28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaKewajipan penggunaan pelitup muka tiada kaitan dengan kadar jangkitan Covid-19 yang semakin...

Kewajipan penggunaan pelitup muka tiada kaitan dengan kadar jangkitan Covid-19 yang semakin rendah: kajian

Baru-baru ini kajian mendapati bahawa angka jangkitan Covid-19 yang rendah di Sepanyol tiada kaitannya dengan kewajipan bagi pemakaian pelitup muka oleh kanak-kanak di negara itu.

Kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas di Catalonia, sebuah wilayah di Sepanyol, telah diwajibkan untuk memakai topeng sebaik sahaja sekolah dibuka semula ketika wabak Covid-19.

Penyelidik membandingkan jangkitan Covid-19 pada kanak-kanak mengikut umur mereka untuk cuba menentukan sama ada pemakaian pelitup muka telah menunjukkan kesan dalam mengurangkan penularan SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan Covid-19, di sekolah. Virus ini juga dikenali sebagai virus PKC (Parti Komunis China).

Kajian retrospektif mengenal pasti kadar kes dalam kanak-kanak di prasekolah jauh lebih rendah, di mana tiada kewajipan dikenakan di sana jika dibandingkan dengan kumpulan kanak-kanak yang lebih tua yang mana mereka dikehendaki memakai pelitup muka di sekolah.

Kanak-kanak berumur lima tahun, misalnya, mencatatkan insiden sebanyak 3.1 peratus, manakala kanak-kanak berumur 6 tahun mempunyai insiden sebanyak 3.5 peratus.

Hasil kajian tersebut membuktikan bahawa kewajipan pelitup muka di sekolah tiada kaitannya dengan penurunan jumlah yang ketara SARS-CoV-2. Ia juga membuktikan bahawa penggunaan pelitup muka di sekolah tidak begitu memberi kesan.

Data tersebut telah dianalisis datang dari 13 September 2021, hingga 22 Disember tahun yang sama.

Penyelidik percaya bahawa “umur” adalah faktor paling penting bagi penularan virus di sekolah. Dalam erti kata lain, semakin dewasa kanak-kanak, semakin besar kemungkinan mereka mempunyai tindak balas imun seperti orang dewasa.

Penyelidikan terdahulu ada membuktikan bahawa golongan dewasa lebih berkemungkinan untuk dijangkiti Covid-19 jika dibandingkan dengan kanak-kanak. Penyelidik Sepanyol berkata hal ini kerana kanak-kanak kecil berkemungkinan dijangkiti Coronavirus lain, mereka akan mempunyai lebih banyak sel T reaktif silang, sejenis sel yang melindungi daripada Covid-19.

Walau bagaimanapun terdapat limitasi dalam penyelidikan, yang dibiayai oleh kerajaan Sepanyol dan institusi lain itu. Hal ini termasuk tidak dapat mengira semua kes tanpa gejala, yang lebih berkemungkinan berlaku dalam kalangan kanak-kanak yang lebih muda.

Dr Quique Bassat, salah seorang pengarang, menegaskan bahawa pelitup muka berfungsi dengan baik buat golongan yang lebih muda, tetapi Dr. Jonathan Darrow, penolong profesor perubatan di Harvard Medical School yang membuat analisa mengenai pelitup muka pada 2021, tidak bersetuju.

“Ini adalah satu lagi kajian yang gagal memberikan bukti yang baik bahawa pelitup muka dapat jangkitan dengan ketara. Jika terdapat pengurangan maka jumlah tersebut tidaklah begitu ketara,” kata Darrow kepada The Epoch Times dalam e-mel.

“Sudah tentu, banyak kemungkinan bahawa dalam beberapa konteks lain pelitup muka mungkin berfungsi dengan lebih baik, misalnya kualiti topeng yang lebih baik, pematuhan pemakaian yang lebih baik, kurang menyentuh muka, penggantian topeng yang lebih kerap, dan lain-lain.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI