31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaGlobalPesawat Boeing 737 bawa 132 individu terhempas di China

Pesawat Boeing 737 bawa 132 individu terhempas di China

BEIJING – Sebuah pesawat China yang membawa 132 penumpang dan kru penerbangan dilapor terhempas di kawasan pedalaman di Wilayah Guangxi pada jam 2.20 petang Isnin, 21 Mac.

Kejadian itu turut menyebabkan kebakaran di kawasan pergunungan yang mencetuskan ‘gunung api’.

Twitter

Agensi CCTV melaporkan, kemalangan itu melibatkan penerbangan China Eastern Airlines 737 MU5735 berdekatan bandar Wuzhou di daerah Teng.

Pasukan penyelamat telah dihantar ke lokasi kejadian dan jumlah korban serta mangsa yang terlibat dalam nahas masih belum dapat dipastikan.

Sebelumnya, dalam laporan awal sejurus kejadian itu, media antarabangsa melaporkan terdapat 133 orang di dalam pesawat berkenaan, sebelum dikemas kini menjadi 132 orang.

Twitter

Pesawat jenis Boeing 737 dalam perjalanan dari Kunming ke Guangzhou, dilaporkan gagal tiba ke destinasi mengikut jadual selepas berlepas pada jam 1 petang waktu tempatan.

“Kita terkejut dikhabarkan tentang nahas pesawat China Eastern MU5735,” kata Presiden China, Xi Jinping, dalam siaran khas di CCTV.

Beliau juga mengarahkan segala usaha dilakukan dengan segera untuk mencari sesiapa sahaja yang masih boleh diselamatkan, selain mengenal pasti punca kejadian.

Twitter

Seorang penduduk kampung di kawasan nahas memberitahu media tempatan pesawat berkenaan telah ‘berkecai sepenuhnya’, dan dia menyaksikan kawasan hutan yang terbakar akibat kemalangan di lereng pergunungan itu.

China Eastern Airlines yang berpangkalan di Shanghai merupakan antara syarikat penerbangan terkemuka di negara itu yang beroperasi di 248 destinasi domestik dan antarabangsa.

Penerbangan China Eastern MU5735 dilapor hilang kelajuan lalu menjunam sekitar jam 2.20 petang waktu tempatan.

Pesawat itu kemudian tidak memberi sebarang isyarat atau data di sekitar Wuzhou.

Pesawat tersebut diserahkan kepada China Eastern Airlines daripada Boeing pada Jun 2015 dan telah beroperasi melebihi enam tahun.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI