31.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaBerita UtamaEjen FBI beri keterangan di Mahkamah Amerika Syarikat: Najib terima RM3.18 bilion...

Ejen FBI beri keterangan di Mahkamah Amerika Syarikat: Najib terima RM3.18 bilion daripada dana 1MDB

Seorang Ejen Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) yang memberi keterangan di mahkamah Amerika Syarikat memberitahu bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak menerima USD756 juta (kira-kira RM3.18 bilion) daripada 1MDB.

Ejen Eric Van Dorn membuat pendedahan itu semasa perbicaraan terhadap bekas jurubank Goldman Sachs Roger Ng di mahkamah persekutuan di Brooklyn, New York pada 14 Mac, lapor Bloomberg.

Selain Najib, Van Dorn memberitahu juri pembiaya buruan Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, mencuri USD1.42 bilion (kira-kira RM5.97 bilion) daripada dana 1MDB.

Twitter

Jumlah besar itu dialir keluar melalui urus niaga bon yang diuruskan oleh Goldman Sachs Group Inc untuk dana kekayaan Malaysia.

Sementara itu, mahkamah mendengar keterangan saksi bahawa bekas pengarah urusan International Petroleum Investment Co milik kerajaan Abu Dhabi, Khadem al-Qubaisi, menerima USD472.8 juta (kira-kira RM1.99 bilion) daripada pengaturan itu.

Selain itu, Van Dorn berkata Roger Ng yang merupakan rakyat Malaysia dan satu-satunya jurubank Goldman Sachs yang didakwa untuk dibicarakan berhubung kes 1MDB — menerima USD35.1 juta (kira-kira RM147.8 juta).

Ejen FBI itu juga memberi keterangan bahawa bekas rakan kongsi Goldman Sachs Group Tim Leissner menerima USD73.4 juta (kira-kira RM309 juta).

Bekas jurubank Goldman Sachs Roger Ng (Tengah). (Gambar oleh Jeenah Moon/Reuters)

Tim Leissner ialah bekas majikan Roger Ng dan saksi utama kerajaan Amerika Syarikat dalam perbicaraan itu. Leissner kini bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk hukuman ringan selepas mengaku bersalah dalam kes itu dan wang USD43 juta (kira-kira RM181 juta) miliknya telah dirampas.

Ejen Van Dorn mengetahui banyak maklumat berkenaan individu yang didakwa mengalih keluar dana daripada 1MDB kerana beliau terlibat dalam mengesan ke mana wang berkenaan pergi. Difahamkan sekurang-kurangnya 16 individu mendapat manfaat daripada rompakan mega syarikat pelaburan milik kerajaan itu.

Sebelum ini, penyiasat mengesahkan Najib menerima USD681 juta daripada latihan meningkatkan bon ketiga 1MDB pada 2013.

Malaysiakini melaporkan Leissner memberi keterangan dana itu digunakan untuk Najib semasa kempen pilihan raya 2013.

Penyiasat juga mendedahkan Najib kemudian memulangkan dana 1MDB berjumlah USD620 juta (RM2.6 bilion).

Gambar oleh Yusof Mat Isa/Malay Mail

Najib mendakwa wang itu adalah derma dan ia telah disalurkan kembali kepada “penderma Arab”, tetapi penyiasat berkata ia sebaliknya dikembalikan kepada akaun yang dikawal oleh Jho Low.

Bekas perdana menteri itu kini sedang menjalani perbicaraan dalam kes 1MDB di Malaysia, di mana berhadapan 21 pertuduhan pengubahan wang haram.

Secara berasingan, pelaksanaan hukuman ke atas Najib ditangguhkan sementara menunggu rayuan kepada Mahkamah Persekutuan untuk membatalkan sabitan beliau dalam kes SRC International.

Datuk Seri Najib Razak dijatuhi hukuman penjara 12 tahun pada 28 Julai 2020.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI