27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaBerita UtamaLebih 700 rumah atas air musnah dalam kebakaran di Tawau

Lebih 700 rumah atas air musnah dalam kebakaran di Tawau

TAWAU – Dianggarkan lebih 700 buah rumah musnah dalam kejadian kebakaran yang berlaku di perkampungan atas air Kampung Kurnia Jaya, Batu 4, Jalan Apas pada petang Khamis, 17 Mac.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tawau, Julius John Stephen berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kebakaran itu pada jam 4.45 petang.

Twitter

“Operasi pemadaman segera dijalankan sebaik tiba di lokasi kejadian. Struktur hampir semua rumah yang musnah dibina daripada kayu mengakibatkan api kebakaran merebak dengan cepat.

“Keadaan api yang sudah besar juga menyebabkan anggota bomba bertugas pada awalnya sukar mengawal kebakaran.

“Kita juga menghadapi masalah dari segi sumber air yang ada di sini namun api berjaya dikawal dengan menggunakan pam yang sedia ada untuk mendapatkan sumber air laut dan daripada tanker bomba,” katanya kepada Kosmo!

Twitter

Operasi memadam kebakaran membabitkan 49 anggota dan turut dibantu oleh BBP Semporna dan Bomba Komuniti Kampung Kitingan dengan lima bot.

Menurutnya, api berjaya dikawal pada jam 9.37 malam dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan, manakala operasi tamat pada jam 10.40 malam dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.

Sementara itu, salah seorang mangsa kebakaran, Abdullah Ahmad Naning, 54 tahun menceritakan dia bersama isterinya berdepan detik cemas ketika hendak menyelamatkan diri sehingga mereka memasuki rumah jiran dan akhirnya terjun ke laut kerana semua laluan jambatan telah musnah terbakar.

Manakala seorang warga emas Almah Puyung, 63 tahun nekad menggendong dua cucunya dan meredah lumpur serta air laut demi menyelamatkan diri apabila rumah mereka yang didiami selama 15 tahun musnah dalam kebakaran itu.

“Saya tidak fikir apa, saya gendong cucu saya berumur enam bulan serta satu tahun yang berada dalam buaian dan terus menyelamatkan diri,” katanya yang tinggal sehelai sepinggang dalam nada sebak kepada Sinar Harian

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI