25.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaBanjir kilat landa Kuala Lumpur sekali lagi, ribuan kereta tenggelam pada waktu...

Banjir kilat landa Kuala Lumpur sekali lagi, ribuan kereta tenggelam pada waktu puncak

Berikutan hujan lebat petang 7 Mac, beberapa kawasan di Lembah Klang dilanda banjir kilat terutama di ibu negara.

Kira-kira jam 4 petang pada 7 Mac, tular video dan gambar menunjukkan sebahagian Kuala Lumpur ditenggelami air keruh akibat banjir kilat.

Banjir itu menenggelamkan beribu kereta yang diletakkan di tempat letak kereta terbuka dan bawah tanah di sekitar bandar, serta kereta di lebuh raya yang terperangkap semasa kesesakan lalu lintas pada waktu puncak.

Video oleh Bernama Radio di Twitter pada jam 4.27 petang, yang dilaporkan orang awam, menunjukkan seorang lelaki memanjat bumbung keretanya bagi mengelak air banjir yang sedang naik setelah terperangkap di Jalan Kuchai Lama.

Antara kawasan yang terjejas ialah Jalan Kia Peng, Jalan Kuchai Lama, Lebuh Ampang, dan beberapa bahagian di Lebuhraya KESAS.

Banjir kilat itu turut mengakibatkan penutupan sementara laluan di Terowong SMART membabitkan laluan masuk dari Taman Desa dan Cheras menghala ke pusat bandar, serta pintu keluar terowong dari pusat bandar menghala ke Cheras.

Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) melaporkan pada 7 Mac, Sungai Gombak telah melepasi ‘paras bahaya’ di Jalan Tun Razak, menurut Berita Harian.

Sementara itu, ratusan rumah ditenggelami air selepas hujan lebat yang tidak henti-henti di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob dalam ciapan di Twitter memaklumkan bahawa kementerian dan agensi kerajaan yang berkaitan telah pun bertindak segera membantu mangsa banjir yang terperangkap di rumah dan dalam kereta mereka dengan pemindahan ke pusat pemindahan sementara.

Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) turut mengeluarkan amaran ribut petir di beberapa negeri.

Cuaca buruk itu dijangka berterusan sehingga 13 Mac di Kuala Lumpur, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Selangor, Putrajaya, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, dan Sabah, menurut laman web METMalaysia.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI