29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaGlobalElon Musk tawar beli Twitter sepenuhnya, mahu galakkan kebebasan bersuara

Elon Musk tawar beli Twitter sepenuhnya, mahu galakkan kebebasan bersuara

Jutawan dunia, Elon Musk, dilaporkan telah membuat tawaran untuk membeli “100 peratus Twitter” dengan harga sekitar $43 bilion. Tujuan pembelian tersebut dikatakan untuk merealisasikan “potensi luar biasa” syarikat tersebut untuk menjadi platform sebenar bagi menggalakkan kebebasan bersuara.

Musk membuat tawaran untuk membeli Twitter dengan harga $54.20 sesaham secara tunai, menurut surat yang ditujukan kepada Pengerusi Twitter, Bret Taylor, pada 14 April.

Langkah itu merupakan tawaran untuk mengubah Twitter menjadi syarikat persendirian, dengan berkesan memberikan Musk kawalan bagaimana platform tersebut dijalankan.

‘Saya Percaya Pada Potensinya’

Musk pada masa lalu telah mempersoalkan komitmen Twitter terhadap kebebasan bersuara dan baru-baru ini membeli hampir 10 peratus daripada syarikat itu. Tindakan tersebut telah mencetuskan spekulasi sama ada dia mempunyai rancangan untuk mencabar dasar syarikat, yang dituduh berat sebelah anti-konservatif.

Twitter telah berulang kali menafikan dakwaan menapis beberapa pandangan minoriti dan konservatif politik.

“Saya melabur dalam Twitter kerana saya percaya potensinya untuk menjadi platform untuk kebebasan bersuara di seluruh dunia, dan saya percaya kebebasan bersuara adalah keperluan masyarakat supaya demokrasi berfungsi,” tulis Musk dalam surat itu.

Selepas pembelian 9.2 peratus kepentingan dalam Twitter Musk kini merupakan pemegang saham individu terbesar dan dia kini ditawarkan kerusi dalam lembaga pengarah syarikat itu, yang pada mulanya seperti diterima tetapi kemudian ditolak.

Penolakan kerusi lembaga mencetuskan spekulasi sama ada Musk mempunyai rancangan untuk melancarkan pengambilalihan Twitter. Pihak SEC menyatakan bahawa Musk tidak mempunyai “rancangan atau niat sekarang” untuk membeli lebih banyak saham Twitter, tetapi “memiliki hak untuk menukar rancangannya pada bila-bila masa.”

‘Kebebasan Bersuara Adalah Penting’

Musk telah berulang kali mempersoalkan komitmen Twitter terhadap kebebasan bersuara.

Pada 25 Mac, Musk telah memuat naik ciapan kepada 80 juta lebih pengikutnya dengan menulis bahawa “kebebasan bersuara adalah penting untuk demokrasi yang berfungsi” dan bertanya kepada pengikutnya sama ada mereka percaya Twitter “berpegang teguh” kepada prinsip ini.

Lebih 2 juta pengguna Twitter mengambil kira, dengan 70.4 peratus mengundi “tidak.”

Berita awal tentang penglibatan Musk yang lebih besar dalam Twitter, termasuk potensi kenaikannya sebagai ahli lembaga pengarah, telah disambut dengan panggilan daripada konservatif untuk dia merangka peraturan baharu di syarikat itu.

Monica Crowley, bekas penolong setiausaha Perbendaharaan di bawah Trump, berkata dalam tweet, “Sekarang Elon Musk adalah pemegang saham terbesar Twitter, dia harus menuntut penamatan penapisan politik, pembaharuan seluruh syarikat, dan pengembalian semula Presiden [Donald] Trump.”

Sebelum ini, Twitter telah melakukan sekatan ke atas akaun Twitter bekas presiden itu daripada platform berikutan pelanggaran Capitol pada 6 Januari, mendakwa jawatannya melanggar dasar mengagungkan keganasan.

‘Perlu Diubah’

Surat Musk kepada Taylor menjelaskan bahawa dia sedang mencari jalan untuk menggalakkan kebebasan bersuara di Twitter.

“Sejak membuat pelaburan saya kini menyedari syarikat itu tidak akan berkembang maju dan tidak memenuhi keperluan masyarakat. Twitter perlu diubah sebagai syarikat swasta,” kata Musk, merujuk kepada “keharusan masyarakat” dalam kebebasan bersuara.

Dia berkata dia menawarkan untuk membeli “100 peratus Twitter dengan harga $54.20 sesaham secara tunai, premium 54 [peratus] sepanjang hari sebelum saya mula melabur dalam Twitter dan premium 38 [peratus] sepanjang hari sebelum pelaburan saya diumumkan secara terbuka.”

“Tawaran saya adalah tawaran terbaik dan terakhir saya dan jika ia tidak diterima, saya perlu mempertimbangkan semula kedudukan saya sebagai pemegang saham,” tambahnya.

Kini saham Twitter meningkat hampir 7 peratus dalam dagangan pra-pasaran.

The Epoch Times menghubungi Twitter untuk mengulas mengenai bidaan pembelian Musk. Syarikat itu membalas dengan satu kenyataan yang mengatakan bahawa ia telah menerima cadangan Musk sambil menambah bahawa mereka akan “menyemaknya dengan teliti” dan mengambil keputusan berdasarkan kepentingan syarikat dan pemegang saham.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI