26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaGlobalMengejutkan! Selepas 3 tahun di dalam tanah, beg plastik terbiodegradasi masih utuh

Mengejutkan! Selepas 3 tahun di dalam tanah, beg plastik terbiodegradasi masih utuh

Beg plastik terbiodegradasi masih utuh dan boleh membawa belian biarpun selepas tiga tahun ditinggalkan di kawasan semula jadi. Lima jenis beg plastik yang ditemui di kedai-kedai United Kingdom diuji untuk melihat apakah yang terjadi terhadap plastik-plastik itu jika dibiarkan bersepah di persekitaran semula jadi. Kesemua beg plastik tersebut hancur menjadi serpihan selepas terdedah kepada udara selama sembilan bulan. Namun, selepas tiga tahun di dalam tanah atau laut, didapati tiga jenis beg plastik masih utuh termasuklah beg plastik terbiodegradasi.

Lanjutan daripada penemuan itu, beg kompos didapati lebih mesra alam sekitar, sekurang-kurangnya di dalam laut. Selepas tiga bulan berada di dalam persekitaran marin, mereka telah ‘lenyap’ tetapi masih boleh ditemui di dalam tanah 27 bulan kemudian.

Saintis di Universiti Plymouth menguji tiga jenis bahan pada selang masa yang sama untuk melihat bagaimana bahan-bahan tersebut terurai. Menurut mereka, kajian tersebut menimbulkan tanda tanya mengenai produk terbiodegradasi yang dipasarkan kepada pengguna sebagai alternatif kepada plastik tidak boleh dikitar semula.

“Untuk beg plastik terbiodegradasi yang mampu melakukannya sungguh mengejutkan,” kata Imogen Napper yang mengetuai kajian itu.

“Apabila anda melihat sesuatu dilabel dengan cara itu, saya fikir anda secara automatik menganggap ia akan merosot lebih cepat daripada beg konvensional.”

“Tetapi selepas tiga tahun sekurang-kurangnya, penyelidikan kami menunjukkan bahawa itu mungkin tidak berlaku.”

Menurut Richard Thompson, ahli biologi marin Britain yang mempunyai kerjaya dalam kajian sisa plastik, mereka benar-benar terkejut selepas mendapati beg plastik yang dilabelkan terbiodegradasi bukan sahaja utuh tetapi boleh membawa hampir 2.3 kilogram barangan runcit.

Jika sesuatu itu diperbuat daripada bahan terbiodegradasi, ia boleh diuraikan oleh organisma hidup seperti bakteria dan kulat.

Lihat sebiji buah yang dibiarkan di atas rumput, berikan masa kepadanya dan ia akan lenyap sepenuhnya. Fakta sebenar menunjukkan buah tersebut “dihadam” oleh mikroorganisma.

Perkara tersebut berlaku terhadap bahan semula jadi tanpa sebarang campur tangan manusia yang meletakkan syarat seperti suhu dan ketersediaan oksigen.

Pengkomposan (rujukan PRPM: pemecahan jirim organik oleh mikroorganisma, secara yang terkawal. Proses ini melibatkan penguraian bahan buangan pejal menjadi hasil yang stabil untuk digunakan dalam pertanian) juga mengalami perihal yang sama tetapi ia dikawal oleh manusia untuk mempercepatkan proses tersebut.

Beg plastik boleh kompos Koperasi adalah untuk sisa makanan dan dikelaskan sebagai kompos, beg itu perlu diuraikan dalam tempoh 12 minggu di bawah keadaan tertentu.

PEXELS

Para saintis di Plymouth juga telah mempersoalkan betapa efektifnya bahan terbiodegradasi sebagai solusi jangka panjang kepada masalah plastik sekali guna.

“Penyelidikan ini menimbulkan sejumlah persoalan tentang apa yang dijangkakan oleh orang awam apabila mereka melihat sesuatu yang dilabel sebagai terbiodegradasi”

“Di sini kami menunjukkan bahawa bahan yang dikaji tidak memberikan sebarang kelebihan yang konsisten, boleh dipercayai dan relevan dalam konteks sampah marin.

“Ia membimbangkan saya bahawa bahan novel juga memberi cabaran dalam proses kitar semula,” kata Profesor Richard Thompson, ketua ccc.

Dalam kajian itu, para saintis memetik satu laporan Suruhanjaya Eropah 2013 yang mencadangkan sekitar 100 bilion beg plastik dikeluarkan setiap tahun.

Sejak itu, pelbagai kerajaan, termasuk United Kingdom telah memperkenalkan langkah seperti bayaran untuk mengurangkan jumlah plastik yang telah digunakan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI