30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaPenerbangan MH2664 ke Tawau berpatah balik ke KLIA akibat masalah teknikal

Penerbangan MH2664 ke Tawau berpatah balik ke KLIA akibat masalah teknikal

SEPANG: Beberapa penumpang ‘terlambung’ di tempat duduk mereka, ketika penerbangan Malaysia Airlines ke Tawau tiba-tiba ‘menjunam’ 7,000 kaki.

NST

Pemandu pesawat terpaksa berpatah balik ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ekoran pesawat MH2664 yang dijadualkan berlepas ke Tawau, Sabah itu mengalami masalah teknikal. Tambahan pula, ketika kejadian berlaku, cuaca buruk menyukarkan pengedalian pesawat pada tahap yang lebih baik.

Menerusi catatan salah seorang penumpang pesawat MH2664 itu Halimah Nasoha, pesawat model Boeing 737-800 yang berlepas dari KLIA pada jam 2.30 petang tersebut melakukan ‘junaman tajam’, kira-kira 30 minit selepas berlepas. Katanya lagi, penerbangan tersebut menjunam dari ketinggian 31,000 kaki ke 24,000 kaki dalam masa beberapa saat, berdasarkan pemeriksaannya pada aplikasi Radar Penerbangan.

Halimah menceritakan detik-detik cemas yang berlaku di mana dia ‘terlambung’ di tempat duduknya kerana tidak memakai tali pinggang keledar. Ini kerana ketika kejadian berlaku, tanda tali pinggang keledar tidak bernyala.

“Pesawat itu tidak stabil selama kira-kira 10 minit dan melakukan junaman sekali lagi tetapi tidak seteruk junaman pertama,” kata Halimah. Katanya lagi, beberapa penumpang menjerit dan menangis kerana takut akan ancaman terhadap nyawa mereka.

Dalam satu kenyataan yang dibuat oleh MAS, pemandu pesawat membuat keputusan berpatah balik sebagai langkah berjaga-jaga demi keselamatan penumpang. Katanya, “Penerbangan Malaysia Airlines MH2664 dari Kuala Lumpur ke Tawau pada 03 April 2022 melakukan penerbangan pusing balik disebabkan masalah teknikal pada pesawat tersebut, ditambah dengan cuaca buruk semasa dalam perjalanan.” Katanya lagi, pesawat terbabit selamat mendarat di KLIA pada jam 5.03 petang.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI