33.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaGentar melihat sekumpulan kerbau, singa ini terus panjat pokok untuk selamatkan diri

Gentar melihat sekumpulan kerbau, singa ini terus panjat pokok untuk selamatkan diri

Siapa sahaja yang tidak kenal dengan raja rimba, singa yang sememangnya terkenal dengan sifat buas dan garangnya. Dengan segala kekuatan yang dimilikinya membuatkan tidak ada haiwan yang berani berhadapan dengan haiwan liar ini dan inilah yang menyebabkan singa digelar ‘raja rimba’.

Namun begitu, pernahkah anda melihat raja rimba ini dalam ketakutan ketika berhadapan dengan haiwan lain? Jarang atau mungkin tidak pernah sekalipun kita melihat spesies tersebut dalam ketakutan, bukan? Kali ini, anda boleh saksikan sendiri apa yang terjadi apabila singa berada dalam ketakutan terhadap haiwan lain. Bunyi seperti mustahil tapi ianya memang berlaku…

Dalam sebuah video yang mula tular sejak awal tahun ini menunjukkan seekor singa Afrika sedang ‘tergantung’ di atas pokok kerana takut akan sekumpulan kerbau yang berada di sekitar situ. Namun, lokasi sebenar video itu direkod masih belum didedahkan.

Melihat akan jumlah kerbau yang sangat banyak ditambah pula dengan saiz mereka yang semuanya besar membuatkan singa tersebut berada dalam ketakutan dan merasakan perlu untuk menyelamatkan diri. Kelihatan tangan kakinya sangat kuat berpegang pada pokok seolah-olah dia sedang berhadapan dengan ‘ajalnya’ ketika itu. Kalau terjatuh, ada kemungkinan dia berada dalam keadaan bahaya.

Namun begitu, selepas beberapa saat berpaut pada pokok itu, singa tersebut seolah-olah dapat merasakan keletihan dan secara perlahan-lahan mula turun ke bawah pokok. Apa yang terjadi selepas itu tidak diketahui kerana video tersebut ditamatkan secara tiba-tiba.

Video tersebut telah dimuat naik ke laman sosial Instagram wild_animal_shorts dengan kapsyen, “Singa memanjat pokok untuk menyelamatkan nyawanya daripada sekumpulan kerbau.”

Video itu telah ditonton lebih 22,000 kali dan menerima pelbagai komen daripada netizen sejak disiarkan pada Febuari lalu. Rata-rata netizen terhibur dengan apa yang berlaku. Memang kasihan melihat singa itu dalam keadaan begitu, tetapi kadangkala buatkan haiwan liar ini ketakutan tidak mengapa…

“Kadang-kadang pemburu menjadi yang diburu,” komen seorang netizen terhadap video tersebut.

“Dia boleh lari tetapi dia tidak boleh bersembunyi,” tulis seorang lagi netizen.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI