30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaBerita UtamaHummer terbesar dunia dengan 4 enjin diesel di setiap roda melintasi jalan...

Hummer terbesar dunia dengan 4 enjin diesel di setiap roda melintasi jalan awam membuatkan semua yang memandangnya ternganga!

Seorang Sheikh yang ‘gilakan’ kereta telah membina Hummer H1 terbesar di dunia. Kenderaan gergasi itu digelar Hummer H1 X3 kerana mempunyai ketinggian 21.6 kaki (6.6 meter), panjang 46 kaki (14 meter) dan lebar 20 kaki (6 meter). Hummer H1 X3 boleh dipandu sepenuhnya serta membawa penumpang. Penumpang tidak berasa risau untuk keluar mencari tandas kerana kenderaan dua tingkat tersebut dilengkapi tandas dan singki. Bukan itu sahaja, penumpang juga tidak akan berasa bosan kerana mereka dapat melihat pemandangan yang terbentang seluas 360 darjah!

Hummer H1 X3 itu telah ditempah oleh pengumpul kenderaan 4X4 iaitu Sheikh Hamad Bin Hamdan Al Nahyan. Beliau yang juga dikenali sebagai ‘Rainbow Sheikh’ merupakan seorang jutawan dari keluarga diraja Emirates dan setaraf dengan Datuk Bandar Abu-Dhabi. Beliau mempunyai struktur berbentuk piramid yang dibina khas untuk mempamerkan koleksi keretanya kepada masyarakat umum. Gelaran ‘Rainbow Sheikh’ itu diberikan kepadanya kerana beliau memiliki koleksi Mercedes S Class yang semuanya terdapat dalam tujuh warna berbeza.

DAILYMAIL

Koleksi keretanya bukan sahaja termasuk ‘supercar’ terkini seperti Ferrari, Lamborghini, Mercedes-Benz, BMW dan Porsche, tetapi juga kereta klasik dan beberapa buah kereta lama yang telah dibaiki. Salah satu kereta klasiknya termasuklah Ford Model T yang telah diberikan nafas baharu. Beliau juga memiliki Dodge Power Wagon terbesar di dunia yang beratnya sekitar 50 tan dan merupakan kenderaan terbesar di muziumnya.

Dengan pembinaan Hummer H1 X3, ia akan menjadi kebanggaan di Muzium Sejarah Sharjah Off Road di United Arab Emirates di mana Sheikh memegang rekod Dunia Guinness untuk koleksi terbesar kenderaan 4X4 dengan 718 model.

INSTAGRAM

Orang awam ternganga apabila melihat betapa besarnya Hummer H1 X3 ketika kenderaan itu dibawa ke Muzium Sejarah Sharjah Off Road melalui jalan awam. Ramai orang yang mengambil kesempatan untuk merakam gambar dan video ketika Hummer H1 X3 melintas di hadapan mereka.

Untuk sampai ke Muzium Sejarah Sharjah Off Road, sekumpulan kecil pekerja telah membantu dan membimbing Hummer H1 X3 itu menyusuri lebuh raya panjang United Arab Emirates dengan kelajuan hanya 20 batu sejam.

Muzium menyifatkan Hummer H1 X3 adalah tiga kali ganda lebih besar daripada sebuah Hummer H1 normal mengikut skala dan 27 kali ganda mengikut jumlah.

INSTAGRAM

Hummer H1 X3 dibina menggunakan rangka kenderaan kargo amfibia berkulit keluli LARC-LX tentera Amerika Syarikat. Kenderaan gergasi itu berfungsi dengan empat enjin diesel yang terletak di setiap satu roda.

Dikhabarkan, mereka merancang untuk menempatkan bilik tidur dan bilik mandi di dalam Hummer H1 X3. Pada ketika ini, dengan berlantaikan kayu, terdapat tangga di tingkat pertama Hummer H1 X3 beserta tandas dan singki.

Manakala di tingkat kedua pula terdapat ruang hiburan peribadi dengan pemandangan 360 darjah di mana tetamu rumah dan rakan-rakan dijemput dan dihiburkan. Kabin stereng yang menempatkan pemandu juga berada di tingkat kedua.

Hummer H1 X3 diletakkan di Muzium Sejarah Sharjah Off Road sebagai tarikan untuk pelancong dan pelawat. Kenderaan gergasi tersebut akan menjadi koleksi mutakhir Muzium Sejarah Sharjah Off Road. Muzium yang terletak 30 kilometer dari utara Dubai itu merupakan tarikan berdasarkan kecintaan Sheikh terhadap kenderaan ‘all-terrain vehicles’ (kenderaan bermotor terbuka kecil dengan satu tempat duduk dan tiga atau lebih roda yang dipasang dengan tayar besar, direka untuk digunakan di atas tanah yang kasar) di mana Hummer H1 X3 sebagai binaan teragung.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI