27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaBerita UtamaKenderaan berat dilarang menggunakan lebuh raya sepanjang dua tempoh perayaan Aidilfitri

Kenderaan berat dilarang menggunakan lebuh raya sepanjang dua tempoh perayaan Aidilfitri

Kementerian Pengangkutan akan mengenakan larangan ke atas kenderaan berat daripada menggunakan lebuh raya untuk tempoh lima hari sepanjang perayaan Hari Raya Aidilfitri akan datang. 

Larangan itu akan dikenakan dalam dua tempoh, iaitu dari 30 April hingga 2 Mei 2022 dan dari 7 Mei hingga 8 Mei 2022.

Twitter

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong mengumumkan larangan itu akan diwartakan tidak lama lagi.

Tujuan di sebalik larangan itu adalah supaya trafik berjalan lancar berikutan jangkaan peningkatan jumlah kenderaan di lebuh raya ketika rakyat Malaysia pulang ke kampung halaman pada musim perayaan, Harian Metro melaporkan.

Sekadar Gambar Hiasan

“Saya telah menandatangani perintah itu, sama seperti yang dikenakan sebelum ini yang mana ia akan dikenakan tiga hari sebelum Hari Raya dan dua hari selepas itu. Apabila ia diwartakan, semua pemilik permit, terutama kenderaan komersial terikat dengan perintah itu,” Datuk Seri Wee Ka Siong menegaskan.

Menteri Pengangkutan seterusnya berkata, terdapat sistem pengumuman untuk larangan itu dan spesifikasi kenderaan berat bagi larangan yang mana adalah sama seperti yang dikuatkuasakan sebelum ini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI