjalan.

Geyer mencadangkan Oath Keepers yang memasuki Capitol Rotunda melalui Pintu Columbus yang terkenal di atas tangga timur telah terperangkap oleh pelakon mencurigakan yang mempengaruhi untuk masuk dan cuba menolak mereka ke dalam Capitol selepas pintu dibuka dari dalam.

“Bukti prima facie mengenai rancangan perangkap (kemungkinan besar tanpa agensi kerajaan rasmi) menjadi mustahil untuk diabaikan dalam video,” tulis Geyer.

Video yang dirakam oleh kru televisyen Perancis, dan rakaman pengawasan di bawah perakuan mahkamah menimbulkan “kebimbangan signifikan para pemberi maklumat, influencer dan penghasut yang aktivitinya kini boleh diperhatikan dengan jelas,” kata nota kaki dalam usul itu.

Contoh meragukan

“Tingkah laku yang boleh diperhatikan kini mencadangkan jenis latihan khusus, koordinasi, sokongan logistik, masa, matlamat dan objektif bersama yang kerajaan sifatkan berpunca daripada Oath Keepers,” tulis Geyer. “Dakwaan tingkah laku terhadap Oath Keepers yang nampaknya telah dilakukan oleh orang lain sebelum Oath Keepers dibawa ke hadapan Pintu Columbus.”

Keterangan dalam video baharu “bukan sahaja mengecam defendan Harrelson dan Oath Keepers dengan cara yang memaksa, ia juga menunjukkan sekumpulan besar SA yang benar-benar melakukan jenayah yang didakwa dilakukan oleh Oath Keepers di mana ia menjadi pusat kes kerajaan,” menurut usul itu.

Ramai individu yang tidak dikenali dalam pemfailan mahkamah dirujuk dengan nama samaran hashtag yang diberikan oleh laman web Sedition Hunters.

“James Dean Wannabe” berdiri di tiang berhampiran Pintu Columbus dan mengetuai “serangan ganas oleh SA terhadap polis dengan bahan kimia dan cokmar,” tulis Geyer.

Sebaik sahaja pintu dalaman Rotunda dibuka, James Dean Wannabe dirakam menuju di dalam pintu dan mula menarik penunjuk perasaan ke dalam Capitol dengan ganas, kata dokumen itu. Dia juga membantu memerangkap ahli Oath Keepers James Dolan ke dalam ruang yang sempit dengan seorang pegawai Polis Capitol, dakwa laporan itu. Dia kemudian dilihat di tangga timur selepas menukar pakaian dan menanggalkan topinya.

“Lemony Kickit” dan “Lemon Zest,” kedua-duanya terkenal dengan topi berwarna-warni mereka, muncul di titik pelanggaran pertama dan kedua hari itu berhampiran Ray Epps, pencetus provokasi yang didakwa turut dirakam dalam video pada 5 dan 6 Januari ketika merayu penunjuk perasaan untuk masuk ke dalam Capitol.

Video juga merakam Lemony Kickit dan Lemon Zest menolak polis dan melanggar garisan polis di tangga timur sebelum mereka menaiki tangga ke Pintu Columbus.

Pintu Columbus ditutup

Video yang dirujuk dalam usul Geyer menunjukkan Pintu Columbus iaitu pintu gangsa gergasi setinggi 17 kaki, 20,000 paun ditutup apabila orang ramai berkumpul di bahagian bawah tangga dan kemudian melanggar garisan polis. Apabila kesesakan orang ramai sampai ke puncak, pintu seperti kubu itu masih ditutup. Tidak jelas bila, atau mengapa, pintu itu telah dibuka.

Pendedahan penting itu menyokong hujah yang dibuat pada bulan Januari oleh peguam Jonathon Moseley, yang memberitahu pendakwa raya anak guamnya, Kelly Meggs, tidak mungkin dapat memecahkan pintu kerana mereka dikawal dari dalam Capitol.

“Pintu luar daripada acuan gangsa padu memerlukan bazooka, peluru artileri, atau bahan letupan gred tentera C4 untuk dipecahkan,” tulis Moseley dalam surat kepada pendakwa raya persekutuan. “Itu sudah tentu tidak boleh berlaku. Anda lebih cepat memecah masuk ke dalam peti besi bank berbanding memecahkan gangsa luar Pintu Columbus.”

Gambar oleh peguam Brad Geyer / Paparan Skrin The Epoch Times

Pintu Columbus yang tinggi menuju ke Rotunda di sebelah timur Capitol A.S. dikawal dengan kunci magnet yang hanya boleh dibuka dari dalam dengan menggunakan kod keselamatan yang dikawal oleh Polis Capitol, Moseley menulis dalam memo lapan muka surat pada bulan Januari.

Dua pintu dalam dikawal ketat dengan kunci magnet dan tidak boleh dibuka dari luar. Dua kali dalam masa sejam pada 6 Januari, pelakon yang mencurigakan membuka pintu dalaman itu dari dalam Rotunda, video pengawasan menunjukkan.

Menurut pemfailan Geyer, sebilangan besar pelakon mencurigakan mengawal adegan itu terus di hadapan Pintu Columbus selepas pintu gergasi dibuka. Mereka menghalau penunjuk perasaan tetap dengan semburan lada dan memindahkan pelakon lain ke tempatnya. Oath Keepers, yang masing-masing dibayangi oleh sekurang-kurangnya seorang pelakon mencurigakan, diletakkan dalam posisi dan dipujuk ke arah pintu masuk.

Enam hingga lapan pelakon yang mencurigakan menyerang polis dengan cokmar sebagai persediaan untuk melanggar pintu masuk, tulis Geyer.

“Secara dinamik dalam asakan ramai menjadikan ini hampir tidak kelihatan atau dalam sepintas lalu kepada hampir semua sudut kamera yang tersedia secara terbuka, jadi kebanyakan individu dalam kesesakan orang ramai tidak dapat menyedari serangan kimia ini berlaku dan pastinya tiada siapa yang tahu siapa yang berdiri di atas tangga yang merupakan tempat Oath Keepers telah diletakkan tepat pada masa ini.”

Kesan langsung ialah Oath Keepers, yang telah menaiki tangga timur, dihanyutkan ke arah Capitol bersama kumpulan pelakon yang mencurigakan, dakwa dokumen itu. Para pelakon menyerang polis, memecahkan pintu, dan membawa kesesakan ramai ke dalam Rotunda.

Beberapa bukti dan keterangan video yang dirujuk dalam usul mahkamah telah disunting daripada dokumen itu kerana ia adalah sebahagian daripada lebih 14,000 jam video di bawah perakuan mahkamah yang dilindungi.

Gambar oleh peguam Brad Geyer / Paparan Skrin The Epoch Times

Pemfailan mahkamah akan membawa perhatian baru kepada isu pencetus provokasi di Capitol Amerika Syarikat. Epps, bekas ahli Oath Keepers dari Arizona, menafikan dia bekerja sebagai pemberi maklumat untuk kerajaan pada 5 dan 6 Januari.

Pendakwa raya persekutuan mengumumkan pada awal tahun ini bahawa mereka akan mendedahkan lebih banyak maklumat tentang Epps, yang gambarnya telah dialih keluar daripada senarai paling dikehendaki FBI pada 6 Januari. Dia tidak ditahan atau didakwa, walaupun dia menggesa orang ramai memasuki Capitol dan hadir apabila barisan polis telah dilanggar oleh penunjuk perasaan.

Beberapa pelakon yang mencurigakan dalam senarai Geyer juga dilihat di lorong di luar Lobi Speaker tempat Ashli Babbitt ditembak pada jam 2:44 petang 6 Januari 2021. Terdapat beberapa individu tidak dikenali lain yang berdiri berhampiran Babbitt sebelum dia cuba memanjat keluar dari lorong dan ditembak serta dibunuh oleh Polis Capitol Leftenan Michael Byrd.

Tiga saksi kejadian tembakan Babbitt telah dikeluarkan daripada senarai paling dikehendaki FBI pada April 2021 tanpa penjelasan. Ketiga-tiga lelaki itu belum dikenal pasti atau didakwa.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI