27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGlobalMayat mangsa pembunuhan didakwa warga Malaysia ditemui selepas lebih setahun dilapor hilang...

Mayat mangsa pembunuhan didakwa warga Malaysia ditemui selepas lebih setahun dilapor hilang di pedalaman Australia

Mayat didakwa warga Malaysia, Jacky Wong Chong Kai, dipercayai ditemui di kawasan pedalaman di New South Wales (NSW), Australia selepas lebih setahun laporan kehilangannya.

Menurut 9news, rangka manusia ditemui di Killongbutta, 40 kilometer ke barat laut Bathurst, kira-kira jam 3.30 petang (waktu tempatan) pada 3 April.

Facebook

Bagaimanapun, mayat itu masih belum dikenal pasti secara rasmi. Pemeriksaan forensik dan ujian DNA akan dijalankan, tetapi polis percaya ia milik Wong, juga dikenali sebagai Jacky.

Mangsa berusia 24 tahun itu dipercayai dibunuh antara 25 Disember 2020 dan 8 Januari 2021.

Bagaimanapun, news.com.au melaporkan keluarganya di Malaysia berhubung kali terakhir dengannya pada 28 Disember 2020. Jacky telah tinggal di Sydney yang terletak kira-kira 244 kilometer ke timur lokasi mayatnya didakwa ditemui sejak 2016.

Gambar news.com.au

Keluarganya memberitahu polis, mereka percaya Wong bekerja di New South Wales sebelum kehilangannya.

Wong berpindah ke Australia dengan visa percutian, tetapi sebenarnya, dia bekerja untuk sindiket jenayah Asia Tenggara, menurut media tempatan.

“Kami tahu Jacky bekerja untuk perusahaan jenayah yang terlibat dalam penanaman ganja di wilayah NSW pada masa dakwaan pembunuhannya,” kata komander skuad Dadah dan Senjata Api Detektif Supt. John Watson dalam pasukan detektif Strike Force Heighway NSW.

“Keadaan kematiannya amat mengerikan.”

Facebook

“Kumpulan penjenayah ini terkenal menyasarkan individu muda dengan janji wang mudah, yang biasa menyebabkan mereka terpaksa bekerja di rumah penanaman haram di hartanah terpencil,” katanya.

Ganja ialah bahan ubatan dan dadah terlarang di NSW melainkan ia ditetapkan undang-undang secara sah sebagai ubat-ubatan.

Polis mendakwa pembunuhan “mengerikan” itu mungkin disebabkan oleh pertikaian mengenai wang membabitkan lebih ramai anggota kanan kumpulan itu.

Facebook

The Sydney Morning Herald melaporkan Jacky Wong bekerja sebagai penjaga tanaman ganja yang terdiri antara 500 dan 1,000 pokok.

Tiga daripada yang disyaki pembunuh Wong yang berusia 33, 28 dan 22 tahun telah didakwa berhubung kematiannya pada bulan lalu.

Susulan tangkapan dan pendakwaan itu, polis mula menggeledah sebuah hartanah luar bandar di Killongbutta.

Pada hari Isnin, 4 April, polis mengeluarkan rakaman carian, dengan para pegawai dilihat menggali dan mengais tanah di kawasan luar bandar New South Wales.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI